Dan Brudaşcu: „Cui prodest?“

dan-brudascu2jpgÎn ultimii ani, în vreme ce se constată prăbuşirea, cu unele excepţii, a activităţii tipografice indigene, situaţie datorată, în primul rând, mijloacelor tehnice învechite, depăşite, ineficiente ale majorităţii firmelor româneşti, a sporit, de la an la an, numărul cărţilor, enciclopediilor, lucrărilor de sinteză, albumelor de artă etc. tipărite peste hotare, dar distribuite pe piaţa noastră.

Românii, atraşi de calitatea tiparului şi a ilustraţiilor, de aspectul plăcut şi atrăgător al cărţilor, uneori şi de condiţiile aparent avantajoase, de promoţie a unor titluri, s-au grăbit să cumpere numeroase titluri de carte străină, cu toate că aveau la dispoziţie deseori cărţi de autori români, cu mult mai valoroase, de un cert nivel artistic, ştiinţific, beletristic etc.

Veţi spune – şi pe bună dreptate – că în condiţiile economiei de piaţă astfel de situaţii sunt fireşti, explicabile, că nu se pot aduce reproşuri nici editorilor sau distribuitorilor autohtoni ai unor asemenea cărţi, nici cititorilor care şi-au regăsit apetitul de altă dată faţă de cărţile de interes. M-am ferit să afirm: faţă de cărţile bune. Pentru că, în pofida aspectului grafic, al calităţii hârtiei şi tiparului, multe din cărţile oferite cititorilor români sunt departe de ceea ce putem numi o carte bună.

Este adevărat că, în absenţa cenzurii, a oricărui amestec sau ingerinţă politică, astăzi se poate tipări şi cumpăra orice, că, sub aspect tematic, a sporit considerabil oferta de carte pentru români, că nu mai sunt domenii tabu sau interzise. Şi este foarte bine că lucrurile stau aşa. >>>>

Reclame
Publicat în noutăţi. Comentarii închise la Dan Brudaşcu: „Cui prodest?“