Un an de la trecerea în eternitate a sculptorului român Nicapetre (Fragmente din vol „Dezvelirea lemnelor“ de Virgil Untila, repere biografice de Adrian Pora)

artistul-nicapetreE o mare neagră piatră

Ler, Doamne, Ler!

Maică-ngenunchiată

Ca o piatră pe o piatră

A să nască Fiu de piatră…

Şi născu Fiul de piatră…

Misterul Misterelor…

Colind popular

Nicăpetre şi anatomia Fiinţei

– fragment-

Răsfoind revistele de artă canadiene, nu puţine la număr (personal, am descoperit

şapte titluri de periodice tratând artele plastice), ochiul este surprins de un peisaj de un

colorit extrordinar de viu. Apoi, la o privire mai atentă, la căutarea trimiterilor, la decodarea mesajelor, intervine dezamăgirea prilejuită de o sărăcie teribilă a acestuia, atât emoţionala cât şi intelectuală.

Contrastând puternic cu acest peisaj, opunându-i-se chiar, sculptura lui  Nicăpetre oferă un peisaj grav, metafizic s-ar putea spune, sărac în culoare, lipsit de pitoresc. Lucrările nu au sclipirea şugubeaţă care atrage atenţia, nu etalează elemente menite să pună în alertă psihologia comună.  Nimic facil, nimic triumfalist, nimic din acele elaborări frivole menite să încânte ochiul adormind mintea, protejând-o, prezervând-o pentru luptele cotidiene, pentru preocupările mundane.

Universul propus de Nicăpetre este la prima vedere ostil, agresiv, trezind privitorul din moleşeala zilnicului, amintindu-i că se află în evaziune faţă de fiinţa sa mai adâncă, faţă de fiinţa sa întrebătoare, faţă de strigătele căderii sale înăbuşite sub zdrenţele minciunii unui paradis pamântesc la îndemână. >>>>

Reclame
Publicat în noutăţi. Comentarii închise la Un an de la trecerea în eternitate a sculptorului român Nicapetre (Fragmente din vol „Dezvelirea lemnelor“ de Virgil Untila, repere biografice de Adrian Pora)