Ioan Miclău: „Aurul străluceşte şi în noroi“. „Iar despre masa rotundă… a lui Brâncuşi“

ioan miiclauAm optat pentru acest titlu al scrierii acesteea, pentru a evita cel pe care de fapt il aveam in gand, si anume cum adevarurile istorice stravechi s-au scris, desi le gasim doar prin legende, mituri, si pe la  pietele de vechituri. Si, mai ales sub titulaturi  de “fiction”, adica ceea ce nu prea mai intereseaza lumea moderna de azi! Dar, ma rog, care lume moderna? Asta care nu-si mai cunoaste originile, radacinile, ori de fapt naruie  si cursul istoriei, cum se intampla la noi!

Spre a nu lungii vorba, iata ca aurul straluceste si in noroi, chiar acoperit, el dainuie curat si nestricat chiar ajuns printre  mormanele de vechituri in adevaratul sens al cuvantului.

Asa se intampla ca intr-o Duminica dimineata, m-am dus la o piata de vechituri din oraselul Dapto, vecin cu noi, unde am gasit o bucata de aur, adica o carte de legende, intitulata  “The Mists of Avalon” a scriitoarei americane Marion Bradley, si publicata in Marea Britanie. Despre acest fel de carti amintea si Maria Ciornei in studiile sale despre istoriile stravechi ce le aflam dorminde in legende si mituri.

Insula aceasta Avalon, acoperita de ceturile istoriei, asa cum sugereaza si titlul (the mists), este o insula neindentificata précis inca, se zice, se banuie a fi in diferite geografii, descrise de fapt de autoarea cartii, insa interesant este ca, toate descrierile “Avalonului” induc spre regiunile noastre pontice, carpantine, daca nu chiar in  zonele transilvane. >>>>

Publicat în noutăţi. Comentarii închise la Ioan Miclău: „Aurul străluceşte şi în noroi“. „Iar despre masa rotundă… a lui Brâncuşi“