Viorel Roman: „Frica de libertate, 1989-2009“

La Revolutia din dec. 1989 romanii si-au luat portia de libertate sau  li s-a bagat pe gat, in caz de lovitura de stat. Era clar ca sclavia marxista s-a terminat, dar ca noua libertate fara dreptate si adevar e fara mare valoare pentru ca in fond esalonul doi al Partidului l-a inlocuit pe primul: Ceausescu, Iliescu – Pleaca ai nostri, vin ai  nostri.

Dupa un mileniu pravoslavnic, o jumatate de secol de minciuna si  Lagar, frica de libertate nu dispare peste noapte. Nu era mai bine  inainte? Ortodoxo-comunismul a emancipat mil. de tarani, care si-au  facut un rost la oras. Dreptul roman, contractele, organizatiile  rationale, capitalismul impersonal e compatibil cu valorile  moldo-valahe?

In Rusinea de a fi ortodox C. Coman constata ca In marsul lor grabit  spre Europa guvernantii romanilor, si-au dat seama, adeseori, ca le  atarna de picioare, ca o piatra de moara, ortodoxia… Problema nu a  fost clar si explicit exprimata, dar ea este evidenta oricarei priviri  mai atente… Dilema neexprimata a actualilor guvernantii, ca si unei  parti insemnate a intelighentiei romanesti, priveste asumarea sau  lepadarea identitatii noastre nationale ortodoxe… Oamenii nostri  ?luminati?, evident (sunt) rusinati ca apartin unui popor  ortodox…in: Scrisoare Duhovniceasca a Mitropoliei Ortodoxe Romane  pentru Germania si Europa Centrala, Regensburg, 10 / 1998. Este  adevarat, politic corect ce ne spune preotul? >>>>

Anunțuri
Publicat în noutăţi. Comentarii închise la Viorel Roman: „Frica de libertate, 1989-2009“