Tiberiu Cosovan: „Tezaurul de la Cajvana“

Cajvana, oraşul vegheat de legendarul stejar multisecular al Dreptcredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, ar putea figura pe harta turistică a Bucovinei ca urbea în care se găseşte cel mai bogat tezaur particular de cusături tradiţionale.

Peste 120 de costume populare, care ilustrează diversitatea portului tradiţional românesc din Bucovina, cărora li se adaugă un număr impresionant de ştergare cusute cu motive populare sunt păstrate cu sfinţenie, în două încăperi special destinate, în casa familiei Iliţoi.

Aproape toate (cu câteva excepţii care constau în câteva piese de port popular moştenite de la părinţi, bunici şi străbunici) sunt rodul muncii de-o viaţă a gospodinei Floarea Iliţoi.

Cămăşi vechi, dar cu ţesătura albă ca laptele

Costumele populare, predominant femeieşti (alcătuite din cămăşi, catrinţe, brâuri şi bârneţe), dar şi piese de port popular bărbătesc (cămăşi şi iţari, precum şi brâuri şi curele cu motive ornamentale cusute cu mărgele) sunt frumos rânduite pe laviţe, scaune, lăzi de zestre sau sunt atârnate pe umeraşe în cele două încăperi în care sunt etalate ca la muzeu.

Cea mai veche dintre piesele de port popular este o cămaşă de cca. 200 de ani, „cusută cu bumbac”, pe care Floarea Iliţoi o are de la străbunica ei. Cămăşi vechi, dar cu ţesătura albă ca laptele pe care strălucesc, cusute în motive florale sau geometrice, mii şi mii de „mărgele mărgăritar”. >>>>

Anunțuri
Publicat în noutăţi. Comentarii închise la Tiberiu Cosovan: „Tezaurul de la Cajvana“