Ion Stoica: „Pârvu Pârvescu „Mutu“ – Un pictor la poarta Cantacuzinilor“

Filipeştii de Pădure. Un drum de câmpie şi o biserică ce încă mai păstrează rafinamentul, valoarea şi talentul pictorului Pârvu Pârvescu „Mutu”. Adorat de familia Cantacuzinilor, „zu­gravul” şi-a lăsat amprenta în marile ctitorii ale domnitorilor. Toţi cei care văd turla bisericii de la Filipeştii de Pădure se întreabă dacă nu cumva este o ctitorie domnească. Mai mult, pictura în frescă din interiorul lăcaşului de cult i-a atribuit titlul de „Voroneţul sud-estului Munteniei”.
Biserica a  fost zidită în anul 1688 de către Bălaşa Matei Cantacuzino şi fiul său Toma Cantacuzino.Aşa ne documentează şi pisania – inscripţia bisericii – aşezată deasupra uşii, scrisă în piatră, cu litere slavone, în limba veche românească. În timpul celor aproape 300 de ani de existenţă, biserica a suferit schimbări esenţiale, însă şi-a păstrat foarte mult din arhitectură.

MONUMENT DE ARTĂ VECHE

Biserica este zidită din cărămidă subţire, lungă şi rezistentă. Era un mod mai special de prelucrare şi se pare că este arsă pe undeva. Are ceva în compoziţie care a întreţinut-o, nişte plante se crede… În ceea ce priveşte construcţia, aceasta are formă de cruce, cu o singură turlă deasupra naosului, având în exterior înălţimea de 20 de metri, lungimea de 27 de metri, cu pridvorul şi lăţimea de 11 metri. >>>>

Reclame
Publicat în noutăţi. Comentarii închise la Ion Stoica: „Pârvu Pârvescu „Mutu“ – Un pictor la poarta Cantacuzinilor“