Ion Stoica: „100 de ani de aviaţie românească“

În cartea istoriei aeronauticii, mulţi români au înscris contribuţii remarcabile la realizarea visului milenar al omenirii – zborul. În această strălucită galerie de inventatori şi constructori amintim pe Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă.

Aurel Vlaicu a realizat primele planoare şi avioane, de construcţie românească, ce au uimit lumea prin soluţiile adoptate şi originalitatea lor.

La 4/17 iunie 1910, Aurel Vlaicu (1882 – 1913) pe aerodromul de la Cotroceni a reuşit primul zbor românesc cu un avion de concepţie românească. Reuşita, printre primele din lume, a trecut neobservată în societatea românească, cea care ar fi trebuit să omagieze 100 de ani de la măreţul eveniment. Românul născut la Binţinţi (azi Aurel Vlaicu, în judeţul Hunedoara) a dorit să unească Transilvania natală cu România iubită dar zborul istoric s-a frânt la Băneşti (Câmpina) la 31 august/13 septembrie 1913, atunci când pilotul a făcut infarct în timp ce conducea avionul Vlaicu II. La Brăneşti s-a ridicat un monument comemorativ iar în satul natal se află o casă memorială. >>>>

Reclame
Publicat în noutăţi. Comentarii închise la Ion Stoica: „100 de ani de aviaţie românească“