Napoleon Savescu: Ganduri si fulguratii

„Cum sa nu fii mandru ca te tragi dintr-un asemenea popor ca dacii? Americanii sunt cel mai nationalist popor. Ei isi apara valorile si bine fac. Noi de ce sa ne temem? Cei care nu cred in valorile spiritualitatii dacice s-au refugiat intr-un americanism de prost gust fiindca nu au gasit in istoria lor propriile valori. Statul Israel ii plateste pe evreii ultraconservatori pentru a purta uniforma lor traditionala la 41 de grade Celsius: jiletca, palarie neagra, pardesiu negru. Este o idee si pentru refacerea portului romanesc, care e foarte frumos, pentru a pune in valoare turistica acest loc, amenajat cum trebuie, nu tiganie. Sanctuarul de la Sarmisegetuza trebuie facut accesibil turismului, nu degradandu-i fondul.”


#


Dacii erau cei mai buni doctori din antichitate. Spun grecii, nu eu. Nu pretind ca-i mostenesc, dar nici nu resping ideea. Noi ramanem urmasii dacilor. Cromozomii nostri sunt aceiasi. Va asigur. Am citit despre plantele medicinale folosite de romani, plante din care peste 50 la suta aveau nume dacice. Am cumparat de la Upsala, Suedia, o carte foarte rara, Zalmoxis, primul legiuitor al getilor, scrisa in 1674, intr-o latina amestecata cu greaca. Nu pot s-o citesc si nu stiu cui s-o daruiesc in
Romania. (!) Scrierile despre daci trebuie publicate. La facultatile de filologie nu se cerceteaza limba dacilor. Cine s-o studieze? Rusii, germanii, americanii?”