~ Ioan Mugioiu : Cine vrea să controleze Biserica Ortodoxă Română?

Comentariu Ioan Mugioiu, 3 noiembrie 2007 la articolul de jos:

Stimate D-le Cornutiu,
va felicit prin modul cum puneti problema.
In Germania de Vest de dupa razboi, biserica colaboreaza total cu statul. Asa a fost si in fosta Germanie democratica. In Germania de Vest biserica face politica.
La razboiul din Iugoslavia (an 1999), seful bisericii protestante, Cook ( sper ca nu am gresit numele) a cerut pe micul ecran bombardarea cit mai masiva a Iugoslaviei ! In Germania fiecare biserica isi indeamna enoriasii sa voteze un anumit partid ! Aproape fiecare biserica este polarizata catre un partid. Aceasta o stiu de cind am trait in Hamburg. Bisericile vestice sint finantate de catre stat prin impozitul obligatoriu pe salariu al fiecarui german. Numai daca cineva iese din biserica, atunci nu mai e obligat sa plateasca din salariu. In Germania de est pe timpul comunismului, colaborarea intre securitatea germana si biserica era mult mai intensiva decit in Romania Comunista. Precum si in celelalte tari foste comuniste. si nimeni nu mai zice nimic. Caci toti gindesc la tara. Si nu la un ciolan, ca romanul.
Comunismul a fost o etapa in istoria unor tari europene si asta nu intimplator. Romania, singura tara care nu „merge”, alimenteaza opinia publica cu iluzii desarte. Pentru a distrage atentia romanului, ca sa nu se destepte, se creeaza asemenea subiecte emotionale artificiale. Caci economia nu mai merge si deci nu se mai produc decit cobilite. Tot ce nu merge se da vina pe comunism, securitate, “nationalism”, sovinism, extremism, Ceausescu, etc. Caci numai asa excroci si teroristi statali isi pot face meandrele.
Parintii mei si bunicii mei si alte rude au avut de suferit crunt de pe urma comunismului. Asta nu inseamna sa fiu orb. Caci orbirea duce la ura. Cind aceste specimene care conduc acum Romania vor reusi sa faca macar 10% din investitiile industriale pe care le-au facut comunistii in 30 de ani, atunci ar putea avea ceva drept sa critice pe comunisti. Dupa 17 ani de “Democratie”, Romania arata ca dupa un razboi atomic. Cimpuri de mare valoare agricola, cit vezi cu ochii, intre Oradea si Cluj, au devenit paduri de buruieni.
Inteligenta romanului e cea a duhului slab.
Toate cele bune. Ing. Ioan Mugioiu. Elvetia. 3.11.07

Trimes la ziarul Crisana din Oradea ca comentariu la articolul “Cine vrea sa controleze biserica Ortodoxa Romana” (din 3.11.2007) Prof univ.Dr .Gavril Cornutiu

Cine vrea să controleze Biserica Ortodoxă Română?

27.10.2007, 00:00

Autor: prof. univ. dr. Gavril CORNUŢIU

Nu sunt un bisericos. Duminicile sunt zile excelente pentru bibliotecă, iar timpul nu mi-a prisosit niciodată. Sunt, în schimb – sau cred că sunt – un om responsabil, iar ca profesor am datorii morale faţă de generaţia care creşte şi faţă de grupul de populaţie căruia îi aparţin. Ce legătură au toate acestea?

Asistăm de o bună bucată de vreme la anunţuri trompetate la orele de maximă audienţă a televiziunilor centrale despre vinovăţia morală a mai marilor Bisericii Ortodoxe Române. CNSAS a descoperit… anunţă… se pronunţă… sfârâie… pârâie… Ei bine, să începem metodic cu întrebările! Ca să analizezi o afirmaţie, întâi trebuie să-l analizezi pe cel care face afirmaţia, mai ales când este vorba despre asemenea probleme. Ce am văzut până acum din partea CNSAS? Că un om, azi, era vinovat, mâine, era nevinovat. Că atunci când omul comanda, nu era vinovat, dar când ajungea mai pe jos, vrând iar să urce, devenea vinovat etc. Nu voi face acum o analiză a inconsecvenţei CNSAS, fiecare o poate face. Constat doar că de-a lungul existenţei sale acest organism s-a comportat ca o sculă politică. Adică, schimbaţi sculerii, care par a avea şi ei stăpânii lor, şi veţi schimba decizia.
Aşadar, ceea ce vedem noi, privind neutri din depărtare, este că Organismul Sculă a fost înfiinţat (şi are menirea) pentru a declara în faţa mulţimii, care cască gura, cine trebuie să fie vinovat şi cine trebuie spălat. O sculă de fabricat adevăruri şi etichete morale care să fie lipite pe fruntea oamenilor a căror părere ar trebui să influenţeze gândirea poporului român. Un filtru al credibilităţii în faţa mulţimii, dar un filtru funcţionând după criterii la comandă.
Să ne întoarcem la Biserica Ortodoxă. Nu cred că există lideri religioşi undeva în lume şi nu au existat vreodată lideri religioşi care nu au colaborat cu puterea. De altfel, timp de 2000 de ani au fost cele două versante ale puterii. Dar mai auzim azi ceva despre colaborarea, atâta câtă a fost, dintre papalitate şi nazism? Ce rol a jucat biserica catolică poloneză în declanşarea mişcărilor sindicale de la Gdansk? Poate nega cineva că atunci biserica catolică a colaborat cu CIA? Nimeni nu a negat vreodată că a-ţi servi ţara este o datorie. Nicăieri şi niciunde. Desigur, nu a-ţi vinde colegii, ceea ce este în orice sistem de gândire o ticăloşie. Cum înţelegi să ţi-o serveşti presupune un răspuns foarte complicat şi întotdeauna relativ. Toate acestea ar necesita însă o carte pentru a putea fi analizate detaşat, deci cât de cât neutru. Aceasta este însă o probemă cu mult mai generală decât subiectul nostru. Aşadar, să ne întoarcem la el. Este clar pentru oricine că şantajul împotriva vieţii şi sănătăţii tale, a familiei tale, a celor dragi etc… este o armă în faţa căreia puţin rezistă zi de zi, lună de lună, ani la rând. Cu această armă, Securitatea putea recruta pe aproape oricine. Credeţi că din rândul prelaţilor Securitatea a cooptat doar preoţi ortodocşi? Nu fiţi copii! Din absolut toate confesiunile şi în primul rând din confesiunile neortodoxe, care erau şi mai suspecte în ochii oficialităţilor. Atunci, vă întreb de ce Organismul Sculă face o asemenea discriminare între confesiuni? În mod afirmativ, domnii sculeri demască mărimile preoţeşti care l-au sărutat pe dracu’. Cinstit atunci ar fi să-i demaşte, indiferent de confesiune. Nu? De ce lovesc cu atâta gălăgie dirijată doar împotriva prelaţilor ortodocşi!? Este clar că un asemenea mercenariat presupune un scop. Ce scop? Primul rezultat este compromiterea conducerii Bisericii Ortodoxe Române. Este acesta scopul principal? Cu cine a intrat BOR în conflict? Cu cine ce are de împărţit? Cine a venit cu ideea înfiinţării CNSAS? Cine a făcut lobby? Oricum scopul nu este „curăţirea” corpului sacerdotal, pentru că atunci ar viza toate confesiunile sau scopul este şantajarea şi în final „cooptarea” prin alte mijloace a conducerii BOR. Ar însemna că „o altă securitate” repetă cu alte mijloace ceea ce tocmai acuză. Dar de ce? BOR prin sine nu poate fi o miză. Miză poate fi doar prin influenţa pe care aceasta o are şi o poate avea asupra mentalului colectiv, chiar şi din punct de vedere electoral.

Miză şi mai mare poate fi prin faptul că BOR reprezintă la ora actuală cel mai viu simbol şi cea mai eficientă instituţie care garantează unitatea românilor. Cine şi de ce vrea să controleze conducerea BOR? Sau vrea cineva de undeva ca BOR să devină B.O. antiRomânească? Se doreşte discreditarea BOR în România sau în Basarabia?