~Bogdan I. Stanciu: Marelui „patriot“ Oleg Brega i se face rău când vede icoane

Isi mai aduce aminte cineva de Brega? B-R-E-G-A.

Daca nu, nu e de mirare. Odata salutati si admirati pentru unionismul si pro-romanismul lor militant si persistent, fratii Brega si-au dat arama pe fata cu ocazia campaniei incepute in noiembrie 2006 de reteaua Soros, impotriva simbolurilor de credinta din scolile publice romanesti. ‘Scrisoarea deschisa’ adresata CNCD in sprijinul petitiei lui Moise Emil (altfel, un anti-crestin vrednic de mila, al carui comportament in discutii despre religie ma duce cu gandul la posedatii de diavol) a fost semnata si de doi dintre fratii Brega, Oleg si Ghenadie. Au semnat laolalta cu – retineti! – Gabriel Andreescu, Cernea, ‘tovarasa Smaranda’ de la Liga Pro-Europa, Agentia pentru Monitorizarea Presei, Centrul pentru Resurse Juridice – intr-un cuvant, toata floarea retelei Soros, promotorii anti-romanismului „european”.

Si pentru mine, ca si pentru altii, aceasta veste a adus o revelatie-soc. Platisem, inca o data, tribut increderii mele in oameni! Desi avertizat de Andrei Vartic, ii simpatizasem – chiar sustinusem – pe Brega si refuzasem sa cred ca ei si organizatia lor „Hyde Park” sunt cu totul altceva decat se pretind a fi si ca, cel mai probabil, au devenit si ei o oficina anti-romaneasca.

Andrei a avut dreptate, semnatura lor pe scrisoarea in cauza m-a convins. Alaturarea nu putea fi intamplatoare, iar George Roncea mi-a intarit convingerea cand mi-a spus, intr-o discutie referitoare la ‘razboiul impotriva icoanelor’, ca aceasta ‘scrisoare deschisa’ este echivalentul unui fulger care lumineaza, intr-o noapte deasa, intreaga transee inamica. Acum stim cu exactitate cine in ce tabara ‘joaca’ – si asta e valabil inclusiv pentru cei care pana acum incercau sa dea o alta impresie.

Din acel moment nu doar eu, ci multi alti romani si multe organizatii au rupt legatura cu fratii Brega, iar acestia s-au vazut izolati aproape total. Au ramas alaturi de ei doar ‘romanii de parada’, pentru ca altfel nu pot numi pe cineva care se pretinde roman si unionist dar este in acelasi timp un adversar al principalului element identitar care defineste poporul roman si continuitatea sa istorica – Biserica Ortodoxa si credinta crestina.

O ultima si trista confirmare am primit, direct de la Oleg Brega, chiar azi: pe blogul lui, marele roman se plange ca i-a venit rau vazand o icoana in sediul Radio Vocea Basarabiei – poate singurul radio pro-romanesc de peste Prut.

„Icoane intr-un studio radio!?”, zice Oleg. „[…]îmi cadeau mereu ochii pe icoana din colt. Mai erau si niste diplome […], dar si o icoana mare cu proisop în jurul ei. Pentru mine imaginea e apasatoare si deranjanta.

Chiar asa, ce sa caute o icoana intr-un studio radio pro-romanesc? Ce nerusinare!

Brega a dat, fara sa stie, glas obsesiei care-i anima pe cei ca el si ca Moise. Daca acesta din urma cere explicit doar eliminarea simbolurilor religioase din spatiile publice, avangardistul Brega ar fi foarte fericit sa nu mai exista icoane nicaieri, decat, poate, tinute ascunse de cetateni acasa, in dulapuri, in frica sa nu le vada cineva. Ca pe vremea lui Stalin.

Asta-i gandire de roman?! De unionist?! Asta-i gandire de anticomunist?!

Ce om intreg la minte, tolerant si respectuos cu credinta altuia, asa cum se pretind a fi pro-europenii de tipul lui Brega, e deranjat de vederea simbolurilor de credinta ale unei religii (pe care sa zicem ca nu o impartaseste) – si mai ales intr-un spatiu privat?!

Traitorul crestin nu se poate abtine sa nu se intrebe ce duh il stapaneste pe Oleg Brega, de i se face rau cand vede o icoana?

Si daca n-ar fi de ajuns, fratii Brega fac lobby pentru degeneratii sexual (care, de bine de rau, in Moldova de peste Prut nu prea s-au putut manifesta), pentru feminism si alte manifestari care numai pro-romanesti nu pot fi. Cred ca ‘mos’ Andrei Vartic avea dreptate: ordinul de la stapanii lor este sa compromita miscarea si ideea unionista. Ce roman cu adevarat patriot doreste sa faca parte din aceeasi miscare cu fratii Brega?

BOGDAN I. STANCIU