~Cezar Adonis Mihalache: „Asimetria unui preşedinte permisiv“

Că preferă bucătăria ungurească, nu ar fi bai. Dar măcar să o servească la ea acasa, nu în inima ţării sale. Căci, după cât de des se duce în Covasna să mai dezguste câte un gulaş „secuiesc”, nu ar fi de mirare ca mâine poimâine să vedem maghiarizat şi numele cârciumii de la Golden Blitz. Vorba aceea, să se simtă ca acasă!

De acu’, are şi şorţ! I l-au dat maghiarii, nu carecumva să se murdărească la felierea ţării. Când or să sară stropii de la bucate în toate părţile, iar Traiano va vedea cum e să-ţi dea tot gulaşul ăla înfulecat pe afară. Şi ca să ştie şeful statului pe care îl vor ei federalizat cum se zice pe limba lor ce dezgustă acesta cu atâta plăcere nevinovată, „secuii” i-au mai dăruit şi un alfabet. Acestea sunt cadourile de care e tare mândru Traian Băsescu după ultima lui vizită în Ardeal, Acolo, unde nu uită să-i onoreze şi pe maghiarii radicali. O publicatie veche cu titlul „Alfabetul secuilor şi Slovele cirilice” si un şorţ folosit de maghiari în ultima campanie electorală pe care scrie „Să le-o coacem împreuna!”.

Şi nu poţi să nu vezi o asemenea treabă: în vreme ce în restul ţării face vizite „oficiale”, când se duce în Covasna şi Harghita, şeful statului se declară în „vizită privată”.

Astfel, aflat la vila de protocol din Covasna, Traian Băsescu i-a primit pe primarii din Covasna, Sfântu-Gheorghe, Întorsura Buzăului, Odorheiul Secuiesc şi Toplita, dar şi pe preşedintele CJ Harghita şi cel al CJ Covasna, precum şi pe prefectul maghiar din Covasna.

Deloc surprinzător, aceştia nu au trebuit să se dea peste cap pentru a prinde o oră de audienţe la şeful statului (care nu are timp să stea de vorbă cu românii sinistraţi din zonele inundate şi le răspunde ca urmare tăios). Şi asta pentru că toate aceste personaje au fost invitate de şeful statului la o întâlnire de discuţii. Vizită privată, dar discuţii cât se poate de oficiale. Ba, chiar la nivelul unor adevărate şedinţe de Guvern. Pentru că Traian Băsescu nu le-a cerut acestor autorităţi socoteală pentru acţiunile secesioniste pe care le tolerează şi chiar le promovează, ci s-a vorbit despre infrastructură şi privatizări, despre sistemul de învăţământ şi, ca un corolar al tuturor acţiunilor duse de maghiari, despre felurile de autonomie.

Astfel, Traian Băsescu pare a fi fraternizat cu aceia care vor să ne vadă ţara ruptă în autonomii. Şi cum să crezi altceva de vreme ce, în preajma şefului statului român, maghiarii vorbesc lejer despre formele autonomiei pe care o doresc. Acum, una „asimetrică”, adică după cum doreşte fiecare enclavă: să-şi ia fiecare ce crede de cuviinţă.

În tot acest timp, eurodeputatul primit cu covorul roşu la Cotroceni, Laszlo Tokes, trage şi el tare la felierea pe care maghiarii vor să o facă cu mâna dreaptă a Preşedinţiei, anunţând că i-a propus lui Traian Băsescu organizarea unei întâlniri între liderii maghiari şi cei ai partidelor politice. Deigur, nu pentru a se discuta despre formele gulaşului, ci despre cele ale autonomiei teritoriale, pentru a se ajunge la o înţelegere pentru realizarea aceştia, Tockes subliniind că există un plan despre un sistem întreg de autonomie. De care pare a şti şi şeful statului, dar îl ţine bine ascuns sub şorţul primit.

CEZAR ADONID MIHALACHE