~Cezar Adonis Mihalache: „Iredentismul, marcă înregistrată“

De data aceasta instituţia aflată în subordinea directă a guvernului a reuşit să se întreacă pe sine în servilismul pus în slujba interesului de clică. Parazitând bugetele de stat în numele apărării dreptului de proprietate intelectuală, OSIM a prins la reverul guvernului liberalo-udemerist prima etichetă oficială necesară creării abuzive a enclavelor autonomiste. Pentru că, prin acordarea dreptului de marcă pentru un nume de provincie, instituţia a creat practic pilonul precedentului autonomist.

Cârdăşia instituţională aservită interesului maghiar este evidentă. Totul pleacă de la servilismul autoimpus faţă de cabinetul Tăriceanu, care îi asigură fondurile bugetare. Astfel, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi-a adus prinosul de recunoştiinţă faţă de acela ce-i asigură o viaţă cu adevărat de huzur, pentru o muncă în general insignefiantă, acordând un drept de proprietate intelectuală maghiarimii prin crearea unei marci înregistrată pentru numele unui întreg ţinut. Desigur, este doar un pas, dar unul cât se poate de important, care va permite utilizarea în actele oficiale a denumirii, în limba maghiară, a numelui de „ţinutul secuiesc”, o recunoaştere ce deschide drumul următoarelor acţiuni din procesul de enclavizare.

Neîndoielnic, în spatele acestei acţiuni se află juriştii UDMR-ului care ştiu cât şi cum se poate specula acest uriaş abuz pe care l-a generat OSIM. Practc, instituţia, în spatele îndeplinirii normei de recunoştinţă faţă de acela care îi asigură fondurile, a generat un drept de proprietate intelectuală pentru denumirea în limba maghiară a unui teritoriu din România şi care va impune treptat obligativitatea folosirii acestuia în actele oficiale. O solidaritate „intelectuală” patronată de Guvernul României care va servi exclusiv iredentiştilor maghiari.

Un abuz fără precedent, instituţia acordând dreptul de marcă pentru numele unei regiuni, deşi acest lucru este în contradicţie cu însăşi normele dreptului de proprietate intelectuală, numele unei ţări, a une provincii istorice, denumirile de judeţe sau numele localităţilor neputând fi înregistrate ca marcă. OSIM a ignorat acest lucru, acordând un certificat de marcă înregistrată pentru denumirea de „ţinutul secuiesc”, şi nu oricum, ci chiar în limba maghiară.

Proprietarul dreptului de marcă „Szekelyfold” (ţinutul secuiesc) este fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos. Un lucru deloc întâmplător, acesta iniţiind acţiunea de obţinere a dreptului de marcă după amplificarea scandalului panoului amplasat amplasat la graniţa judeţelor Brasov şi Covasna, în localitatea Aita Mare. Or, odată cu recunoatrerea dreptului de marcă, Demeter Janos poate demara practic orice fel fel de acţiuni, având dreptul de a a fişa această „marcă” oriunde doreşte. Şi este evident care sunt scopurile acestei acţiuni, OSIM acordând certificatul de marcă înregistrată pentru denumirea de „Szekelyfold”, având alăturate un soare şi o semilună, adică exact „logo”-ul afişat pe panoul cu ţinutul secuiesc

OSIM a înregistrat marca în clasele de produse şi servicii incluzând materiale inscripţionate (hârtie, carton, papetarie, materiale autocolante), în clasa clasa de produse şi servicii cuprinzând „servicii ştiinţifice şi tehnologice, servicii de cercetare şi de creaţie, servicii de analiză şi de cercetare industrială, crearea şi dezvoltarea calculatoarelor şi a programelor de calculator”, dar, cel mai important şi în clasa de „servicii juridice”. În acest fel, logo-ul „ţinutul secuiesc” va putea fi folosit şi afişat în mod legal, putând fi sursa generării altor “drepturi”, inclusiv în categoria serviciilor juridice.

Prin această recunoaştere, OSIM a creat un precedent periculos. Şi nu doar în favoarea maghiarilor din România, ci şi pentru comunităţile etnice din alte ţări, marca acordată de instituţia din România având regim de marcă comunitară ce impune recunoaşterea ei în toate statele membre UE.

CEZAR ADONIS MIHALACHE