~”Diversiunea Aromână”

Canacheu taraste Romania la Consiliul Europei pentru a-si breveta inventia:

Un comentariu publicat de ROMANIAN GLOBAL NEWS

24 mai 2007

Asociatia Comunitatea Aromana din Romania (Fara Armaneasca ditu Romani) – CAR, a organizat ieri mai multe evenimente cu ocazia „Zilei Aromanilor”. Mai intai a avut loc un miting in Piata Victoriei.

Faptul ca au venit numai 900 de oameni, fata de 6.000 cat estimase anterior presedintele CAR, deputatul PD, Costica Canacheu, potrivit revistei „Armanamea”, arata ca aceasta asociatie nu are un sprijin important al aromanilor din Romania. Dupa mitingul din Piata Victoriei, a avut loc la Sala Alexandru Ioan Cuza de la Palatul Parlamentului o adunare a CAR. La eveniment au fost prezenti si reprezentanti ai ambasadelor la Bucuresti din mai multe tari: Albania, Polonia, Bulgaria, Macedonia si Ungaria. Ambasadorul turc a transmis si el un mesaj de felicitare. Cnacaheu a precizat ca si Otto Simons, de la delegatia Comisiei Europene, si-a confirmat participarea. Faptul ca reprezentantii diplomatici ai acestor tari au onorat invitatia lui Canacheu, indica o sustinere tacita a initiativei acestuia de a crea o „minoritate” aromana. Albania si Macedonia si Grecia sunt trei din statele in care traiesc peste un milion de aromani. O data transformati in minoritate, aromanii din Balcani ar pierde sprijinul Romaniei, ceea ce convine statelor pe teritoriul carora traiesc. Bulgaria, Albania ca si Grecia, neaga orice legatura dintre aromanii care traiesc in aceasta tara si romani. Se pune intrebarea ce a cautat ambasadorul Ungariei. Probabil ce a cautat Ungaria si in Republica Moldova, unde a deschis un centru de vize pentru UE, dand o noua lovitura Romaniei cu sprijinul lui Vladimir Voronin. Ungaria sprijina orice minoritate pe care ar putea-o folosi pentru a cere cat mai multe drepturi pentru minoritatea maghiara, in incercarea de a destabiliza Romania.

Interesant cum acest Costica Canacheu, deputat PD, care a reusit sa-si ia de curand si bacalaureatul(!), avand acum la mana dioploma de tehnician electroenergetic, este membru a patru comisii parlamentare de prietenie cu cine credeti? Tocmai cu Bulgaria, Macedonia, Albania si Grecia, adica exact cu acele tari care doresc ca Romania sa nu mai aiba de-a face cu parti importante ale populatiilor lor, adica cu romanii (aromanii) care traiesc pe teritoriul lor si care sunt supusi unor procese agresive de asimilare.

Instigari in loc de bucuria sarbatorii

Cativa invitati au luat rand pe rand cuvantul la microfon, transmitand de fapt o idee-cliseu: infiintarea unei minoritati aromane. Cererea lor pleaca de la nevoia de scoli, biserici si publicatii in dialectul aroman. Este o nevoie indreptatita, care nu necesita insa falsificarea istoriei prin infiintarea unei minoritati. Canacheu sustine ca are sprijin de la aromanii din toate tarile. Realitatea este insa alta. Prin prezenta la microfon a catorva invitati straini – Niculachi Caracota din Paris, Gheorghe Huliani din Bulgaria, Sotir Bletsa din Grecia sau Tachi Steriadis din Macedonia, nu fost reprezentata decat o mica parte a aromanilor din intreaga lume. De pe lista invitatilor s-a remarcat absenta lui Vasile Barba, cel care care a lansat de fapt acest curent al ruperii legaturilor cu Romania. El a fost insa prezent pe lista sponsorilor.

In final, Canacheu a supus la vot o hotarare a CAR, care anunta ca solicitarea de infiintare a minoritatii va fi pusa pe masa tuturor institutiilor europene. In timpul ce Canacheu isi rostea hotararea, un domn in varsta din sala a inceput sa strige ca aromanii sunt daci. „Trebuie sa ne pastram limba, dar nu him minoritate”, incerca barbatul sa atraga atentia. Era minoritar in sala, asa ca a fost scos cu forta. „Notificarea organizatiilor din Europa si din Uniunea Europeana cu competenta in domeniul drepturilor omului si a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale in vederea obtinerii unui sprijin institutional pentru inregistrarea armanilor din cadrul Asociatiei Comunitatea Armana din Romania ca minoritate nationala”, este textul primului din cele doua articole ale hotararii CAR, aprobata in unanimitate. Aceasta hotarare indica clar ca idea a fost respinsa de majoritatea aromanilor din Romania. Potrivit textului, Canacaheu vrea sa-si transforme doar proprii membri ai Asociatiei Comunitatea Aromana din Romania in minoritari. Multi dintre ei nici nu au inteles ca sub aparenta lupta pentru pastrarea limbii se ascund interese personale si de grup ale conducerii care calca in picioare fratia de sange a neamului romanesc pentru functii si fonduri bugetare si europene. Au venit la „Ziua Aromanilor” doar pentru bucuria de a fi impreuna.

„Etnia aromanilor”, prinsa in jocuri europene

Canacheu calca pe urmele grupului Claudiu Alexa, Marian Ruso si Lucian Timofticiuc, care a lansat diversiunea „etnia moldovenilor”, de sub umbrela Moscovei. Probabil are si el o astfel de „umbrela”. El urmareste sa obtina o rezolutie a Consiliului Europei (CoE) pentru recunoasterea minoritatii aromane. Idea va fi lansata in CoE in aceasta vara, de catre un grup de sprijin. In acest scop, este sustinut si de organizatia Uniunea Federala a Comunitatilor Etnice din Europa (FUEN). FUEN a emis deja o rezolutie in acesta luna prin care solicita Romaniei recunoasterea minoritatii aromane. Organizatia a fost constituita la granita dintre Germania si Danemarca in anii 50, pentru apararea comunitatilor etnice. Multe din rezolutiile CoE in materie de minoritati s-au bazat pe documentele FUEN. In spatele acestei organizatii sta Germania, care duce o politica ce are ca obiectiv faramitarea pe criterii etnice a Europei, pentru a se putea aplica organizarea federativa, cu Berlinul dirijor.

Puternic finantata, asociatia CAR a avut o dezvoltare deloc de neglijat in cei trei ani de cand a inceput sa-si desfasoare activitatea. Canacheu abereaza sustinand ca are peste 7.000 de membri. Cat are s-a vazut ieri. Evenimentele organizate au fost o incecare de a atrage atentia Guvernului si Parlamnetului, asupra initiativei lui Canacheu, care vrea sa-i transforme pe fratii nostri in „grup etnic”, cu drepturi specifice. El a refuzat reglementarea cadrului de protectie a identitatii culturale aromane printr-o lege speciala si vrea recunoasterea aromanilor ca minoritate. Se gandeste propbabil la scaunul pe care il va capata automat in Parlamentul Romaniei si la fondurile pentru minoritati. In prezent legea privind minoritatile nationale se afla inca in dezbatere la Paralament, iar Canacheu vrea sa introduca creatia sa – minoritatea aromana, in acesta lege.

Este interesant ca Partidul Democrat care il trimite pe Canacheu pe toate televiziunile nu a avut nici-o reactie la aceasta lovitura pe care Canacheu o pregateste intereselor nationale romanesti.

Surse ale Romanian Global News de la Constanta confirma interesul major si implicarea subterana a Consulatului grec in organizarea manifestatiilor organizate de „gruparea Canacheu” In transformarea romanilor din Balcani in minoritate in propria Tara Mama.