~Ioan Miclău: „Ideologiile jocului «de-a baba oarba»“

Indiferent daca vroisem sa asez aceste randuri de scrisoare sub titlul, “orice boala icneste din interiorul nostru’, adica dupa problematica sanatatii fiecaruia, (cum sunt si eu bunaoara cu reumatismul meu cronic din sira spinarii, fapt  pentru care nu ma  pot incovoia in fata nimanui),totusi m-am gandit ca prea e general titlu asa ca mi-am amintit de jocul “de-a baba oarba” pe care-l stim toti din copilarie, plus ca se potriveste de minune zilei de azi!

Adica jucatorii il leaga pe unul la ochi cu o basma, uneori se lega alesul singur, dar de cele mai multe ori il leaga ceilalti ca sa fie siguri ca nu mai vede nimic. Aceasta relatarea pusa in joc mi-a venit mai alaltaieri privind la programul TV. cand pe ecran tocmai aparu talentatul violonist si dirijor de orchestra vieneza Andrew  Rieu anuntandu-si spectatorii ca urmatorul episod  va fi  o prezentare  de “Gypsy muzic”, adica muzica tiganeasca.

Am sarit de pe scaun aplaudandu-l pentru adevar! Auzi frate a zis “gypsy muzic”, n-a zis “rrommuzic” si  nici “maneaua”. M-am gandit  fara sa vreau la ai nostrii alesi politici si de-ai culturii daca s-au legat singuri la ochi, sau ia legat altcineva in asa fel ca sa nu mai vada nimic, legandu-le  si urechile sa nu mai nici auda!? Caci programul acestei formatii musicale vieneze  este savurat de intreaga lume si nu cred ca  tocmai “ai nostrii europeni” sa nu aiba dragul a urmarii aceste concerte!

Intamplator, cautand niste bibliografii despre istoriile antice ale egiptenilor si indienilor ce-m trebuiau, numai ce dau peste o informatie, mai bine zis sugestie pentru cititori sau cercetatori, notata astfel: “Sugested Readings on the Gypsies”, adica  o recomandare  pentru citit  scrieri despre Tigani.

Redau aceste  sugestii de titluri de carte si autori care au scris despre viata si istoria tiganilor! Poate se vor gasi si  prin actualele ICR-uri de prin lume, care pretind ca poarta grija cresterii imaginii  Romaniei.

– Acton Thomas, Gypsies Series:SurvivingPeoples,London:MacDonaldEducational , 1981)

– Fraser Angus, The Gypsies – Series: The People of Europe(Oxford, England; Cambridge, Mass. 1992

– Guenter Lewy, The Nazy Persecution of the Gypsies (Oxford University Press, 2000.

– Ligeois Jean Piere, Gypsies – An Ilustrated History(London: Al Saqi Books,1986.)

– Maximof Mateo, The Ursitory (a novel) (London: Chapman & Hull, 1949)

– Preminger Eric Lee, Gypsy and Me: At Home and on the Road with Gypsy Rose Lee (1984)

– Ramati Alexander, And theViolins Stopped Playing – A Story of the Gypsy Holocaust (London: Hodder & Stoughton, 1985)

– Rosenberg Otto, Gypsy in Auschwitz (London House, 1999).

– Van Hausen Wanya, Gypsy Folk Medicine (New York: 1992)

Bietii  tigani! Ma gandesc la cei saraci cu puradeii dupa ei ajunsi pe drumurile Europei, mai necajiti ca inainte sub comunisti. Acestora nu le-au ajuns banii de la UE, fiindca s-au emancipat cu acesti bani tiganii cei instariti si politici, construindu-si vile cu turnulete. Iata manipularea sau jocul “de-a baba oarba” masona.   Ce vreau sa se retina: in toate  scrierile de mai sus sunt numiti Gypsies, Tigani, nu romi sau rromi. De unde au navalit in Romania ideile cu denumirile de romi –rromi!?

Toate denumirile companiilor sau institutiilor culturale ce incep cu “rom”, sunt pasibile de verificat. Pana si LEUL, e cu “ron”, cultura “romfest”, economia “rompetrol”! Romanul “rom-rrom!?” Au sa se limpezeasca lucrurile, se stie exact ce se intampla, deocamdata bietii romani ca si tiganii si celelalte suflete de cetateni, –albinele ce fac mierea-, in acest joc  sunt ei cei legati la ochi, dar vor dibuii ei pe jucatorii din jurul lor care topaie si rad, pentru a fi legati, legati pentru o mie de ani, asa cum scrie Cartea Sfinta !”

Unele tari ca Anglia, Germania, Australia, America, tari  dezvoltate economic dar si cultural, au stiut sa rezolve in timp integrarea tiganilor in societatile lor, dandu-le acces si recunoastere dupa talentele lor. In arte, in economie, in stiinte, unii au devenit aproape genii, deci nu le-au pus nici o stavila. Asa s-a ridicat Charles Ciaplin, Elvis Presley, Henry Lawson, Zeffirino Jimenez Mala,un tigan spaniol, nascut in 1861, care a devenit Sfant si beautificat in 11 mai,1997, primul tigan  in istorie onorat de Biserica crestina.  Apoi, poeta Papusa, din Polonia, nenumarate asemenea exemple vom  gasi in istoria  acestor tigani. Nu li s-au oprit nici drepturile politice, adica a deservi politica oficiala a statului a carui cetatean este, si nu o alta politica exterioara, ca sa nu zic straina intereselor propriului stat.

Are dreptale dl.Ion Mugeoiu cand zice sa facem ce face Occidentul, dar nu si ceea ce zice! Ca daca vom privi frunza si pe partea cealalta, o sa observam ca mai are  reliefate si niste nervuri naturale si specifice. Nu se dau fraiele  statului in mainile oricui! Dar ne povatuieste pe noi sa nu fim  sovinisti, si am tot facut ce zic altii, pana am ajuns acolo unde suntem. Se vede, nu mai are rost plangerile.  Daca in Romania nu se revine urgent la inlaturarea  politicianismului corupt, si sa fie adusi in fata electoratului oameni de buna credinta, cu interes in reasezarea tarii, atunci va urma o perioada neagra in istora romaneasca. Dar nici celor ce ne vand nu le va fi mai bine, fiindca ei fericire  nu vor avea, dar nici din cele ce fura si au furat de la gura poporului, mostenire odraslelor lor nu vor ajunge, fiindca Ochiul Divin vede si judecata va veni!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

IOAN MICLAU – AUSTRALIA