~Ioan Mugioiu: Atenţie la „democraţia vestică“

Raspuns la un apel de la  Uniunea Internationala a Femeilor Romane
Stimate Doamne,Am citit mesajul pe care mi l-ati trimes si incerc sa va raspund pentru scurtul timp pe care il am.

Desigur ca femeile reprezinta in societatea omeneasca ponderea cea mai importanta a vietii sociale si intelectuale.In Romania femeile au fost intotdeauna dealungul istoriei mai puternice decit barbatii. Poate ati auzit de <Amazoane>,

luptatoarele trace care au luptat impotriva grecilor. caci probabil barbatii erau prea lasi.

Barbatii sint, in comparatie cu femeile, un element care se prezinta la „exterior”, ca elementul puterii.

In trecutul societatii romanesti, spre deosebire de societatile vest-europene, a existat numai matriarhatul.

Acum 30 de ani, cind am sosit in Europa de Vest (in Germania si mai tirziu in Elvetia) am ramas socat de pozitia

„defavorabila” a femeii in comparatie cu cea a societatii comuniste din Romania. La aceeasi pregatire, salarii mult mai

scazute. Deasemenea domeniul accesibil de meserii sau stiinta de necomparat cu cel din Europa de Est.

Abia acum citiva ani am vazut in Vest o soferita in Germania sau Elvetia. In firme foarte foarte putine femei ca ingineri

sau oameni de stiinta. In domeniul doctorilor deasemenea insa ceva mai mult ca la ingineri. Numai personalul de asistenta

medicala si de ingrijire este feminin.

Asa ca mi se pare efectiv grotesc sa se vina din Vest si sa se predice romanilor promovarea femeilor in societate.

In Elvetia se intreprinde mult pentru promovarea femeii in viata publica si profesionala tocmai din motivul ca femeia in

societaea vestica a fost de sute de ani discriminata.

Este acelas lucru cu predicarea Produselor Bio din Vest catre Est, cind in Est in 1974 era o calitate excelenta a hranei

si era practic BIO. Deci atentie mare la strategiile de hegemonie vestica.

Un alt punct de vedere. O asemenea societate a femeilor din Romania nu poate avea sediul in USA. Este o autoinjosire

a femeilor din Romania. O asemenea „vilva”  venita din Vest in acesta problema a femeilor din Romania nu face altceva

decit sa dea material (apa la moara) diversiunii cu manusi de catifea vestice de a-si continua propaganda antiromaneasca.

Nu sint nici comunist , nici extremist, nici nationalist si nici sovinist. Am multa experienta de viata si succese , deci fara

complexe de inferioritate de diferite naturi, ceea ce-mi permite sa va spun: Atentia la „democratia vestica” !

IOAN MUGIOIU

ing. Hidraulica, constructii de Masini si Instalatii Industriale

Elvetia. 9 Martie 2008


RASPUNSUL SE ADRESEAZA ACESTEI INITIATIVE :

Noi, femeile, suntem peste jumatate din populatia planetei ca si a Romaniei.

Din pacate avem foarte putine reprezentante in sfera politicului, businessului si managementului de orice natura desi suntem implicate activ in societatea civila. Consideram ca a fi in primul rand mame si sotii nu este mai prejos decat munca barbatilor, ci din contra. Avem dreptul la respect, la afirmare, la punerea in valoare a intregului nostru potential. Avem idei, sperante, bucurii, dureri, pe care adesea nu avem timpul si nici curajul sa le impartasim.

Uniunea Internationala a Femeilor Romane, UNIFERO, va invita sa va alaturati demersului nostru de a arata lumii ca sintem creatoare si participante active de valoare la viata familiei, a societatii in care traim, a planetei.

In martie 2007 s-a lansat  Uniunea Internationala a Femeilor Romane, UNIFERO, organizatie umbrela nonguvernamentala, non-profit, care actioneaza pentru sprijinirea femeilor din Romania, precum si a romancelor din alte tari, in diversele probleme cu care se confrunta (sociale, educationale, familiale, etc.). Acest demers absolut necesar a fost facut datorita multiplelor situatii dificile carora femeile romane, dar si femeile in general, indiferent de virsta, profesie, religie si rezidenta, trebuie sa le faca fata zilnic.
UNIFERO este inregistrata oficial in Atlanta, Georgia, SUA incepind cu data de 9 februarie 2007 si va activa prin reprezentantele sale teritoriale.
* Presedinta Biroului Director este doamna Smaranda CAZAN-LIVESCU (SUA).

* Membrii Onorifici: Lia ROBERTS, candidata la Presidentia Romaniei in 2004, Consul Onorific al Romaniei in Las Vegas Nevada si Diana WHEELER, Alpharetta City – American Romanian Sister Cities .

* Din Birou mai fac parte: Alexandra CAN (R.Moldova), Antonia si Liviu  DRUGUS (Romania), Sisila DULDURESCU (Franta), Mariana GUSETU (Romania), Katherine si Doris HUNTER (SUA), Maria MACHEDON (R.Moldova), Ioana MARIN (Israel), Valery NOBLE (SUA), Carmen PANKAU (Germania), Raisa PADUREAN (R. Moldova, Tiraspol), Ion si Adriana SENIUC (pentru Ucraina), Elena Angela SILISTRARU (Italia), Vitalia PAVLICENCO (R. Moldova).

* Consilieri: Ioan DRIMUS (Franta), Liviu DRUGUS ( Romania ), Viorel MAIER ( Israel ), Vincent HUNTER ( USA )

* Consultant juridic: A.ION ( Romania )

* Consultanti Tehnici : Daniel DANCIU (Franta), Dan MASCA ( Romania )

* Web Masters: Claudia DANCIU (Franta)

Viziunea UNIFERO: respectarea femeii romance ca fiinta demna, recunoasterea particularitatilor si atributiilor specifice, includerea ei ca partenera egala cu barbatul in toate domeniile societatii actuale si viitoare ale Romaniei, ale tarilor in care traiesc acestea, ale umanitatii in general.
Adresa postala: POBox 3766 Lawrenceville Highway, Lilburn / Atlanta, Georgia 30048, USA
Lista de discutii a organizatiei este:
UNIFERO@yahoogroups.com pe care va invitam sa va inscrieti si sa publicati mesaje de interes.

Inscrierea in UNIFERO se face in baza unei cereri de adeziune, insotita de o scrisoare de motivare si un C.V. La organizatie pot adera si barbatii care doresc sa sustina pozitia noastra.

Taxa de aderare la organizatie, pentru persoane fizice este de 90 RON pentru Romania, 20 euro pentru Republica Moldova (inclusiv Tiraspol), Ucraina, Valea Timocului si Bulgaria 100 euro pentru restul tarilor europene si echivalentul in $ pentru celelalte tari, iar pentru persoane juridice de 180 RON pentru Romania, 40 euro pentru Republica Moldova (inclusiv Tiraspol), Ucraina, Valea Timocului si Bulgaria, 200 euro pentru restul tarilor europene si echivalentul in $ pentru celelalte tari. Sumele in lei se vor vira in contul RO34CECESV0102RON0205726 (atentie la diferenta dintre O si 0), cod BIC CECEROBUXXX, deschis pe numele Gusetu Mariana. Sumele in $ si echivalentul euro se vor vira in contul UNIFERO nr.2000032279247, cod SWIFT-PNBPUS 33, routing number 061000227 deschis la Wachovia Bank, Atlanta, Georgia, SUA.