~Mircea Chelaru: „Nimic din Harul primordial“

Biserica de astăzi este, la rândul ei, o instituţie. Încadrată cu oameni. Cu oameni făcuţi după chipul şi asemănarea societăţii din care fac parte. Cu vanităţile, erorile şi vinovăţiile lor. Nefast este faptul că cei care produc funcţionarea Bisericii nu mai au aproape nimic cu Dumnezeu, decât poate invocarea lui permanentă pentru a-şi intreţine legitimitatea! Nimic din Harul primordial, nimic din sacrificiul isihastic, nimic din puritatea virtuţii. Între timp se construiesc edificii religioase şi se năruie adevăratele biserici din suflete… Nu este de mirare, uitându-ne în recursul ultimului mileniu consumat, ca biserica lui Hristos să fie iar subminată, dar nu de păgânitatea exterioară ci de chiar cei ce pretind că o slujesc, putrezind-o de dinlăuntru. Puterea înşelătoare i-a spurcat şi pe ecumenii noştri. Dar sunt convis că ochiul divin al nemuririi zamolxiene nu va permite preaspurcarea moştenirii din grădina Maicii Domnului.

Un prea cucernic prelat, după rugăciunea de vecernie, pe chiar locul încălzit de o viaţă de mereu printre noi părintele Cleopa, m-a rugat să nu folosesc în apelare rangul ierarh. Pentru că acolo el se chema doar un ucenic al locului.

Am simţit smerenia firească, umilinţa înălţătoare şi superiorutatea nobilă.

Atunci, ca o firescă replică a sincerităţii, am zis: „Doamne, m-am săturat de popi nevrednici şi mi-e dor de preoţi la altarul sufletului”. De atunci mă închin înăuntrul sufletului meu.

Gen. MIRCEA CHELARU