~O propunere care merită urmărită: Comitetul pentru Monitorizarea Antiromanismului

Acum cca. doua luni am trimis reprezentantilor a cinci partide cu reprezentanti in Parlament (ai puterii si ai opozitiei) si unor ONG-uri importante si influente din Romania, propunerea de mai jos, cu rugamintea de a-i studia oportunitatea si fezabilitatea si de a-si exprima un punct de vedere.
Spuneam printre altele:
„Va trimit mai jos o idee de proiect pentru constituirea unui Comitet pentru Monitorizarea Antiromanismului. Credeti ca ideea poate fi preluata, imbogatita si promovata in scopul realizarii unui asemenea comitet cu sediul in Romania, alcatuit din personalitati marcante ale societatii romanesti?”
Am primit un singur raspuns, si acela de la un ONG, in cadrul caruia activeaza juristi specialisti in drept international, care respingea orice implicare, prin formule politicoase: „formularea („monitorizarea antiromanismului”) pare periculoasa … trebuie sa ne ferim de impresia de extremism si lipsa asumarii raspunderii individuale si ca grup”.

Iata si cateva explicatii grosiere referitoare la cele prezentate mai jos:
1. – se va referi la diverse institutii ale puterii de la Chisinau care neaga procesul unirii din 1917 dar care alimenteaza isteria romanofoba, inclusiv prin procalamarea „eliberarii Basarabiei” de catre sovietici de sub ocupatia „fascistilor romani”
2. – va avea in vedere politica agresiva a Ucrainei impotriva intereselor economice romanesti din platoul continental dintre Insula Serpilor si Delta Dunarii.
3. – va monitoriza si va propune masuri de atentionare si limitare a participarii pe teritoriul romanesc al institutiilor care sustin activitati, inclusiv pe Insula Serpilor (Reifeisen Bank, viitoare companii turistice, de constructii) cu efect de a demonstra caracterul locuibil al stancii, precum si pentru firmele germane care desfasoara activitati in favoarea Ucrainei pentru largirea canalului Bastroe. Practic, se poate propune o forma de embargo pe teritoriul romanesc – asemanator embargourilor americane pentru banci si companii aflate pe „liste negre”.
4. – monitorizare oficialilor de la Chisinau care duc o campanie furibunda antiromaneasca, organizatiilor xenofobe italiene si foarte posibil si altele care pot aparea in alte tari europene, etc.
5 – cererea de interzicere pe teritoriul Romaniei a unor organizatii iredentiste cum este Garda Maghiara din Ungaria, sau interzicerea unor organizatii cu activitati extremiste antistatale cum cele ale secuilor, etc.

Asa cum am promis cu ceva timp in urma, dupa o perioada de asteptare, voi pune acest mesaj si pe forumul „Dialoguri”.
O fac acum, deoarece constat ca in Romania nu exista interes. Subliniez ca acest Comitet nu exista, era numai o propunere. Sper ca cineva sa o poata promova si intr-o zi sa prinda viata.

Mircea Popescu
5 Decembrie 2007
===========
Comitetul pentru Monitorizarea Antiromanismului

Constituirea Comitetului pentru Monitorizarea Antiromanismului, numit in cele ce urmeaza, Comitetul, a aparut ca o necesitate fata de lipsa de fermitate a institutiilor statului roman si a reprezentantilor partidelor politice in lupta pentru combaterea si eradicarea fenomenelor antiromanesti manifestate pe plan intern si international.

Deoarece, ca urmare a unor conventii sau tratate internationale acceptate cu prea mare usurinta fara o analiza si o dezbatere serioasa, sau datorita interpretarii lor gresite, aceste institutii dovedesc o ingrijoratoare pasivitate, Comitetul isi propune sa actioneze, exclusiv prin mijloace legale, pentru eliminarea tendintelor xenofobe antiromanesti, a activitatilor si actiunilor care dauneaza Romaniei.

Comitetul va monitoriza, va semnala si va propune aplicarea unor masuri regulatoare in vederea reducerii pana la eliminarea completa a acelor atitudini, activitati sau actiuni care aduc prejudicii statului si poporului roman.

Periodic, Comitetul va edita o Carta a Abuzurilor Antiromanesti in care vor fi listate:
1. Organismele internationale sau ale altor state si reprezentantii acestora, care prin actele si deciziile emise, prin actiunile si activitatile intreprinse sau prin pozitiile exprimate neaga drepturile istorice sau suverane romanesti sau actioneaza impotriva intereselor Romaniei;
2. Institutiile si companiile publice sau particulare implicate in sustinerea activitatilor contrare intereselor economice, de calitatea mediului si strategice ale Romaniei;
3. Persoanele, asociatiile si organizatiile publice si private care actioneaza discriminatoriu la adresa romanilor sau militeaza si actioneaza impotriva culturii, limbii, traditiei, istoriei si caracterului unitar al poporului roman;
4. Organizatiile, asociatiile sau grupurile care proiecteaza sau intreprind actiuni destabilizatoare sau teroriste in vederea dezmembrarii teritoriului Romaniei;

Pe baza listei intocmite, dar nu limitata doar la abuzurile mai sus mentionate, Comitetul va sugera celor vizati (listati), precum si institutiilor statului roman si societatii civile adoptarea unor masuri pentru remedierea situatiei si pentru prevenirea pe viitor a actiunilor de discriminare a romanilor si de prejudiciere a intereselor statului si natiunii romane.

Desi propunerile Comitetului vor viza actiuni regulatoare cu aplicabilitate doar pe teritoriul Romaniei, actiunile de influentare ale opiniei publice internationale vor constitui parghii importante pentru promovarea imaginii si intereselor romanesti in lume.