~Pr. Alexandru Cotoraci: „Orice pasăre pe graiul ei piere!“

Nu ne mai speriem si nici nu ne mai mira deloc aceasta exprimare a unui reprezentant al dreptei (caci asta este „La Destra”). A nu se intelege ca as fi de stanga, Doamne-fereste !

Insa si noi, romanii din Spania, am auzit de-asemeni un reprezentant al unui partid tot de dreapta (nu-i voi da numele, nici al lui, nici al partidului lui, caci nu are nici o importanta pentru noi, cei care nu ne amestecam in politica lor) in urma cu mai bine de o luna, inaintea alegerilor lor, strigand pe acelasi ton, ca „serviciile de urgenta din spitalele spaniole sunt colapsate de imigranti”.

Bineinteles, cu totul falsa aceasta clamatie, care nu urmarea decat atragerea voturilor celor care sunt impotriva imigrantilor din Spania, pentru partidul respectiv.

Aici era vizata insa, o comunitate imigranta dintr-o anumita tara sud-americana, unde, dupa spusele respectivului lider, o mamografie costa salariul pe noua luni. Si induce ideea ca femeile din acea tara, imigrante in Spania, sunt cele care „colapseaza” sistemul de sanatate spaniol !

Si de-asemeni, prin extensie, se inocula implicit si ideea ca toti imigrantii sufoca acest sistem, in dauna spaniolilor, platitori de taxe, care, vezi Doamne, ar fi prejudiciati in acest sens.

Asadar, aceleasi idei, aceeasi exprimare, acelasi tip de partid politic, aceeasi xenofobie.

Insa ceea ce m-a determinat sa scriu acest comentariu, este dorinta de a-i linisti pe fratii nostri romani din Italia. Mai precis, sa-si puna nadejdea si sa se roage ca italienii normali, care gandesc logic si curat, fara prejudecatile generate de acest partid extremist, sa voteze tinand seama de aportul imigrantilor la prosperitatea Italiei si de faptul ca, in imensa lor majoritate, sunt oameni la fel de onorabili ca si cetatenii italieni.

Si ca dovada a acestei linistiri a lor, vreau sa le precizez ca partidul acestui „lider” care a emis aceasta minciuna in randul alegatorilor spanioli a pierdut alegerile !

Aceasta inseamna ca spanioii nu s-au lasat amagiti de astfel de elucubratii electorale, iar italienii, un alt popr latin, nu cred ca vor tine seama nici ei multi de aceasta amenintare a cucoanei respective.

Asa ca nu va nelinistiti, frati romani din Italia, rugati-va si cereti lui Dumnezeu sa le dea minte sanatoasa si buna chibzuinta alegatorilor de astazi, pentru ca, nu uitati proverbul nostru romanesc care zice ca „orice pasare pe graiul ei piere !”

Pr. ALEXANDRU COTORACI,

Ciudad Real, Spania.