~Ştefan Dumitrescu: „Ştefan cel Mare a fost sfânt!“

Acatistul lui Stefan cel Mare !

Daca punem pe un cantar greselile lui si pe celalt talger punem manastirile ridicate de viteazul Domn…. vom observa ca talgerul cu manastririle se lasa jos de tot, iar cel cu pacatele se ridica sus de tot. Cam 10 la 1 pentru Domnul Stefan… Deci Domnul merita sa fie sanctificat…

Daca nu i-am fi avut pe acesti patru mari Domni, Basarab I, care i-a batut pe unguri la Posada, Mircea cel Batran care i-a invins  pe turci la Rovine,  oprind puhoiul asiatic sa invadeze Europa, daca nu l-am  fi avut pe Stefan cel Mare , care i-a invns  si i-a oprit si el  pe turci la Dunare, si daca nu l-am fi avut pe Mihai Viteazul care i-a batut bine la Calugareni… este posibil ca Tara  Romaneasca, adica Romania de azi sa nu mai fie astazi … Nu ne mai gandim ca daca turcii ar fi scapat in Europa altfel ar arata acum georgrafie poltica si economica a Europei….

De vitejia acestor Domni a depins destinul poporului roman…Noi nici macar nu ne putem  imagina ce a insemnat  si ce insesamna lucrul acesta… cat bine a facut Domnul   Stefan cel Mare acestui popor…Dincolo de orice margine omeneasca

Dar faptul ca Domnul Stefan a intretinut credinta in  Domnul Dumnezeu, ca a chemnat calugari la manastirile moldovenesti,  care au cultivat invatatura de carte, au copiat carti bisericeti….Pentru Credinta omul acesta a facut mult de tot…

Daca le punem in cantar, greselile omenesti nici nu se mai vad…

Aceasta judecata a mea, foarte convingatoare cred, este insa tot una omeneasca…

Haideti sa gandim insa si altel. Puterea lui Dumnezeu si logica lui este alta decat cea limitate a noastra…La Domnul totul este posibil… El poate face sfant orice pacatos. Si pe cel mai mare crininal. S-a intamplat cu Pavel, cel care i-a asmutit pe evrei si i-a indemnat sa il linseze pe diaconul Stefan , care avea sa devina mai tarziu, primul sfant Martir, Sfantul Stefan…Crdeti ca greselile omenesti ale omului, Domnitorului  Stefan sunt mai mari decat ale criminalului si hulitorului de Dumnezeu Paul, cel de dinainte de a deveni slujitorul Domnului Iisus Christos si al Tatalui ceresc ? Nu desigur…. Paul ne apare cu mult mai ticalos decat Stefan

SI TOTUSI DUMNEZEU L-A FACUT MARELE SAU SLUJITOR, SI L-A FACUT SFANT, SI DOMNUL NEGARA NU A MAI ZIS NIMIC, NICI FRATELE CIPRIAN !

Deci aici vedem Voia Tatalui ceresc…. Ea se vede limpede…. Din pacatosul Stefan  EL A FACUT UN MARE CTITOR DE  MANASTIRI, UN MARE SLUJITOR AL CREDINTEI IN DOMNUL… SI MAI MULT…L-A AJUTAT SA BATA CEA MAI MARE PUTERE A TIMPLUI, ca sa scape de la disparitie  tara Moldovei si poporul roman ! !

Stefan era inca un copil… tatal lui, Domnul Bogdan al Moldovei, l-a luat pe copilul sau Stefan la o Nunta la Reuseni…. La aceasta nunta, fratele Domnului, adica Aron Voda,  a navalit cu o ceata de boieri si l-a injunghiat pe Bogdan Voda, pe Domnul Tarei, dupa care a devenit domn al Moldovei. A vrut sa il omoare si pe  Stefan, fiul Domnului omorat, dar acesta a scapat fugin in intunesric, si a scapat trecand prin paduri in Transilvania, iar de aici a ajuns in Tara Romaneasca, la Vlad Tepes, care l-a adapostit cativa ani…

Oare nu a fost si aceasta o Minune ?

Nu a fost o Minune faptul ca Stefam, inca un copil, a scapat cu viata ?  Si nu este o minune ca un om mic de statura, a domnit 47 de ani, cu o mana de oameni l-a invins pe Aron Voda, pe unchiul criminal,  si ca a invins cea mai mare putere a timpului..?. Nu cumva este o Minune dumnezeiasca  faptul ca Stefan a domnit 47 de ani, si ca a invins in doua randuri o oaste de patru ori mai mare decat a lui ?. Ba, da… este o minune… o minune Dumneyeiasca, asa cum a fost minunea ca atunci cand era copil si Aron a voia sa il omoare…el a scapat cu viata. (Ca prin minune !)

Nu cumva l-a scapat Domnul. ?..pentru ca avea dinainte un PLAN CU EL, SI PLANUL ACESTA TREBUIA SA SE IMPLINEASCA.

I-ar fi invins Stefan pe turci daca nu ar fi vrut Domnul ? Nu, desigur ! De aceea l-a scpat atunci Domnul de la moarte, pentru ca avea un plan maret cu Stefan, el trebuia sa-i invinga pe turci !

Acum, deci incepe sa vedem Minunile din viata Domnitorului Moldovei, Stefan…

Domnul Dumnezeu ca sa nu pierda poporul acesta, dupa ce a iesit de mileniul invaziei popoarelor barbare…. pentru ca avea sa fie supus la mari incercari….I-a daruit din verac in veac cativa Domnitori mari, care invingandu-i pe turci, aveau sa faca, vai, ca acest popor sa dureze in timp….sa nu piara !

Acesti Domni mari, daruiti de Domnul din veac  in veac, sunt Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul… Acestia trei mari Domnitori au fost trimisi, dati de Domnu poporului roman, ca sa nu piara… sa vede limpede ca aici este mana  Domnului ! Ca Domnul l-a dat pe Stefan cel Mare poporului roman, ca sa nu piara…

Se vede deci limpede ca in cazul lui STEFAN CEL MARE ESTE MANA DOMNULUI… SUNT PREA MULTE MINUNI IN VIATA LUI CA SA NU FIE MANA DOMNULUI….SE VEDE CAT SE POATE DE LIMPEED ACEST LUCRU !

Iar faptul ca bisericile si manastirile ridicate de el dureaza si azi… NU ESTE SI ACEASTA O MINUNE… ?

PARCA ACUM VEDEM GANDIREA,  LOGICA LUI DUMNEZEU MULT MAI BINE…

Si atunci de ce  ne impiedicam sa credem ca el nu trebuia canonizat de cateva pacate omenesti acolo…? SE VEDE ACUM LIMPEDE CA , ORICE AM SPUNE NOI,  Domnul a vrut sa il canonizeze si sa il faca sfant. Se face ceva pe lumea aceasta fara voia Domnului. ? Nu ! DOMNUL STEFAN CEL MARE A FOST CANONIZAT, SI ESTE LIMPEDE CA ACEASTA S-A FACUT CU VOIE DOMNULUI ”

Si nu trebuie sa ne jucam cu vorbele, PENTRU CA PRoBLEMA ACEASTA A  SFINTENIEI LUI STEFAN ESTE DE O IMPORTANTA CRUCIALA PENTRU ACEST NEAM…. DA, CAT A TRAIT A AVUT SI PACATE…dar sfant a devenit dupa moartea lui ! Si se vede lucrul acesta caci el, Stefan cel mare a „lucrat si dupa moartea lui”. din punct de vedere educational, ca erou, ca exemplu  EL LUCREAZA CONTINUU DEPATRU SUTE DE ANI ! Si aceasta este o minune !

STEFAN DUMITRESCU