■ Corneliu Florea

CAZUL PATIBULARULUI PATAPIEVICI

FOAIE DE OBSERVATIE

“... daca prostia ar durea, cei mai multi oameni ar urla incontinuu.Ei bine, daca violentele facute bunului-simt ar avea urmari clinice, Romania ar fi o tara de spitalizati” a scris si semnat , in “Evenimentul Zilei” din 7 Martie 2007, Horia Roman Patapievici. (HRP)

CAZUL PATIBULARULUI PATAPIEVICI

Articolul “Vecinatati respingatoare” la care ne referim acum, a fost publicat in cotidianul Evenimentul Zilei in data de 7 Martie 2007 si din nou semnatarul ne da alt exemplu de critica incorecta, neargumentata, fara a oferi solutii ci, aflindu-se sub aceiasi cronica presiune a resentimentelor sale romanesti, ne da o proba elocventa in acest sens. Acest articol completeaza o mai veche foaie de observatie care incepe cu plaiul mioritic este o fecala, romanii sunt o turma tarata, rosi de spirocheta romaneasca, cu o cultura “second hand”, cu Mihai Eminescu un cadavru in debara (expresia ii apartine, nimeni nu a publicat-o inaintea lui) iar acum, din nou, o manifestare clara a denigrarii romanilor pe un ton sententios: “Romania ar fi o tara de spitalizati” daca prostia ar durea ! In concluzie, dupa HRP: Romania este tara prostilor ! Venerati-l romani

Resentimentele si ura maligna nu dor, dar se observa si se retin si din acest articol pe care il analizam. Articolul are aproximativ 500 de cuvinte in care HRP foloseste cuvintul pestilential si derivatele lui de vreo sapte , opt ori , canalii de doua ori si apoi prosti, ignari, scandalagii, inepti, derbedei, imbecili, crapulosi, excroci si bine inteles

extremisti. Au ramas pe dinafara: teroristi, rasisti, comunisti si antisemiti, poate cu alta ocazie. Violenta acestui limbaj te face sa te indoiesti de cultura si bunul simt social a celui care semneaza articolul. Din presa bucuresteana citita dupa 1990 retinem multe ocazii cind, elitele bucurestene, din care se pretinde a face parte si HRP, s-a aratat cu degetul spre publicatile i si publicisti care folosesc asemenea cuvinte si expresii jignitoare, calomnioase. Sa tinem seama de faptul ca anumiti termeni se folosesc, justificat, numai de specialistii in psihopatologie si sa adaugam ca oamenii cu adevarat inteligenti si culti nu-i folosesc in scrierile lor. Sustinid subred tot ce critica, HRP se plaseaza singur la periferia gropii lui Ouatu din romanul lui Eugen Barbu, oricit de mult ar umbla prin strainatate pe banii contribuabililor prostilor de romani.

Dar si in acest articol, la fel ca in multe altele ale lui HRP, limbajul este numai crusta, ambalajul propozitilor de articol banal, precizez propozitii, fiindca nu se gasesc idei in sensul superior, valoros si lipseste concretul, argumentul si solutia din ele. Daca analizam aceste propozitii, simple si compuse, de compunere ziaristica, intram in manierismul HRP, de acum cunoscut prin lipsa de naturalete si sensibilitate, de-a dreptul rigid, iesit din perimetrul ratiunii obisnuite. In cotidiene, publicistii se adreseza cititorilor obisnuiti cum suntem marea, marea majoritate, indiferent de IQ-ul nostru, ei trebuie sa se faca intelesi de catre toti cititori. Un cotidian nu este acta filosofica, cel ce se hotaraste sa publice, indiferent de cultura si inteligenta de care dispune ( sau doar si-o asuma ) trebuie sa aiba capacitatea de-a scrie pe intelesul tuturor cititorilor. Acest lucru cere elasticitatea intelectuala pe care HRP nu o are, el e rigid cu mina in falca. Rigiditatea mintal demonstreaza slaba dotare cerebrala. HRP repeta mecanic, in toate articolele sale, aceleasi propozitii bizare intr-un ambalaj metaforic de persoana bintuita de iluzii. Din aceste iluzii personale se desprinde o alta trasatura la HRP, care se numeste splitting ,o tulburare de rationament de despicare foarte ingusta, in cazul lui lumea se divide in doua: romanii in care urla prostia si restul lumii, pe care o ridica la rang de idoli ai culturii first hand . Exagerez ? Puneti in balanta lui HRP citi cetateni romani a pretuit in comparatie cu cei straini !! Mergeti si mai departe si cautati un exemplu asemanator lui HRP la unguri si polonezi, la evrei si americani !! Gasiti americanul sau evreul care ar spune ca spatiul lor geografic ar trebui reamenajat pentru spitalizare in caz ca prostia ar incepe sa doara !! Acum sunteti liberi sa umblati si sa cunoasteti spatiul UE, dati-va exemple de publicisti care-si insulta la fel de grav si constant concetatenii in scris, iar cei insultati sa-l ridice la rang de idol cultural !!

Cititi cu atentie articolul si veti constata ca incercind sa duca abstractul la maxim, ramine fara continut, rigid, fix si incleiat in generalitati insultatoare la adresa romanilor, aceasta fiind singura sa preocupare chinuitoare de ani de zile, vizibila si in articolele sale din Evenimentul Zilei. Cititorul obisnuit nu afla in ele urme de rationamentul complex, comparativ, nici macar o sistematizare elementara cu o concluzie, doar graforee stufoasa exprimata grandilovent ce face impresie doar la unii cetateni din perimetrul bucurestean . Sa exemplificam din propozitia in care se rafuieste cu indivizii de la cotidianul Ziua care au o prestatie morala dezgustatoare. Dupa oamenii normali, morala, etica nu sunt dezgustatoare , ci imoralitatea ! Probabil ca pentru spitalizatii lui nu conteaza. Sunt unii care cum vad ceva semnat de HRP au deja impresia ca le-a pus Dumnezeu mina in cap. Iata ce scrie Ioan Oprisor pe forum dupa ce i-a citit articolul: “Multumesc celui de sus ca sunt contemporan cu HRP , sint mindru de el” Foarte frumos exprimat, ce putea sa-si doreasca mai mult intr-o viata de om decit sa fie contemporan cu HRP, care la rindul sau poate fi fericit ca despitalizeaza pe unul din tara spitalizatilor. (Si noi astilalti, spitalizatii, murim de invidie, pe linga cauza internarii) In acest caz are dreptate sa foloseasca sintagma apocalipse vesele care in situatii normale cu cititori nespitalizati este bizara. Bizareria este simptomatica la HRP care in acest sens continua: “Aberatia care ma uluieste cel mai mult in ultima vreme este amnezia promiscua…” Bizara sintagma ce demonstreaza, cel putin, lipsa intelegerii termenului de amnezie. Amnezicul nu-si realizeaza amnezia, in nici un fel. Autorul expune doar cuvinte pretentioase.

Un alt paragraf de articol se ocupa de suferintele telespectatorilor romani fiindca, in fantasma sa, romanii nu sunt decit niste omuleti patibulari, tarati . Doamne fereste, sa inceapa sa ii doara tarele ca tot plaiul mioritic ar deveni un sanatoriu psihiatric. De data asta ii vede victime, prizionerii si sclavii televizorului care ii jupoie de vii, linseaza si otraveste cu toxina politica. Scriind acest paragraf ii citesti suferinta pe fata fixata in mina la care internautul Sandu Popescu care a exclamat: excelentissim ! (iar ne roade invidia: om umblat domnu’Sandu in lume, ne-a luat fata cu suprasuperlativul ) Numai ca HRP se opreste aici, intepeneste, cind de fapt ar trebui sa nominalizeze pe cei ce intoxica politic pe romani, cel mai mult, in ultimii doi ani: Basescu si Taricenu, fiecare cu echipaju’lui. (acestea dau circul toxic politic iar telespectatorii le dau piinea) HRP intepenit, tace in falsa mimica meditativa: Basescu i-a dat un scaun de presedinte, Tariceanu sacii cu bani, iar el, HRP, la rindul sau , intoxica “cultural” telespectatorii . Sunt un om cu lipsuri si nu am la indemina vorba romaneasca cunoscuta care spune ca nu poti sa fi personalitate adevarata, ci doar creata artificial prin diferite metode, daca nu ai caracter. Imi pare rau ca trebuie sa-l dezamagesc pe domnu’Sandu dar excelentissimul sau nu are nici personalitatea minima de a-l nominaliza direct pe Victor Roncea, cu care ar vrea sa se razboiasca fiindca a avut indrazneala sa de-a jos poleiala lui Gabriel Liiceanu. Reamintim ca marele filosof Gabriel Liiceanu l-a declarat geniu pe HRP, inainte ca acesta sa-si scrie opera , doar dupa citeva articole publicate in GDS-22. si acum ar vrea sa-i intoarca rasplata dar nu are curajul . Simplu, e geniu, vorba internautului Serban Picanta “Chapeau, domnule HRP” dar fara curaj ( ce probleme am avea daca teama, frica, panica, sa nu zic si lasitatea, ar durea ….) asa ca il trimite in linia intii sa se razboiasca cu Victor Roncea pe stimabilul combatant Liviu Ornea . Sa scoata altii castanele din foc, nu-i treaba de geniu, ocupat acum de spitalizarea romanilor si de verbalism ilogic, cititi: Promiscuitatea e, si ea ubicua: a paralizat orice instinct de separare, a inhibat orice repulsie igenica. Rugam pe domnu’Sandu sa ne explice si noua , astora care nu gindim si ne-am pierdut si instinctele, motiv pentru care am putea fi spitalizati de excelentissimul sau, cel putin logica dintre promiscuitate si repulsia igenica, lasind la o parte ca promiscuitatea este peste tot in Romania. Asta o stim inca din scrisorile lui HRP adresate excelentei sale A.Paleologu .

Intrebam pe extaziatii de verbalismul lui HRP, doua lucruri. Intii, daca nu au impresia ca imbatarea cu vorbe goale este tot o intoxicare publica pe malul bucurestean al Dambovitei, unde toti vorbesc intelectual, le stiu pe toate si nu prea fac mare lucru afara de clanuri si bisericute, de partide si fundatii, fiecare cu cotidianul ei. Si in al doilea rind, sa nu fi aflat, asa cunoscatori si fara dureri cum sunt ei in frunte cu HRP-ul lor, ca atit in Europa cit si in Nord America din o sute de canale cu care iti este indopat ecranul nu sunt mai mult de patru, cinci canale ce merita urmarite. HRP inca nu stie ca multi, foarte multi telespectatori isi selecteaza programele si dramuiesc timpul in fata ecranelor, ca nu se lasa toti prizioneri si jupuiti de vii in fata cutiei de intoxicat neuronii si inhibat gindirea, la fel cum foarte putini il citesc pe el, geniul filosofului Gabriel Liiceanu , cel mai mare denigrator al Romaniei si Romanilor dupa 1990.

________________

CINE L-A UCIS PE EMINESCU ?”

P O L E M O S
“Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie sa ne debarasam daca vrem sa intram in Uniunea Europeana” sustine H. R. Patapievici, presedintele “Institutului Cultural Roman”
(citatul este reprodus din Revista ROST nr. 24 / 2005)

Nu stiu cit de mult i-a socat pe romanii care au citit in Revista ROST , citatul de mai sus, spus si sustinut de H. R. Patapievici in anul 2005, despre Eminescu. Nu stiu cum au reactionat carturarii romani adevarati, nu cei facuti de mass media, criticii literari, scriitorii si poetii romani, cititorii si iubitorii lui Eminescu din Romania ?

Nici nu stiu daca au reactionat, daca au avut curajul sa reactioneze fiindca H. P.

Patapievici este la ora actuala cel mai mare geniu gonflat din mass media damboviteana ? Lui I se permite orice din mai multe motive. Intii si intii este declarat mare erou al revolutiei bucurestene fiind detinut 26 de ore si apoi urmarit de capitanul de securitate Soare. Gabriel Liiceanu l-a decretat geniu si l-a inhamat la troica boierilor mintii dambovitene si, nu la urma, ar fi trebuit mentionata superioritatea arborelui sau genealogic ales, este fiul cominternistului evreu Dionisie Patapievici din Bucovina. Trebuie adaugata si curtenia pina la smerenie a presedintelui Traian Basescu fata de el …

Stiu insa ca pe mine m-a mihnit profund aceasta afirmatie defaimatoare care este cea mai josnica dintre toate calomniile si blasfemiile lui H.R. Patapievici la adresa Romaniei si a Romanilor din volumul sau Politice si este, totodata, dovada cea mai elocventa a urii pe care o poarta poetului nostru national. Sunt convins ca majoritatea romanilor obisnuiti, cum sunt si eu, vor fi socati cind vor citi, repet: ”Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie sa ne debarasam daca vrem sa intram in Europa”. Nu pot trece cu vederea aceasta comparatie ordinara, de film comercial american cu cadavre scunse in debara, cind e vorba de Mihai Eminescu. Nu avem dreptul sa raminem fara reactie, fara riposta la o asemenea impietate. Riposta mea de roman instrainat sunt aceste rinduri, prin care vreau sa afle si alti romani din Romania si strainatate pe cine a pus Traian Basescu ca presedinte al institutului cultural roman Suntem in Ianuarie 2007 si sarbatorim 147 de ani de la nasterea nemuritorului nostru poet national, care nu va muri nici cind natiunea romana va fi asimilata de mini-globalizarea europeana, care la rindul ei va fi asimilata de globalizarea intregii societati umane, fiindca si atunci sper sa mai fie mintii luminate de frumos si adevar.

Facind aceasta comparatie, tangentiala si simplista, intre filmele comerciale americane cu cadavre in debara si afirmatia lui H.R.Patapievici fata de Mihai Eminescu mi-am amintit de o serie de articole, citite cu mult inainte de 1989, cind un medic neuropatologist, poet si publicist din exilul romanesc, demonstra ca poetul national a fost de fapt ucis, nu de piatra unui sarman inconstient, ci prin otravire constienta, tot din ura.

Sa le rasfoim impreuna. In 1989 cind se implineau o suta de ani de la moartea paminteasca a luceafarului romanesc, medicul neuropatolog Ovidiu Vuia ce profesa la Giessen – Germania din 1970 , a scos volumul “ Mihai Eminescu 1889 – 1989” la Editura Coresi . Volumul a reveberat in exilul romanesc din acea vreme cu noi amanunte despre suferintele, tratamentele si adevarata cauza a mortii poetului vazute de catre un neuropatologist, fost cadru universitar in Bucuresti pina la plecarea sa in strainatate. De data aceasta nu scria poetul, publicistul sau criticul literar Ovidiu Vuia, ci specialistul in neuropatologie. El porneste de la o alta lucrare, cea a Dr. Ion Nica aparuta la Bucuresti in

1972 in care autorul conclude: “Asadar, Eminescu nu a fost victima unui lues, pe care nici evolutia bolii si nici documentele nu-l atesta si care nu a putut sta la baza unei paralizii generale pe care nu a avut-o, poetul prezentind in ultimii ani tabloul clinic al unei psudo-paralizii si al psihozei maniaco-depresive clinice mixte” . Ovidiu Vuia contesta, pe buna dreptate profesionala, termenul de pseudo-paralizie in acest caz, acceptind ca aceasta a fost doar o portita de scapare prin care doctorul Ion Nica a putut sa-si publice lucrarea sa in 1972. Mai tineti minte ce timpuri erau atunci, cind Ceausestii intorsi din China incepusera o “revolutie culturala” si-n Romania ?

Dar odata negata teoria luetica a suferintei lui Mihai Eminescu , doctorii Ion Nica si Ovidiu Vuia aduc argumentele intoxicarii masive cu mercur, tratament empiric ce se facea in vremea lui Eminescu in tratamentul luesului (sifilisului)

Dar, inainte de a ajunge la intoxicatia masiva cu mercur , se reliefeaza cauzele care au produs poetului depresia majora. In cazul sau,mai presus de toate,a fost suferinta pentru neamul sau. Asa cum Isus Cristos a suferit pentru omenirea pacatoasa la fel Mihai Eminescu a suferit pentru romanimea tinuta in intuneric sau prost “luminata” Suferea pentru natiunea romana nascuta sub ochii lui si sfisiata inca din leagan de inconstienta romanilor si malignitatea alogenilor. Asa a fost, coboriti in istoria cea adevarata si veti vedea. El a vazut, simtit si inteles clar ceea ce putini din conationalii sai de atunci abia intrezareau si nu contracarau. Si a vrut sa-i faca sa intelega. A muncit pina la surmenaj fara de rezultat si aceasta a fost cauza depresiei majore ce l-a mistuit.

Autorii mentioneaza ca, dupa internarile de la Ober Doebling de linga Viena in 1884 si de la Manastirea Neamt din 1887 , Mihai Eminescu s-a restabilit si nu prezenta semne si simptome de paralizie generala progresiva sifilitica (precizez; data de treponema pallida, o spirocheta) Referindu-se la internarea de la Manastirea Neamt, Ovidiu Vuia scrie ca frumusetea tarii sale ii reduce suferinta si surmenajul, scrie caligrafic si clar versuri vibrante , printre care si “Vezi rindunelele se duc”, ori o paralizie general progresiva nu are faze de remisiune, dar depresia are, mai ales in forma ciclica.

Dezastru vine de la tratamentul doctorului Francisc Iszac cu mercur, frectiuni si injectii in doze toxice (“cura de douazeci de frictiuni a patru grame de mercur cind, si o jumatate de gram poate sa aiba actiune daunatoare”) Tratament cu mercur care in nici un caz nu amelioreaza sau vindeca o paralizie general progresiva sifilitica, dar a carui intoxicatie generala da o encefalopatie, afectiune care psihic se traduce prin inhibarea si distorsionarea functiilor cerebrale, lentoare, mari erori de rationament si comportament, o neuroastenie grava tradusa prin incapacitatea de discernamint iar neurologic prin polinevrite aferente, chinuitoare ca durere si degradante prin lipsa controlului sfincterelor. Supradozajul cu mercur, irational sau criminal, administrat luceafarului romanilor de pretutindeni este o decerebrare chimica prin care “argintul viu” ii impietreste nimicitor neuronii scoartei cerebrale intunecindu-i genialitatea si in final il rapune printr-o sincopa cardiaca ce este caracteristica hidrargirismului .

Hidrargirismul sau intoxicatia cu mercur, cunoscuta in popor drept “otravire cu argint viu” era studiat de toti studentii medicinisti inca din evul mediu. Doctorul Francisc Iszac, care a studiat la Viena, a beneficat in plus de marele tratat de patologie si terapie a lui C.A. Wuderlich ce descria amanuntit si intoxicatia cu mercur, si cu toate acestea i-a administrat lui Mihai Eminescu doze otravitoare. De ce ? Poate din aceleasi motive sau stare resentimentara pe care le are si H.R.Patapievici fata de Mihai Eminescu. Si nu numai atit, dar H.R.Patapievici scrie in Politice ca poporul roman e afectat si “spirocheta romaneasca isi urmeaza calea pina la eruptia tertiara”

Nu tine de demnitatea omeneasca tacerea si supunerea in fata neadevarului si a injosirii, indiferent din ce neam ar face parte, fiindca acceptarea lor este tot o intoxicare otravitoare a intregului neam. Iata-ne reintrati in Europa, de care am fost desprinsi sasezeci de ani si Mihai Eminescu nu a fost nici un moment cauza acestei desprinderi pe care H.R.Patapievici a avut neobrazarea sa le-o arunce romanilor in fata. Si majoritatea intelectualitatii romanesti a tacut si cu supunere a acceptat toate vorbele de rau si insultele lui H.R.Patapievici ce sunt insirate, pagini dupa pagini, in Politice. Si nu numai intelectualitatea fina si cosmopolita tace si rabda, dar si justitia e paralizata in fata lui. Parchetului Bucurestean i-au fost trimise denunturi penale impotriva lui H.R.Patapievici din Germania, Canada, Argentina si Romania, dar nu a avut nici reactia minimului bun simt social de a-si respecta elementarele obligatii de serviciu si Constituia Romaniei. La fel a ramas de impasibila fata de genialul moralist cind acesta a incalcat Legea de functionare a CNSAS in cazul informatorului securitatii Sorin Antohi sau, mai recent, in cazul demisiei si denunturilor lui Radu Portocala de la Paris. De ce si pentru cine musamalizeaza justitia damboviteana toate ilegalitatile acestui cetatean care se infrupta din cele mai mari avantaje materiale posibile in Romania ?

Nu voi primi nici un raspuns si inteleg : “sunt alte vremuri, cu aceiasi doctori”

Recent am citit ceva scris de Geo Bogza despre Mihai Eminescu, care incepe cu “pe vremea cind umbla Dumnezu cu Sfintul Petru pe pamint” au ajuns si au innoptat intr-o casa din Ipotesti, unde au fost primiti si cinstiti cu mare omenie, fara a fi cunoscuti cine erau. Impresionat de caldura sufletului romanesc Sfintul Petru il roaga pe Dumnezeu sa faca ceva pentru acesti oameni. Si Dumnezeu le-a daruit romanilor pe Mihai Eminescu ! Si acum in secolul XXI , H.R.Patapievici si altii ca el, vor sa-l rastigneasca.

________________

DE LA ZSOLT NAGY LA LASZLO TOKES

Intii de toate, sincer va marturisesc ca, nu-mi mai face nici o placere sa citesc sau sa scriu despre Laszlo Tokes. Dar din cind in cind, ma simt dator sa-i contracarez pretentiile si privilegiile pe care le revendica romanilor. Cit despre Zsolt Naghy,a fost o intmplare sa aflu ca exista, o intimplare nefasta din care pornesc sirurile de mai jos.

Intimplarea nefasta este urmarea unui mic eveniment personal. Mi-a aparut cea de-a treisprezecea scriitura, o carte, despre fiecare cu america lui. Chiar asa ii este titlul, iar editura, conform contractului, mi-a trimis in Canada, prin Posta Romana, doua colete a cite cincizeci de exemplare fiecare. Data expeditiei 15 Feb. 2006 . Primul colet a sosit in 27 Feb 2007 complet vandalizat, fara nici o carte ! Dar ca sa-si pastreze forma de colet, in locul cartilor au fost introduse doua pungi cu hainite de copii. O punga avea chiar si chitanta de cumparare, platite in euro in orasul Nimes (Franta) Stupefactie !! Merg la posta canadiana, care fara nici un fel de simpatie formala, ma trimete la posta romana. Bat un mesaj la un link, care spune ca raspund in 24 de ore. Trec 48 de ore si tacerea postei romane e de mormint. Bat al doilea mesaj , al doilea mormint. Intre timp incep sa-mi fac psihoterapia cu “se intimpla” , “e o lume plina de hazarduri”, “las ca vine al doilea colet” Dupa patru saptamini, dau dracului psiotherapia, fiindca al doilea colet nu a sosit, nici vandalizat macar, si ma hotarasc sa scriu direct ministrului comunicatiilor si postei din Romania. Si asa am dat peste domn’ministru Zsolt Nagy !!

Aflati, cei ce nu ati stiut, ca ministrul comunicatiilor,deci si a postei romane este Zsolt Nagy nascut in 1971 la Tirgu Mures, inginer diplomat, cu perfectionari in Ungaria. In palmares mai are si organizarea, cu succes, a congreselor UDMR, membru in consiliul reprezentantilor UDMR si presedintele fundatiei Janovics Jeno. Foarte frumos , bravo !!

Si vin eu sa-l pun sa caute coletele mele de carti ajunse pe mina postei romane. E putin jenant chiar si motivat cum sunt, nu atit de paguba personala cit mai ales de ideea cum o sa intram noi cu o asemenea posta in UE sau ca, sunt indispus fiindca nu mai cred in psihoterapie vazind ca si al doilea pachet mi-a fost retinut, pierdut sau furat (?) As fii total naiv sa mai cred numai in hazard, nu ? Jena-nejena fata de un asemenea tinar ministru capabil si udemerist pe deasupra, trebuie totusi sa-l intreb si pe dansul daca devalizarile postale intra numai la coruptie sau si la politia politica ? Pe linga tot acest disconfort, mai sunt si alte mici detalii. Nu stiu daca la minister se vorbeste romaneste, fiindca directorul sau de cabinet este Balint Porcsalmi iar compartimentul de control este condus de Lovasz A. Miklos,iar domn’ministu in al sau CV scrie numai de limbile straine pe care le cunoaste, si romana nu-i trecuta acolo. In schimb, ceea ce m-a lasat perplex este ca “maghiara – limba materna” o trece la limbi straine !! Pai , domn’ministru, cum vine asta, limba mamei sa va fie straina ?!? Non-sens zic, ca sa nu folosesc romanescul timpenie, avind in vedere ca si tot invatamintul l-ati facut in limba maghiara,in Romania. Nu aveam eu destul “dragostea” postei romane fata de bunurile mele, pentru care a fost platita sa mi-le expedieze in timp si bune conditii , imi mai trebuai si nonsensurile minoritatilor care pentru derutare se afiseaza cu limba materna drept limba straina !!

Si ca sa mi se duca orice urma de buna dispozitie mai apare si Laszlo Tokes la Bruxelles si spune: “Romania procedeaza ca pe vremea lui Ceausescu, cind se spunea pretutindeni in strainatate , la organismele internationale, ca problema minoritatilor a fost ideal solutionata in Romania” (vezi articolul din ZIUA) Bravo, cap-patrat, frumoasa fraza, incepe cu Romania si se termina cu Romania. Tine minte !! Dar ce pacat, ca nu ti-au vandalizat tie coletele, aveai ocazia sa afli ca un conational este ministru la Posta Romana , care nu s-ar fi lasat pina ce nu ti-le gasea si aducea acasa la scara, cu scuze ministeriale. Dar si asa, cunoscindu-te ca un inrait torsionar al adevarului istoric si social, a doua zi ai fi dat o fuga,din nou, la Bruxelles sa proferezi: “romanii vandalizeaza coletele ungurilor, sa nu-i primiti in UE, pina ce nu ne dau Transilvania inapoi, ca e a noastra de o mie de ani !!” omitind intentionat ca ministrul iti este conational …

Ajuns aici trebuie sa fac o paranteza mare, pentru niste informatii si precizari.

In anul 1990, “scinteia revolutiei” timisorene, pastorul reformat Laszlo Tokes, a fost in Statele Unite unde a facut o propaganda anti-romaneasca intensiva. In urma acelei vizite a aparut o carte semnata de el “The Fall of Tyrants” la doua edituri separate; una in Statele Unite si la alta in Anglia. Sa repete la nesfirsit “nedreptatea” Trianonului si ca Transilvania a fost ungureasca o mie de ani !! Si antiromanism cit incape, cititi !! A fost sprijinit material, moral si cerebral de intreaga comunitate ungureasca iredentista . Am primit aceasta carte, am citit-o si recenzat-o in Jurnal Liber cu intentia exprimata de-a fi tradusa si editata in romaneste, pentru a se cunoaste adevarata fata a “pastorului scinteie”. Bine inteles, puterea”democratica”bucuresteana a tacut, iar romanii au ramas dezinformati si nepregatiti pentru a contracara antiromanismul iredentistilor

Din volum aflam multe date autobiografice si de atitudinea sociala a pastorului. Intii, sa nu fiu acuzat de limbaj abraziv, fiindca nu eu, ci fratii si surorile lui ii spuneau, cind era mic, cap patrat ( “square-head” pag .24 editia Crossway Books 1991 ) De . asemenea, tot ei faceau glume unguresti pe seama lui , fiind nascut la Intii April (1952)

Din carte aflam ca si tatal sau a fost pastor reformat si s-a intors in Transilvania odata cu ocuparea ei de catre armata si administratia horthista in 1940, care printre altele, la Cluj, a interzis total invatamintul superior al romanilor in limba lor materna !! Ungurii iredentisti nu cunosc decit o singura fata a democratiei, cea a coroanei sfintului stefan . In 1944, cind coroana sfintului stefan a trebuit sa se intoarca de unde a venit, pastorul a ramas si descurcindu-se binisor, sub dictatura lui Ceausescu a ajuns profesor la teologia reformata din Cluj, ce se preda in ungureste. Si Laszlo Tokes tot sub acea dictatura, si-a facut toate studiile in “maghiara – limba straina” dupa cum ii zice ministrul Zsolt Naghy .

(Astazi, la Universitatea din Cluj-Napoca sunt 17 facultatii cu limba de predare ungureasca, care produc, pe banii statului roman, absolventii ce nu pot fi absorbiti in economie sau integrati in societatea romaneasca, datorita aversiuni ce le este infiltrata de Laszlo Tokes si alti ca el fata de limba oficiala a statului roman. Se creiaza, intentionat, revansard o perturbare interetnica, nefireasca in climatul unei europe comune si pasnica ) Limbajul si ideile episcopului de astazi, de la Bruxelles, nu se deosebesc cu nimic

– 4 –

de limbajul si ideile pastorului din cartea sa The Fall of Tyrants din 1990, desi au trecut 16 ani de atunci si multe s-au schimbat in ideologia europeana. Dar, vorba fratilor si surorilor lui: “Bishops aren’t born on All Fools’ Day, square-head ” (pag. 25 , editia Crossway Books 1991) Au dreptate; adevaratii episcopii nu se pot naste si cu cap patrat si de Intii Aprilie ! Altfel nu pot sa-mi explic cum poate sa sustina ca in Romania a doua mare problema nerezolvata este a minoritatilor cind ei, ungurii, si-a implantat toate simbolurile nationale din nou in Transilvania, cind au partid etnic, reprezentant in guvern si administratie in toate colturile tarii, cind sunt liberi sa sarbatoreasca 15 Martie chiar si in secuime, pe care ii deznationalizeaza mai rau decit Ceausescu !! Elitele politice si culturale romane sunt oarbe si mute, in timp ce cele unguresti sunt in complicitate cu segregationistii si iredentistii lor in speranta a tot mai multor privilegii .

Sa ne intoarcem la ministrul telecomunicatiilor si postei din Romania, la tinarul udemerist tehnocrat Zsolt Nagy. Oare nu are atita constiinta sociala, simt democrat european, sa-l traga un pic de mineca pe “cap patrat” sa-i spuna ca nu mai este pe vremea lui Ceausescu, cind el de fapt refuza sa mearga ca pastor intr-o comunitate ungureasca rurala si a inceput jocul de-a dizidentul ! Ca in 2006 afara de “realipire”, ungurii au toate privilegiile in Romania, ca el, Zsolt Nagy este ministru la Bucursti si si-a adus cu el o echipa intreaga de udemeristi ca el in minister, iar marele Ba’ko Bela, romanilor le-a spus sa invete ungureste, nu ungurilor sa invete limba oficiala a tarii in care traiesc. Oare cit de departe se mai poate merge in acest fel, domn’ ministru ? Demersul postei nici nu va mai intreb, ca si asa putin va intereseaza pe DVS. Va ghicesc replica pe buze: “asa ceva nu se intimpla in Ungaria” ! Probabil, acolo coruptia nu-i ca in Romania, fiindca ungurii nu s-ar fi inhaitat la guvernare cu unul ca Adrian Nastase, sprijindu-l in fel si chip, in opera sa de coruptie ce depaseste toata cohorta fanariota . Trist pentru romani, bine pentru udemeristi care isi au si ei partea lor de vina la coruptia din Romania. Nu-i asa ? Va las in plata Domnului,cu carti cu tot,sa va judece El, dar si istoria. Dar,apropo de istorie,ce va spune voua Unio Trium Nationum din 1437 ?!?

________________

MARINAR PESTE BORD !

POLEMOS

Socrate spune “In lume sunt forte multi prosti”. Timpurile ne schimba mereu si imi permit sa-l parafrazez “In lume suntem foarte multi prosti”Cine insa se crede destept tot timpul sa stea deoparte. Asa simplu.

MARINAR PESTE BORD !!

Tiganiada politicienilor damboviteni dupa doi ani a ajuns la apogeu: l-au aruncat peste bord pe primul marinar al tarii, ales de 51,23% dintre cei ce au votat .Alarma totala, panica generala, clocot isteric pe vasul marinarului aruncat peste bord !! Agitatie de sfirsit de lume si strigate de tot felul. Unii striga: “nedreptate stigatoare la Bruxelles cirmaciului,ne ducea spre lumea cea mai noua”, altii zbiara:“da-l dracului,se descurca el pina la urma, e obisnuit cu vinturile, valurile” Unii-i arunca colaci de salvare, altii ii arunca galeti cu deseuri in cap. Mare spectacol, punctul culminant !

De jos, dintre valuri primul marinar al tarii inoata voiniceasca si cind nu inghite apa, striga ce program maret are el sub oasele craniene, dar nu este lasat de catre Grupa 322 ( cei 322 de parlamentari care i-au votat suspendarea, adica aruncarea peste bord )

Isi trage sufletul, mai trage o gura de apa si iar incepe: “Am fost primul presedinte est european care am condamnat crimele comunismului”. “Rahat, ii raspund unii de pe punte, a fost doar o parodie tismaneana. Un praf in ochii miopilor. Trebuia sa incepi cu procesul lui Ion Iliescu si Petre Roman, care au blocat prin metode comuniste adevaratul proces democratic (decomunistizarea, sa folosim un barbarism ) Pe punte e si Mircea Geoana, stiti care ? Cel care a declarat bucurestenimii ca pe vremea cind era ambasadorul Romaniei la Washington, traia, el cu familia lui, cu un dollar pe zi, si asa a adunat banut linga banut cinstit, si tot prin cinste a ajuns mare sef de partid, si acum il priveste cu scirba pe Basescu si-i striga: “Esti un razgindac, absolut penibil, un fricos si-un mincinos” Basescu inghite apa cum si-a inghitit si demisia (in cinci minute !) dar nu se lasa :”Am transferat dosarele securitatii la CNSAS, sa se deschida sa se stie” “Flecar de meserie, tine-ti gura, stie toata lumea ca ti-ai smaglit dosarele de malversatie si informatie, ca iti acoperi gasca care te linge” ii striga un peremist si-i arunca o galeata de laturi in cap. “Bine i-ai zis, sa stie ca stim despre dosarele flota si asfaltul“ il gratuleaza unu de pe punte.“Care asfalt ?” “Cum, care asfat, ala subtiat la turnare, asa ca sa se toarne si ceva bani in buzunarul, lui cind era ministru”

Se amesteca si Marko Bela in discutie, nici nu se putea fara el, doar e infipt in guvernul dambovitean precum Lenin in mausoleul de la Kremlin si dupa modelul magarului care da o copita unui … marinar inecat, rage: “sa-si ceara scuze pentru declartiile fara acoperire” Gindeste profund udemeristul nostru drag cind e vorba de declaratiile altora, insa nimeni sa nu cuteze sa-i analizeze declaratile sale segregationiste si iredentiste ca imediat este omologat nationalist si reclamat la Bruxelles

Boc cel Mic , pe care taticul lui il batea la fund cu cureaua de la ceas cind era soim dupa cum ne-a informat Gigi Becali, incearca sa impresioneze pasagerii spunind ca suspendarea lui Basescu inseamna pierderea banilor de la EU, fiindca zice fostul soim al patriei: “In acest moment, Romania nu mai este condusa de romani” Bravo , Emilut, sa cresti mare, ai descoperit America !! Poate acum ne spui, cu voce tare, de cind Romania nu mai este condusa de romani !! Poate ai curajul si nu faci pipi in pantaloni, numindu-i franc pe acei neromani care o conduc !! Hai prinde aripi, soimule , fii roman !! Ii taie aripile tovarasul ministru al pseudojustitiei, Tudor Chiuariu, care spune despre declaratiile lui Boc cel Mic ca sunt iresponsabile !! Zau, ma ?! I-ati facut voi o expertiza neuro-psihiatrica , fiindca asa ar fi normal la toti politicienii !! Daca se cere la soferi examen neuro-psihiatric, de ce sa nu se ceara si la aia mari, marii care omoara natiuni, traditii si culturi, economii, bucurii si sperante omenesti …

Grupa 322 este comunista, securista, antieuropeana, antimagnetica si “a dracului de activa” nu admite nici-un colac de salvare marinarului, care dintre valuri isi face cruci si striga dupa ajutorul poporului: “Nu ma uitati poporeni, am cerut guvernului sa-si faca treaba la inundatii si in cazul gripei aviare” Colosal si formidabil !! Se poate, poporeni si bucuresteni, sa-l uitati pentru daruirea si consacrarea pe care a avut-o in lupta cu gripa aviara, in care a tinut piept unui virus fantomatic !! Ce memorie scurta are poporul roman, noroc ca exista elitele cotroceniste !! Fac o paranteza, va rog sa notati ca si io m-am dat pe brazda politicului corect, m-au autocenzurat democratic nu am folosit sintagma natiune romana ! Iar daca “europa ne cere” sa renuntam la roman – romana si sa mergem inapoi in istorie sute si sute de ani, sa ne numim radacinile etnice niste formatiuni tribale primitive, sporadice si neeuropene se vor gasi destui, in frunte cu Patibularul Patapievici, care sa o faca, pentru straini, euroi si burse Soros !

Cit timp imi pun io cenusa in cap, Grupa 322 face mari aranjamente . Intii , vor scoate o “ordonanta de urgenta” in care un individ suspendat nu mai are drept la nesuspendare , adica in cazul marinarului il vor tine suspendat cit vor ei si in niciun caz nu au sa-l mai scoata din apa si sa-l puna la cirma ! Drept ? Drept ! Adio presedentie cotrocenista, draga consiliera Elena Udrea, crame si restaurante. Adio baie de multime !! Si cum parlamentarii sunt mari credinciosi, la fel ca tot poporul roman dupa Decembrie 1989, au adus la balustrada un popa, crestin si democrat, care ii cinta lui Basescu baritonal-bisericeste “vesnica suspendare” !! Sa-ti faci cruce, nu altceva …

Basescu in valuri incepe sa se raceasca, e firesc suntem numai April, are un moment de slabiciune ascultind glasul popii. Isi revine cind aude lozinci prin care este incurajat sa inoate mai departe, dupa bine cunoscutul indemn: “Taci si innoata, America-i pe malul celalalt al oceanului” O alta lozinca, in romgleza, se refera chiar la starea lui termica “Basescu e cool” Pai , sa-i arunce careva o pufaoica si-o glaja sa se incalzeasca. “Mai, prostovane, cool nu inseamna numai a se raci, ci si calm, sofisticat, fara frica” Daca e asa , lasati-l asa sofisticat, fara pufaoica !!”

Apare si Patibularul Patapievici din paginile Evenimentului Zilei, de data asta nu se leaga de fetele patibulare, tarate si roase de spirocheta romaneasca ci direct de Constitutia Romaniei care a fost rau intocmita (!!) Mare e dom’le, se pricepe si la constitutii ! La toate se pricepe, e atotstiutor din tata-n-fiu ! Daca,in Constitutia Romaniei nu ar fi fost Articolul 95, care stipuleaza “Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie” atunci de buna seama pentru Patibularul Patapievici, numit de Basescu in functia de presedinte la ICR, ar fi fost o constitutie bine intocmita. Dar asa, cu articolul asta rau intocmit, care i-a suspendat patronul, se poate trezi si el suspendat din presedentia Institutului Cultural Roman, aducindu-i-se aminte ca este un delicvent constitutional ! A incalcat Articol 30, pargraful 7 din Constitutia Romaniei; “Sint interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii.” cind in 1996 a publicat volumul POLITICE. Se poate pomeni ca unul din Grupa 322 sa-l ia de guler si sa-i spuna: “Bai, acesta, tot te plingi ca ti-e rusine ca esti roman, uite aici un colac de salvare si-o busola, tine vestul si de urit ocrotitorului tau !”

I se dadu brinci peste balustrada si in cadere libera, avand fata unui aruncat de la balcon, a rostit ultimul sau panseu patapievician: “Constitutia noastra e buna cand nu ai nevoie de ea si e inutilizabila cand ai” Amin si nici o parere de rau ! Dar relele se tin lant si un alt boier al mintii, filosoful depresiv Gabriel Liiceanu, grav ca un buldog din rasa parvenitilor a catalogat Grupa 322 drept niste listaci, anonimi lipsiti de responsabilitate ! Nu stiu ce inseamna listaci si nici nu am inteles de ce filosoful a spus in gura mare, chiar pe sticla tembelizorului, ca romanii sunt prizionerii parlamentului. Recunosc ca sunt ingnorant, dar ignoranta e doar o sora mult mai mica a prostiei spusa sau savirsita . Oricum, am citit ca multi l-au pus in garda sa se pregateasca de baie, alaturi de Basescu si ai lui, fiindca Grupa 322 il are pe lista marilor parveniti !! Si nu-i adevarat ca, corb la corb nu-si scote ochii cind se arunca asupra celeiasi prazi …

Usor, usor se aduna lume buna in apa, mai lipseste Andrei Plesu , ce pacat !! El se afla la Berlin, cerceteaza culoarea aripilor la ingeri sa-si complecteze fundamentala lucrare filosofica despre ingerii vest europeni, care dupa o noua ipoteza ar fi avut aripi azurii imaculate, precum drapelul UE, nu rosii – singerii, murdare ca a celor din Europa de est. Totusi a gasit un moment si pentru panicatii lui bucuresteni de catre demonii din Grupa 322 si le-a trimis un mesaj de incurajare: tineti-va tare, vin si eu alaturi de Basescu, chiar daca nu ma mai tin arterele si bretelele !! Consecvent, Andrei Plesu asta, din dimisie in dimisie a ajuns mare formator de opinie pentru cei cu orbul gainilor. Parca ieri isi dadea demisia de la Cotroceni, dupa ce a instalat niste trepadusi in posturi bune, ca acum in genunchi ma intorc la tine Basescule ! Ciudati boieri ai mintii fara caracter.

Zilele trec, Basescu innoata voiniceasca, inconjurat de cei ce spera sa se intoarca la cirma cind vine el referendul. Vine in 19 Mai si costa doar optsprezece milioane de euroi !! Eftin ca braga, pardon ca soft drink -ul, se plateste din buzunarul contribuabililor romani, pardon a est-europenilor din Carpati, descendenti din triburi primitive, sporadice si neeuropene, despre care Patibularul Patapievici spunea ca au urinat toti vecinii pe ei.

________________

PRIMĂVARA IPOCRIŢILOR

MIC FOILETON POLITIC

“Apai, draga domnule, sa stii de la mine ca vorbele-s zar, casu-i fapta”

(Grigore, cioban din Muntii Calimani)

De la alegera tovarasului Basescu Traian ca presedinte, nefiresca si bizara viata politico-sociala din Romania a luat o amploare fara precedent, manifaestindu-se printr-un circ politic bucurestean “de sunet si lumina”, pe care un mucalit de pe Calea Victoriei Socialiste la numit de zgomot pentru asurzit surzii si lumina de orbit orbii, numit circul Basescu & Tariceanu. Ei fac circul politic, dar piinea si voturile le primesc de la popor ! Sa nu uit, sa se retina, Basescu Traian a fost tovaras inainte de Decembrie 1989 si a ramas tovaras de drum si de nadejde al actualului sistem politic predominent comunist al Romaniei de azi. El a fost format, stunjit comunist-informator sa indeplineasca cu abnegatie sarcinile trasatede de sus, sus !! ”Are cu ce sa se mindreasca, tovarasu”

De mai bine de doi ani circul politic Basesscu & Tariceanu, a dat spectacole de tiganiada politica cu casa de bilete inchisa ! De la un timp contribuabilii, care le dau din abundenta piinea cea de toate zilele, pe care ei nu o merita, au inceput sa realizeaze ca presedentia si guvernul dau un spectacol de forma, de asurzire si orbire, in spatele caruia de fapt isi fac afacerilor in cirdasie, parvin si profita in mod egal , in timp ce pe estrada mass mediei mimeaza si palavragesc eroism politic pentru bine general al tarii. Insfirsit, tot mai multi romani inteleg mascarada si circul politic Basescu-Tericeanu, ceea ce a dus la scaderea admiratorilor si naivilor, ba mai mult, au inceput protestele de nemultumire.

In aceasta situatie, Basescu – Tariceanu s-au hotarit sa aduca si alte trupe de circari cu noi numere si surprize si au introdus in arena circului lor partidele de trei parale din Romania de azi, lefegii din mass media si intelectuali cu codei sau fara, dar tobosari si trombonisti fara caracter. Sa ne oprim, sa privim. Partidele de astazi din Romania sunt intr-o stare jalnica din punct de vedere al prestatiei adevaratei justitii sociale, fiind coduse de indivizi fara caracter, incit cind ii vezi si asculti te apuca risul si batjocura ori mila crestineasca si-ti faci cruce. Fara a se gresi, prea mult, se pot asemana cu partidul comunist din Romania, de nici o mie de membri, de pe timpuri !! As putea face o paranteza de citeva pagini argumentate, sa prezint mizeria politica a partidelor politice din Romania inceputului de mileniu dar cred ca oricare cetatean roman daca le urmareste se poate lamuri singur . PNT si PNL au pornit la drum cu vechi si bune intentii, care pina la urma ajuns sa paveze calea mafiei autohtone, nu inainte ca, premiantul universitar Victor Ciorbea, sa-i bage in bezna unui tunel sa orbecaiasca dupa o luminita. Ce bajocura, ce umilinta ! FSN-ul, grupare de monolit comunist in frunte cu Ion Marcel Ilici Iliescu s-a metamorfozat de citeva ori si supravietuieste, bine merci si astazi, traind in simbioza cu cei pe care i-a aparat, cu cei cu care i-a lasat sa acapareze proprietatile nationale, si sa vinda tara pe bucati. UDMR-ul este o formatiune agresiva revansarda-iredentista antiromaneasca, care de saptesprezece ani discrediteaza si submineaza statul roman, a coplesit si reprimat personalitati si formatiuni romanesti care pretindeau adevar istoric, identitate si stabilitate nationala. Cit priveste partidul socialist sau republican au fost absorbite datorita unor lideri slabi iar cel ecologic nu a avut minte, inima si muschi pentru o frumoasa si necesara ideologie de salvare a mediului romanesc. A colapsat. La fel colapseaza si PRM din mai multe motive. PD este un visc fesenist !

Din asemenea partide incropite la repezeala dupa executia lui Nicolaie Ceausescu s-au plamadit cei trei noi presedinti. Ion Marcel Ilici Iliescu este un comunist fara natie si scrupule, pe care nici nu-l intereseaza suveranitatea si bunastarea romaneasca, el este rusofob de duzina, ordinar si de pe pozitia de presedinte nu a facut absolut nimic pentru Romania. S-a tinut cu amindoua miinile de scaunul presidential, asmutind romanii unii impotriva altora sa se terorizeze si ucida, urzind intrigii impotriva romanilor de valoare si a intors spatele Basarabiei in cel mai prielnic moment din 1945 incoace. Emil Constantinescu, impins si sustinut in fata de altii, ales cu atitea sperante de poporul roman s-a dovedit a nu fi mai mult decit o marioneta labila, dezarticulata in atele strainilor. Mimind pe urechea aplecata la popor si facind pe liderul regional, a dat Ucrainei ceea ce de drept si fapt era parte a Romaniei. Istoria, atit va avea de spus despre el. Cit priveste pe tovarasul Basescu Traian, cu el se demonstreaza ca, in Romania inca nu exista o personalitate adecvata functiei de presedinte al poporului roman ! Numirea se face in fuctie de alte interese, dar se zice: cel mai putin nepotrivit dintre cei nepotriviti…

Cind a venit vremea intrarii in Uniunea Europeana, tovarasul Basescu Traian a fost zgiltait sa condamne comunismul din trecutul nostru. Doua sublinieri: intii, conducatorii Uniunii Europene nu au curajul sa recunoasca istoric partea lor de vina in predarea neconditionata a tarii noastre comunismului sovietic, timp de 45 de ani, in schimb isi permit sa faca pe superiorii nostrii, pe noii imperiali europeni ( iar in Romania toti tac de dragul euroilor ce li se arunca) Al doilea, pentru condamnarea comunismului din Romania, tovarasului Basescu a primit porunca sa-l puna pe tovarasul Vladimir Tismaneanu cordonatorul procesului ceea ce este un paradox absolut. Aceasta numire a scandalizat pe cei ce cunosc activitatea fiului cominternistului Tismeninski, dar este si o rasunatoare palma adormitilor nostri istorici si amaritei scriitorimii romane, care in cincisprezece ani trebuia sa scoata la lumina publica atrocitatile comunismului, fara sprijinul asa zisului politolog american . In paranteza, nu neglijam exceptiile: citiva ziaristi si scriitori plus glasul stins al citorva istorici … din pacate sunt prea putini… Dind ascultare si supunere acestei porunci, Basescu Traian si-a aratat adevarata individualitate de unealta amarita, din aceiasi clasa cu Iliescu si Constantinescu. Poate unora li se pare, sau nu li se pare, a fi un amanunt nesemnificativ pentru referire la actualul presedinte de la Cotroceni, dar si din acest eveniment s-a ajuns la primavara suspendarii sale. Desigur ca oclocratia condusa de Iliescu – Nastase nu sunt interesati in condamnarea comunismului, nici altii, nici marea majoritate a scriitorimii din Romania, a caror scrise pina la sfirsitul lui 1989 au fost inchinate constructiei socialismului. Sunt prinsi si priponiti in omagiul supremului tovaras, sunt autoincarcerati in epoca lor de aur.

Circul, de stat si de guvern, Basescu & Tericeanu s-a mutat in Parlamentul Romaniei si a dat un spectacol de pomina, in care ambele parti isi au partea lor de vina. Basescu si ai lui pentru ca nu au acceptat discutiile, criticile parlamentarilor la adresa raportului, iar parlamentarii fiindca au procedat fara cap. Nu era nevoie sa recurga la epitete si insulte cind aveau toate argumentele in favoarea lor, avind in vedere ca raportul lui Tismaneanu este absolut o distorsionare a realitatii istorice . O maculatura. Acel moment parlamentar a devenit papul care i-a unit pe parlamentari incit, cu majoritate de voturi, l-au suspendat pe tovarasul presesedinte Basescu Traian . A fost o umilire, ca un picior in cur si trimitere in colt. A fost de tot hazul pentru cei ce, motivat, au parere proasta despre el si de tot necazul pentru ce ce isi vedeau amenintat scaunul si blidul primit de la Basescu Traian. Boierii mintii de Dambovita au sarit pina in tavan, iar cel ce era sa cada singur de la balcon din cauza panicii, Patibularul Patapievici, s-a repezit sa sfirtice Constitutia Romaniei pentru ca Articolul 95 da dreptul parlamentarilor sa-l suspende pe binefacatorul lui, care l-a proptit in fuctia de presedinte al Institutului Cultural Roman dupa ce a denigrat Limba Romana si pe romani.

Nu a fost sa fie o suspendare definitiva din cauza de interese din afara si a cozilor de topor din launtru . Celor dinafara le trebuie un presedinte jucator dupa cum ii cinta ei si tovarasul Basescu Traian este jucatorul preferat in acest moment. In paranteza, intr-o adevarata democratie, presedintele trebuie sa fie un albitru, un judecator impartial, nu jucator sau jucarie. De data asta , cozile de topor au fost o parte din cetatenii romani intelectuali; cei cu interese personale sau cei naivi, plus unii care se erijeaza in intelectuali mai mult decit sunt. Si propaganda intelectualilor a inceput sa se difuzeze si in imprastierea romaneasca (sau diaspora cum se zice acum) prin liste de adunat semnaturi probasescu, care au ajuns si pina la mine, in preeria canadiana, sa semnez si io. Am zis pardon, nici in cazul de fata io nu-s intelectual, mergeti sanatosi mai departe.

Si s-au dus si au invins !! L-au desuspendat, periat si l-au dus inapoi la Cotroceni, dar din punct de vedere al individualitatii si mai ales al istoriei, tovarsul Basescu Traian va ramine un suspendat la fel ca o marioneta. Atele in care e prins se vor vedea in timp .

Acum, s-a incheiat si circul suspendarii, si toate au ramas precum au fost inainte: Basescu un “hopa-mitica”, un guvern mizerabil cu Tariceanu in frunte, parlamentarii inbuibati in afaceri si limuzine, iar cetatenii contribuabili au platit-o si pe asta !! Asa le trebuie, traiesc in tara gunoielor politice si in loc sa iasa in strada, determinati sa deretice sa se descotoroceasca de ele, ei se insulta pe internet sau pleaca din tara. In acest timp Siegfried Liiceanu, Patibularul Patapievici si Volodea Tismeninscki sunt pusi sa le scrie romanilor o alta constitutie ! Atit mai trebuie Romaniei si Romanilor o constitutia scrisa de Patapievici-Tismeninski, care va fi lovitura de gratiei Statului National Roman …

________________

SCRISOARE DESCHISĂ DOMNULUI SABIN GHERMAN DIN CLUJ-NAPOCA

Dragu’ badelui,

De curând am primit aici, în preeria canadiană, o copie după un articol semnat de tine intitulat „Dacă regret ceva e că m-am născut aici“. Aici fiind undeva în Transilvania, ceea ce, desigur, e o jignire, întâi de toate la adresa părinţilor tăi. Noi am trăit mulţi ani în Transilvania, România. Soţia mea s-a născut acolo în 1940, niciodată nu am auzit-o să aibă asemenea regrete. Şi fiul nostru, care s-a născut în Transilvania, în 1966, întotdeauna vorbeşte cu dragoste şi mândrie de obârşia sa aici în Canada!

Zici: „M-am săturat de Mitică, de şmechereală şi ţigănie“. Te cred: Acum ţi-a venit şi ţie rândul să te saturi de ei, aşa ca mulţi alţii, de multă vreme or de curând, s-au săturat de ei. Şi io m-am săturat de MITICĂ-de-BUCUREŞTI! De la cel ce scuipă pe bulevarde, până la cel titrat din instituţii sau cei netitraţi din fostul comitet central, încă înainte de-a te naşte. Sunt bine cunoscute toate relele aduse de miticimea dâmboviţeană în toată România Mare: din Basarabia în Transilvania, din Bucovina în Banat, din nefericire, e preţul păstrării identităţii româneşti. Altfel, neuniţi cu ei, dar sub unguri până la sfârşitul acestui secol, NU ar mai fi existat români în Transilvania!! Fii sigur de asta! Dacă nu eşti convins, atunci înseamnă că nu ştii istorie, nu cunoşti realitatea. Citeşte şi află cum au fost topiţi românii din Ungaria, cum se topesc românii neuniţi dintre Prut şi Nistru.

Întorcându-ne la „bucureştimea noastră conducătoare“ ştim că Dej a pus accentul pe Moldova, Ceauşescu accent egal pe dictatura şi distribuirea bugetară! Iliescu a pus accent pe el însuşi să-1 ia şi pe el cineva în seamă, iar acum Emil Conn pune accentul pe Muzeul Holocaustului din Washington, de unde speră să apuce şi al doilea mandat de preşedinte şi a doua intrare în NATO! Peste Prut a mântuit totul, iar acum, la insistenţele, cu şantaj, ale ardelenilor unguri este gata să urce hotarul ţării pe crestele Carpaţilor! Ai dreptate, Ardealul ardelenilor români e aproape pierdut, este miticizat, balcanizat în loc ca regatul să fi fost ardelenizat cu ordine, cultură şi justiţie.

După decembrie 1989, am fost printre vocile care au reamintit ideea de a muta Capitala Ţării mai în centru, în Ardeal, să ne dezbucurestinizăm ţara pe cât se poate! Nici nu au vrut să audă miticimea; ce, era proastă să piardă profiturile centralizării, plus ciubucurile şi bugetul cel gras! Am propus modelul olandez: să rămână capitala unde e, dar cel puţin, să mutăm scaunul guvernului… în secuime, unde-s mai multe scaune! în această variantă se opun înverşunat şi secuii, ei vor puritate etnică, vor să dea scaunele Budapestei!

Zici: „Ciubuc. Peşcheş. Turcisme fără de care nu se poate“.

Din nou ai dreptate!! Dar dai cu bâta în baltă, stropindu-te din cap până în picioare când adaugi: „Şi atunci? Eu nu vreau să emigrez numai pentru că de zece ani nu se face nimic. Doar că m-am săturat de România (!!) Asta doare! Doare, pentru că ai scris în limba mamei tale şi a neamului tău care a crezut şi a luptat să ne păstrăm această limbă şi să trăim în aceeaşi vatră, să fim o naţiune întregită! Doare pentru că ai scris în limba noastră cea neolatină cea mai veche în Dacia superioară sau Transilvania noastră românească!! Doare pentru că jigneşti prin stupiditate şi needucaţie, pentru că eşti pripit şi în erecţie propagandistică! Noi ca şi alţii am plecat din Transilvania în 1980 fiindcă ne-am săturat de dictatura comunistă, de grija Securităţii şi mai ales de centralismul miticimii care parazitează o întreagă ţară şi se cred şmecheri! Dar chiar dacă am fi avut libertatea ta de azi, nu am fi spus, nu aveam de ce să spunem că ne-am săturat de România. Ne-am săturat de mentalitatea lor parazitară, nu de România! Prietenii noştri de aici, transilvănenii, se întreabă, ne întreabă dacă ai spus asta din inconştienţă sau din disperare, din slugărnicie faţă de străini sau din întărâtare? Nu ne grăbim să te judecăm – deşi avem acest drept din moment ce nu vorbeşti de tine ci de noi, de popor, de naţiune – pentru că suntem convinşi că în timp singur te vei dovedi ce eşti!

(din Naţiunea, nr. 25/25iunie – 1 iulie 1999, p. Browser-ul nu permite afişarea acestei imagini.

________________

1001 de băsisme

“In 15 Septembrie 2007 s-au implinit 1001 de zile de cind Traian Basescu este presedinte al Romaniei. In rastimpul scurs din 20 Decembrie 2004, ziua in care a depus juramintul in fata Parlamentului, seful statului s-a remarcat printr-o zgomotoasa si uneori populista sustinere a punctelor sale de vedere.” din articolul UN PRESEDINTE DE NOTA 7 aparut in Cotidianul din 16 Septembrie 2007 .

O MIE SI UNA DE BASISME

Cotidianul – cotidian se chinuie sa-si mentina cititorii cu titluri momeala cum este si acest Un presedinte de nota 7 pe scara scolareasca de la 1 la 10. Dupa ce au gasit titlul s-au apucat sa-l argumenteze, sa dovedeasca ei cu specialistii lor, ca dupa 1001 de zile merita nota 7 !! Daca parcurgi evaluarea lui Basescu Traian din Cotidianul ramii cu dispretul pe fata constatind cum I s-au umflat notele, dezamagind chiar si pe cititorii fideli ai cotidianului. Un internaut si-a exprimat opinia: doi cu indulgenta, iar mai multi internauti, care au participat la forum, ca nu merita nici cinci, dar altul mai bun nu avem !! Bineinteles, au fost si internauti revoltati de aceasta nota mica, precum Tanti Irina care i-a dat nota 10 ! Urmeaza sa-i mai dea si-o coronita si sa se pozeze impreuna.

Dar, nu cu mult inainte de aceasta nota 7 a Cotidianului, Basescu Traian stind cu miinile in sold si cu picioarele indepartate, cum le sta bine marinarilor si tirgovetilor sa stea in agora, obor sau in fata tavernei a declarat ziaristului George Radulescu de la “Adevarul – adevarat”: “Sunt un presedinte de nota 10 plus” (vezi numarul din 21 Iulie 2007) Oho, asta da autoevaluare !! La o asemenea autoevaluare trebuie si fapte de nota 10 daca vrea sa-si treaca nota si in catalogul istoriei. Dar faptele lipsesc, le compenseaza cu vorbe, cu basisme. Tot din acest articol aflam ca in alta ocazie, imperativ a declarat unei reporterite: “Sunt perfect, doamna” la care reporterita a ramas blocata. Iar noi, restul niste gura-casca-imperfecti stam tintuiti de uimire la perfectiunea marinareasca coborita in mijlocul nostru sa ne miluiasca, mintuiasca si mai ales sa traim bine !! Urmeaza sa-si autoacorde Steaua Romaniei si … si … vapoarele pierdute ! Nici un “boier al mintii” dambovitean, nici chiar Mircica Cartarescu, nu l-a tras de mineca sa o i-a mai usor cu grandomania ca nu este decit un flotant de Cotroceni pe care romanii de azi si istoria de miine il va evalua si judeca dupa fapte nu dupa basismele zilnice .

Este cunoscut si comentariile sunt sustinute de dovezi, Basescu Traian a devenit presedinte nu pentru “Sunt perfect, doama” ci datorita profundei aversiuni a romanilor fata de megalomanul parvenit Adrian Nastase !! Sa-i multumeasca lui Adrian Nastase ca l-a facut presedinte, sa-i dea de doua ori Steaua Romaniei. In paranteza, am observat din presa bucuresteana, ca se revine tot mai des la un mare adevar: in toti acesti ani postdecembristi in Romania nu a aparut o forta politica majora sau personalitati care sa respecte natiunea romana, trecutul ei si sa se dedice, cu adevarat, emanciparii si bunei stari generale la nivel european. Precizam, e necesar, ca nu este suficent sa fim bagati in Europa pentru interesele altora, ci pentru ca apartinem Europei ca spatiu, istorie si spirit latin ! Din nefericire pe malul bucurestean al Dambovitei predomina inca gargara snoaba in toata mass media; de la formatorii de opinie care lauda tot cei strain si denigreaza tot cei romanesc, pina la Basescu cel perfect, care odata ajuns presedinte i-a invatat pe romani, in plina agora, sa bea sampania direct din sticla !! Pardon, nu sunt obtuz chiar daca nu sunt intelectual probasist, stiu, inteleg si admit ca orice presedinte de tara are dreptul lui la suete si sprituri, la glume si dansuri, dar sa te urci la volan cu spriturile in cap este de nota 2 la purtare si exmatriculare Punctum

Cei de la Cotidianul s-au abtinut sa-i dea nota la purtare, celui mai perfect dintre presedintii Romaniei, care isi face semenii, adica pe cei ce l-au ales de presedinte: gauzari, pasarici (cu intelesul marinaresc) imputiti, nesimtiti , ceea ce este un comportament de periferie nu de palat prezidential ! Unde-i perfectiunea ? Nu-i ! Nici nu-i nevoie de perfectiune – foarte putini dintre muritori o ating – e nevoie de cunoastere si judecata, de declansarea actiunilor in folosul societatii, de modestie si bun simt social. Un presedinte de tara este notat de faptele sale in istorie nu de ziaristi cu apucaturi de servaj care fac mare tam-tam pozitiv ca a trecut de la Securitate la CNSAS un milion si jumatate de dosare !! “Big deal” dupa ce timp de 17 ani dosarele securitatii au fost pierdute, comercializate si refacute !! Va reamintiti, cind Basescu Traian promitea pe sticla televizoarelor ca isi va face public dosarul ?! Dar telespectatorii nu au apucat aceasta sansa fiindca nu s-a gasit niciun dosar Basescu Traian ! Sau s-a pierdut la manipulare, era mai bine sa se piarda cel cu nota 10 plus . Ghinion pe capul romanilor imperfecti sa ramina cu “sunt perfect, doamna”. Numai trebuia si napasta asta perfecta dupa ce l-au avut presedinte pe Ion Marcel Ilici Iliescu si Emil Constantinescu . Referindu-ne la relatia cu trecutul a lui Basescu Traian, adica la dosarele securitatii, la care cei de la Cotidianul i-a dat nota 9, drept consolare pentru ca aia i-au pierdut dosarul manipulindu-l, mai trebuie relevat si alte manipulari. Aceasta nota mare I s-a acordat si pentru ca tine sub cheie dosarele preotilor trimis misonari de securitate in diaspora romaneasca. Informati-va si veti constata ca, in Anul 2007, in bisericile romanesti din Canada si Statele Unite inca mai slujesc aceiasi preoti misonari, cu epoleti albastri pe sub odajdii, trimisi cu decenii in urma la intelegerea dintre BOR si Securitate. Acum, acesti amariti fara Dumnezeu, au fost varsati Serviciului Roman de Informatii, unde cu aceiasi smerenie isi fac misiunea in schimbul nedivulgarii dosarelelor lor. “Nu-i bai, vine ea Judecata de Apoi, acolo sa-i vedem cum dau din colt in colt.”

In aceste 1001 de zile (si nopti) cel mai perfect dintre presedintii Romaniei de pina acum, s-a instalat si proclamat drept un presedinte-jucator si a faultat in drepta si in stinga ministri, parlamentari, ziaristi fara nici o consideratie fata de functia de presedinte si a prerogativelor care le are prin ea, fara consideratie fata de semenii sai. Cauza se pare a fi ca nu percepe normal rolul si pozitia pe care o are, nepercepind corect situatia nu poate avea un rationament adecvat, deci in luarea deciziilor se lasa condus de instinctele si imaginatia data de puterea de Cotroceni, plus dispozitiile care-l ghideaza. Privit de la distanta, psihologic este intr-o permanenta agitatie obsesiva de-a schimba ministri si guverne, sefii tehnocrati de institutii cu membrii partidului democratic, sa suspende parlamentul, sa I se scrie o noua constitutie pe placul lui. E drept, pina una alta, 322 de parlamentari l-au suspendat pe “sunt perfect,doamna” . A fost costisitor si degeaba, nu a inteles nimic, nu a invatat nimic, din contra revenind si-a dat nota 10 plus ! Cu aceasta ocazie, “boierii mintii” impreuna cu intelectualii asociati in interese au inceput sa-i scrie omagiul, un volum mai mare si mai greu decit cel a lui Ceausescu.

La capitolul politica externa, cei de la Cotidianul i-au dat nota 6 din burta lor, motivind ca ar fi avut un rol in intrarea in UE si consolidarea in NATO. Ma intreb si eu ca multi alti romani; e vorba de miopie cerebrala sau obligatie de servaj la cei ce semneaza ceea ce scriu si publica in Curentul, fiindca din 1990 politica externa a Romaniei este dezastroasa si funesta sub Basescu Traian . Sa argumentam. Am intrat in UE fiindca ne-am platit cu virf si indesat intrarea ! Dupa caderea cortinei de fier, celelalte tari est-europene si-au platit intrarea cu bilete de la cassa, argumentindu-si cu aplomb clauza, numai noii guvernanti romani au cersit intrarea la europeni si neuropeni, ceea ce ia pus in situatia sa cumpare biletul de intrare cu suprapret de la intermediari ! Cit despre pretul intrarii in NATO este enorm si in detrimentul Romaniei. Intii, de toate NATO vine si pleaca cind vrea , rusii ramin in coastele noastre cit le vom mai avea !! Al doilea, americanii nu s-au opus rusilor pentru Romania dupa al 2-lea RM, nu au sa o faca nici in viitor: americanii au aliati numai pentru realizarea intereselor lor . Cititi-le istoria ! Deci prin neutralitate militara, Romania ar fi avut liniste cu Rusia lui Putin si alte avantaje, daca am fi avut si ministri de externe cu cap si suflet pentru Romania . Cit despre Basescu Traian , cu mila il privesti si nu ai la ce sa te astepti, in politica externa el are teoria licuricilor ! O cunoasteti, si-a expus-o ! Alta proba; in trecut referindu-se la Romania si Republica Moldova spunea doua state acelasi popor, din Inuarie 2007 , cind a fost la Chisinau a vorbit de cele doua popoare !! Vreti mai mult ? Mai asteptati putin, fiindca cel mai perfect dintre presedinti are numai 1001 de zile la Cotroceni …

Nu-mi este greu sa mai continuu, am argumente si precizez ca imi spun numai opiniile mele, fara sa vreau sa lamuresc pe nimeni cit de daunator este Basescu Traian intereselor romanilor, dar sa nu incerce “niste boieri ai mintii” si intelectuali lor de asociatie si interese sa ma lamureasca pe mine despre nevoia de Basescu…

Sunt convins ca,sunt multi romani adevarati,intelectuali cu demnitate ce urmaresc cu atentie si judecata clara viata noastra politico-sociala, dintre care unii vad si realizeaza mult mai bine decit ceea ce vad si gindesc eu. Unii isi spun opiniile si sunt marginalizati cu insulte si calomnii, altii se abtin, tac trist. Pacat. Dar ceea ce este deprimant si dureros, este ca tineretul educat si energetic stie toate astea, tace si pleaca in strainatati. Desprinsi total de Romania tac in continuare, de voie de nevoie, fiindca singurul scop pentru carea au venit este sa faca mai multi bani … Au sa-i faca … dar numai atit !!

SEPTEMBRIE 2007, WINNIPEG-CANADA

________________

AVERTISMENT DE TREPĂDUŞ

„Ce vor face oamenii aceştia dacă vor ajunge la putere? Nu mă mă îndoiesc că vor umple puşcăriile, cum singuri se laudă, dar mă tem că nu cu corupţi, ci cu voi liberalilor, cu voi intelectualilor, cu tine, omule cinstit, care citeşti aceste rânduri, şi cu mine“, ne dă Mircea Cărtărescu UN AVERTISMENT în Jurnalul Naţional.

AVERTISMENT DE TREPĂDUŞ

Pe unde văd un avertisment, mă opresc şi ii citesc pentru a evita un posibil hazard. În virtutea acestei obişnuinţe, am citit şi UN AVERTISMENT, apărut în Jurnalul Naţional pe data de 31 Iulie 2006 sub semnătura iui Mircea Cărtărescu.

Am fost surprins că semnatarul avertismentului – un decorai cultural al preşedintelui Băsescu pentru clipul electoral pe care i l-a închinat în anul 2004 – mă considera om cinstit numai pentru faptul că îi citesc avertismentul, ceea ce nu am întâlnit în alte avertismente. Inlr-un tel. pentru moment ni-am simţit măgulit, fiindcă niciodată până acum vreun “boier al minţii”‘ din Bucureşti nu m-a făcut om cinstit. Numai ta măguleala asta. de care nu aveam nevoie fiindcă îi citesc, mi-a adus aminte de o maximă latinească, “Verbis blandis jraudem celat pectore” – am scris-o corect fiindcă m- am uitat în carte – şi înseamnă: Prin cuvinte linguşitoare se ascunde o înşelătorie. în cazul de faţă, nea-mircică ne face intelectuali şi cinstiţi ca să fim de acord cu ce scrie el! Ieftin.

După lectură, in acest caz, sunt un om necinstit din mai multe motive. Întâi de toate, nu vreau să mă nimeresc cu nea-mircică într-o celulă, fiindcă scrie că şi pe el îl bagă la închisoare, fund om cinstit, başca intelectual din clasa cea mai superioară: boierii minţiil Să ajung cu el, şi alţii ca el, într-o celulă ar fi o nouă reeducare Piteşti, în care neamircică ar fi un nou ţurcan şi, împreună cu trupa lui, m-ar pune “să-mi caut în toate ascunzişurile minţii” toate sentimentele şi ideile naţionale, să le scot de acolo, iar ei să le calce în picioare!! Plus altele pe care nu le scriu, dar Ie ştim cu toţii care am citit “The anti-humans” a lui Dumitru Bacu, sau cel puţin rezumatul Piteşti, de Virgil Ierunca.

Sunt un om necinstit pentru că singur, şi nesilit de nimeni, sunt un anti-Băsescu, fără să fac parte din nicio coaliţie, pentru că nea-mircică scrie în avertismentul său că s-a format coaliţia anti-Băsescu, iar asta echivalează cu un alt dezastru românesc total. Cum încă în democraţia românească de azi nu s-a dat şi o ordonanţă de pedepsire a antibăsismul, avem voie şi noi, particularii, nu numai parlamentarii, să ne exprimăm nemulţumirile faţă de actualul flotant de la Cotroceni, aranjatul preşedinte ai ROMÂNIEI. Personal, mie îmi plac marinarii în uniformă şi prin porturi, mai departe, parcă nu sunt la locul lor. Dar e de-a dreptul neplăcut să vezi un fost marinar care şi-a vândut vaporul, sau vapoarele, chiar dacă e om cinstit şi fără dosar de informator, iar nea-mircică ni-l înfăţişează propagandistic ca pe un far, când scrie: “In comparaţie cu Parlamentul, însă, preşedintele rămâne o lumină”, fără să ne avertizeze să ne punem ochelari de sudură când îl privim. E clar că trepăduşii epocii de tranziţie nu se deosebesc de trepăduşii epocii de aur. In trecut, Ceauşescu era farul călăuzitor, azi a ajuns Băsescu! Suntem tot la apă! înainte, trepăduşii din jurul lui Ceauşescu îi ziceau şi geniu carpatin, azi, fiind doar un preşedinte executat, nea-mircică îi articulează o copită, făcându-l cizmar analfabet. Bravo, nea-mircică, vezi de ce nu vreau eu să fiu cinstit ca tine.

Decoratul cultural al preşedintelui merge şi mai departe, în fond şi la urma urmei, mai sunt şi alte decoraţii, mai sunt şi alte “funcţii culturale” în mâna lui Băsescu, deci, ne reaminteşte că. “Traian Băsescu, câştigând alegerile din 2004, a schimbat de unul singur cursul istoriei recente”.

Valeu, neică, fugi că mor, ăsta-i mai mare ca Alexandru Machedon!’ Cu ce să încep? Cu faptul că nea-mircică, din invidie, nu pomeneşte nimic de ajutorul dat şi de tanti Udrea şi Mona-turnătoarea, sau să-l întreb “cu câte grade” a schimbat cursul istoriei, afară de alea când, după un chef, s-a urcat la volanul maşinii, să i arate el lui Mircea Cărtărescu cum se respectă constituţia şi legile ţării româneşti. In paranteză, orice cetăţean din orice parte a lumii, indiferent de ce învârteşte, poate petrece o noapte din când în când. c viaţa lui liberă. Unu se mai urcă la volan pe urmă, dar un preşedinte luminos, schimbător de curs istoric recent nu face aşa ceva.

Vorbind despre schimbarea cursului istoriei recente, nea-mircieă. având gramul sensibilităţii poetice minore, are dreptul să se iluzioneze până la halucinaţie, dar devine un publicist tiepăduş când vrea să ne iluzioneze şi pe noi, necinstiţii. Pentru precizare, avem şi noi dreptul să-i avertizăm să ne lase în pace, să nu tot facă atâta pe marele producător de opinie publică superioară, fiindcă mulţi dintre noi îl vedem cum este. şi nu este prea mult. Apoi, poporul roman, pe tarei numeşte “popor vegetal” s-a cam săturat de atâta intoxicare, când cu răsăritul, când cu apusul, iar acum, după epoca de aur, nu mai digeră şi epoca Băsescu. Degeaba ne înşiră dezastrul istoric, politic, economic şi cultural românesc sub Ion Marcel llici Uiescu şi Adrian Năstase fiindcă schimbătorul de curs istoric recent nu s-a atins nici cu legea de ei!! Sunt tot acolo, pe poziţii!! De ce, nea-mircică. nu ai o explicaţie reală? Atunci, întreabă-ţi “farul” dacă nu are ceva de schimbat din această istorie recentă? Oare nu a venit vremea ca intelectualii cinstiţi să pretindă cu insistenţă “schimbătorului de istorie” să dispună redeschiderea arhivei comuniste, iar justiţia să-şi facă datoria, să judece în public, corect, pe cei ce au guvernat România şi i-au adus daune istorice, politice, economice, culturale! E prea mult, nu se poate!! Atunci, continuă să te scalzi în apele calde ale puterii, e bine la căldurica ei!!

Să ne întoarcem la avertismentul poetului, publicistului, scriitorului, premiatului, decoratului, tradus, hăt, peste hotare, Mircea Cărtărescu, pentru că trebuie să ajungem la el, altfel rămân cu tendonul achilian descoperit. E drept că, de moment, s-a format o coaliţie anti-Băsescu în parlament, asta doar aşa, ca o apă de ploaie parlamentară în plus, din care nea-mircică şi-a făcut un plan. în prima parte, un laudatio lui Traian Băsescu, ascultaţi-l: “Preşedintele Băsescu este iarăşi singur împotriva tuturor…” Este apoteotic, dă impresia unui cârmaci care stă la prora împotriva furtunii năpăstuite asupra sa. Furtuna fiind într-un pahar de apă; în cazul de faţă, parlamentul ROMÂNIEI. în partea a doua, prevenirea: “…Singura alternativă la Băsescu este Vădim Tudor. Nu există alta. Nu e-n intenţia mea să sperii pe nimeni, ci doar să avertizez”. M-am speriat, speriat de-a binelea, deşi mi s-a spus să nu mă sperii. Revenindu-mi, îl întreb pe nea-mircică, futuristul-prevenitor, ce au păzit ei acolo pe malul Dâmboviţei timp de 16 ani de nu şi-au găsit şi alte alternative? Sau poate s-au tras unii pe alţii la fund, să nu iasă vreunul la suprafaţă, ca şi ăia din cazanul cu smoală din fundul iadului? Sau poate alternativele trebuie să fie în continuare marionete în mânacivilizaţilor-demoeraţi.

Să fiu cinstit, din punctul meu de vedere, există o mare diferenţă de personalitate între Băsescu şi Vădim Tudor, în favoarea celui de-al doilea. E drept, printre marinari sunt mulţi intelectuali, dar nu Băsescu, pe când Vădim Tudor este un profesionist talentat, un erudit. Băsescu e doar un şniecheraş. un vaporean care vindea ce nu-i apaiţmca şi pune mâna pe ceea ce nu i se cuvine legal, în timp ce Vădim Tudor, tip sensibil până la labilitate şi inconsecvent, ba îi iartă pe toţi, ba se apucă să construiască închisori, să-l bage în panică pe Mircea Cărtărescu şi pe toţi cititorii lui cinstiţi. Băsescu sare dintr-o barcă în alta, pentru că la toate prin câte a trecut le-a dat câte-o gaură, în timp ce Vădim Tudor este singurul redactor şef din România, care conduce un săptămânal de cincisprezece ani, citit de milioane de români, de toate categoriile sociale şi intelectuale. Din păcate, îmi permit ca cititor permanent, să spun că şi-a irosit prea mult timp cu polemicile în loc să fie în campanie politică non-stop prin ţară. Oamenii obişnuiţi l-ar ti cunoscut mai bine şi, ascultându-se reciproc, s-ar fi format inter-relaţii necesare succesului. Şi fiindcă am ajuns aici, cu părere de rău, trebuie să-l liniştesc pe Mircea Cărtărescu: Vădim Tudor nu mai are şanse prezidenţiale, din multe motive. Pentru că, se vede preşedinte înainte de-a fi şi asculta numai pe cei ce îl laudă vârtos. Apoi numele partidului este depăşit vremurilor politice de azi, nu şi idealurilor. In lumea care trăim, idealurile nu se mai strigă în gura mare. se urmăresc tacit, cu stoicism, până la realizare!! A pierdut enorm când a dat mâna cu braţul lung al Mossad-ului, care la studiat temeinic anterior, i-a descoperit punctele nevralgice şi în momentul lui cel mai favorabil politic, a acţionat…

Restul a fost apă de ploaie; Adrian Năstase era prea compromis şi nesuferit de arogant alegătorilor români, aşa că l-au împins în faţă pe marinar, zâmbăreţ şi dansator, prins în aţe, ca o marionetă, de cele comise. Şi astfel au ajuns românii cu un preşedinte (ales doar de vreo 359 dintre ei), “să trăiască bine” şi să caşte gura la trepăduşii lui. gen Mircea Cărtărescu, care se pricepe la istoria lumii mai puţin decât un măturător de stradă la mersul stelelor pe cer. în schimb, dacă nu îi accepţi părerile sale, eşti un nevertebrat, un primitiv, cu limbaj suburban prin rea-credinţă şi mizerie morală.

Bravo nea-mircică, parcă ai fi coleg de bancă cu Andrei Pleşu şi Alcibiade.

AUGUST 2006, WINNIPEG – CANADA

________________

CINE AJUNGE PARLAMENTAR EUROPEAN. CAP PĂTRAT, EPISCOP IREDENTIST

In 1994 am citit volumul “THE FALL OF TYRANTS”- The incredibile Story of One Pastor’s Witness, the People of Romania, and the Overthrow of Ceausescu – aparut la Editura CROSSWAY BOOKS , Wheaton, Illenois, Statele Unite in 1990. Pe coperta exterioara apare ca autor, cu litere mari si groase, numele lui Laszlo Tokes (“One Pastor’s Witness”) in interior apare si numele adevaratului autor: David Porter !

Pina in 1994 citisem tot felul de povestiri, naratiuni, relatari despre rasturnarea lui Ceausescu, pline de informatii si comentarii, dar si de ambiguitati in ceea ce priveste adevaratii vinovati de omuciderile dupa arestarea lui Ceausescu. Cu toate acestea am fost curios si de “the incredibile story” a pastorului din 1990, care intre timp a devenit episcop, datorita meritelor sale revolutionare din Piata Maria de la Timisoara.

Nu-mi face nici o placere sa scriu despre Laszlo Tokes, dar dupa aceasta lectura am scris . Romanii trebuie sa fie informati despre aceasta marturie a pastorului, care nu a aparut in librariile din Romania, dar a aparut in Statele Unite si Anglia unde co-etnicii pastorului vroiau sa-i faca publicitate pentru pretentii si avantaje ulterioare. Revin acum, cu o forma revazuta, cind Laszlo Tokes a ajuns sa reprezinte Romania in parlamentul european, ceea ce echivaleaza cu punerea lupului ungur de straja la oile romanesti.

De la inceput trebuie precizat ca nu este vorba despre nici o marturie a rasturnarii lui Ceausescu, ci o biografie de doua sute de pagini, gonflata a unui fals personaj revolutionar din Decembrie 1989 de la Timisoara. “Pastorul-scinteie” este o plasmuire rezultata in confuzia izbucnirii istoricilor evenimente din Decembrie 1989, de care a profitat si profita incontinuare datorita ignorantei si indolentei romanilor. Urmariti.

De la inceputul lecturii aflam ca Laszlo Tokes s-a nascut la Intii April 1952 (pag 22) Si crezind ca este amuzant, ne mai informeaza ca s-a nascut in greutate de zece livre si avea un cap mult mai mare decit limitele normale (gen Frankenstein) observat chiar si de fratii si surorile sale, care imediat l-au numit “square head” = cap patrat ( pag. 24) Asa a vrut providenta sa faca glume cu un pastor reformat. Dupa aceste amanunte de nou nascut aflam ca era si iredentismul innascut: a vazut lumina la Cluj, care a fost teritoriul Ungarie o mie de ani (pag.21) E drept, ungurii au inceput sa apara in Transilvania cu vreo mie de ani in urma, dar asta nu inseamna ca Transilvania a fost teritoriu unguresc o mie de ani. Sa fim cinstiti, sa deschidem cartile de istorie, si vom vedea ca nici nu a existat o Ungarie continua de o mie de ani. Europenii cunosc adevarata istorie a continentului, dar iredentistii unguri stiu ca americanii nu-si cunosc istoria lor, asa ca, le pot infiltra versiunea care sa-i avantajeze in pretentiile lor teritoriale

Bazat pe ignoranta americanilor, cap patrat ii dezinformeaza rescriind pentru ei o istorie a Transilvaniei cum ar fi vrut el sa fie, fara romani in majoritate absoluta si acolo de la inceput. Din mistificare in mistificare ajunge sa afirme ca in 1916 armata romana ocupa Transilvania (pag.21) Ocupare militara, suna nedemocratic in urechile supra-democraticilor americani si au motiv sa le ia apararea, dindu-le dreptate in mass media lor. Ajuns aici, trebuie subliniat ca, diplomatii romani din Statele Unite si Anglia le-a fost semnalizata cartea lui Tokes, dar nu au reactionat in niciun fel, ceea ce este mai repede considerat un semn de vinovatie decit de lasitate !!

Dupa infaptuirea Unirii Transilvaniei cu Regatul Roman, ungurii transilvaneni au beneficiat de toate drepturile inscrise in Constitutia Romaniei. De exemplu; viitorul tatic a lui cap patrat termina, in limba maghiara, Institutul Teologic Reformat din Cluj in 1938 si pleaca mai departe la studii in Germania si Elvetia. De unde se intoarce imediat dupa intrarea triumfala a Amiralul Horthy in Kolozsvar (adica Cluj, fiindca Laszlo Tokes ne atentioneaza ca refuza sa foloseasca denumirea romaneasca) si este numit secretarul episcopului reformat. Mai departe, dupa patru ani, ghinion istoric; armata hothysta trebuie sa se retraga triumfal fiindca vine armata romana. Si ungurii din familia lui Tokes iar se simpt ocupati, cu toate ca nu o duc rau, nu sunt injositi, maltratati sau deznationalizati, isi vorbesc incontinuare limba materna, invata in scoli unguresti iar tata lui cap patrat din fost secretar al episcopului horthyist ajunge profesor universitar la Institutul Teologic Reformat din Cluj-Napoca. Alti unguri ocupati de romani dar eliberati de armata rosie din revansarzi hothysti devin cei mai infocati comunisti si ramin pe aceleasi poziti de conducatori pe care le-au avut si pe timpul lui Horthy.

In repetate rinduri, Laszlo Tokes se plinge ca ungurii au fost deprivati de invatamint in limba materna. Minte, fiindca asa a fost el invatat la teologia reformata sa minta in plain hungarian language, sa dezinformeze, sa denigreze si sa acuze statul roman peste tot in lume. El personal a facut tot invatamintul: de la scoala primara pina la institut in limba ungara (in textul englezesc scrie hungarian language) dar a trebuit sa invete si limba oficiala a tarii !! (In care tara din lume, nu se invata si limba oficiala ?!?)

In continuarea plingerilor catre americani, cap patrat dezvaluie o injustitie strigatoare la cer: nu se invata Istoria Ungariei in Romania (pag 32) de parca in Statele Unite pe linga istoria americana s-ar preda si istoria minoritatilor. Dar el spune si scrie, tot in aceasta pagina: “am crescut cu o salbatica mindrie in nationalitatea mea ungara.” Bravo,cap patrat, ai tot dreptul la nationalitatea ta, problema insa devine patologica, antisociala cind e salbatica cum zici. Si Uniunea Europeana nu mai accepta salbaticii din nou, ca pe vremea cind ati venit in Europa si in continuare pina de curind !! Ati umplut Transilvania de Nord-Vest cu salbaticiile in cei patru ani de ocupatie horthysta din Salaj ( Ip si Traznea) pina in Secuime, din Moiseiul Maramuresan pina la Muresenii de Cimpie. A fost destul, gata, mai si desalbaticiti-va, suntem in mileniul trei !

Mai citim doua pagini si iar ne uimeste cap patrat, care pe linga mindrie salbatica, ne da de inteles ca are si halucinatii divine, cind le explica americanilor cum a devenit pastor, spunindu-le ca “God called me” La citirea acestei propozitie multi americani au intrat in tulburare si confuzie, fiindca nu le-a precizat daca God la chemat la telefon sau la El la Office , ceea ce nu este acelasi lucru ! Nu ! Oricum trebuie sa fi dus de-acasa rau de totului sa incerci sa impresionezi, chiar si pe americani, cu asemenea smintiri ! God nu se amesteca in admiterea de la Institutul Teologic Reformat din Kolozsvar, nu are asemenea practici oricit de mare sa fi fost penuria de candidati, nu face chemare la un cap patrat salbatic de mindrie nationala stiind ca in curind Uniunea Europeana va incearca sa desfiinteze nationalismul (cu unele exceptii !!) Ar putea fi acuzat de trafic de influenta !! E mai usor de acceptat ca, e vorba de un farsor ordinar care exploateaza credibilitatea si naivitatea americanilor, decit o minune. Dar iata si parerea lui badea Gheo’ din Mijlocenii Bargaului: “Trebe sa fi bolind bine sa vorbesti asa ceva. Adica, nici Papa de la Roma nu a fost chemat la imparatie vreodata pina amu, si vine Lotzi din Dej si se da ocos ca pe el lo chemat Domnu sa fie pastor reformat. Io zic sa mearga,sa se coate iute la cap,cit nu-i prea tirziu” Nu mai este nimic de comentat.

Citind mai departe aceasta incredibile story , aflam cum cap patrat ajunge student la Institutul Teologic Reformat unde taticul sau era profesor universitar si unde aude, in soapta, multa istorie ungureasca, segregationism si nerenuntare la iredentism. Influientat de toate cite le-a auzit , in soapta, se hotaraste sa plece in munti sa mediteze si sa se roage pentru institut si natiune (stim care institut si natiune) Foarte frumos, crestineste, il admiram mai ales ca le da de inteles americanilor ca s-a rugat lui God pentru un plan specific. Nu spune in ce consta specificitatea planului, dar lasa impresia ca l-a primit de la God si astfel isi creieze in fata americanilor o aoreola de un Moise unguresc !! Odata imaginea creiata mai face niste pasi mici comparind suferinta ungurilor de sub ocupatia romanilor cu soarta evreilor (vezi pag. 26, 29, 36, 50) Efect propagandistic total in tara cu cel mai puternic jewish lobby din lume. Punct ochit, punct tintit, punct cistigat !! La o asemenea comparatie, americanii cred fara sa ceara dovezi. Pacat. Daca s-ar fi cerut dovezi, cap patrat ar fi confabulat despre un holocaust al ungurilor in Transilvania oupata de armata romana asemanator cu cel al evreilor sau poate si mai lugubru !

Dupa terminarea Institutului Teologic Reformat , s-a aranjat sa fie reformat si de armata ! Nu ne spune cu ce parte a trupului sau al spiritului nu corespundea serviciului militar si nici daca God sau altcineva mai mic in rang, la scutit de armata. Trece direct la stagiatura pastor pe care o face la Brasov, unde face cunostiinta, zice pentru primadata, cu securitatea ce era suparata foc pe predicile sale pline de salbatica mindrie nationala.

Dupa lungi discutii se infiripa o strainsa colaborare de ajutor reciproc intre el si securitate, desi la pag. 22 face comparatia: o organizatie similara cu Garda de Fier !!

Problema nu a fost securitatea, care se stie era foarte intelegatoare, daca vedea bunavointa la partea opusa, ci repartizarea la o parohie rurala pe care o refuza. El pretinde sa fie scutit de mediul rural, cum a fost scutit de armata, pentru ca nu suporta noroiul ci numai asfaltul ! Nu se mai afiseaza cu chemarea lui God, nu-l intereseaza ca in rural, in a tiny village (pag .65) sunt ungurii lui ce au nevoie de pastor !! De data asta God nu cheama la el sa-l traga de urechi pentru infidelitatea sa, ci il trimite pe episcopul reformat Gyula Nagy sa indrepte oaia ratacita. Dar, oaia ratacita devine catir indaratnic si nu se supune dispozitiilor episcopiei reformate sa preia o parohia rurala. Ba mai mult renunta la pastorit, se insoara si se muta la Kolozsvar, unde devine luptator pentru drepturile ungurilor !! Fariseu in toata regula, fiindca a refuzat sa-si faca datoria fata de co-etnicii sai din rural, dar de pe asfalturile Clujului se erijeaza in aparatorul lor.

Continuind lectura, aflam ca si la reformati functioneaza sistemul pilelor, pentru ca si de data asta, cap patrat este reformat din ruralul noroios in urban, la o parohie cu asfalt in Timisoara, ce era deservita de de ani de zile de pastorul Leo Peuker. Cap patrat scrie despre acest pastor ca era evreu convertit la catolicism, apoi a trecut la reformati si conchide malitios daca ar mai fi avut timp trecea si la ortodoxism ! Nu a mai avut timp, pentru ca l-a ingropat cap patrat in sase luni. Amin. Aparent, situatia parea rezolvata ,dar in profunzime intrase, din nou in conflict cu episcopia reformata si ajung pina la proces, pe care cap patrat il pierde. Decizia judecatoreasca este clara, trebuie sa elibereze parohia si casa parohiala din Piata Maria si este pus la dispozita episcopiei reformate care ii transfera la parohia rurala din Miniu, judetul Salaj, unde co-etnicii lui, ungurii, nu aveau pastor. El continua sa refuze eliberarea casei parohiale si instanta judecatoreasca dispune evacuarea lui fortata. Practica judiciara curenta .

Momentul evacuarii pastorului reformat a coincis cu starea de nemultumire sociala ajunsa la maxim, la punctul de erupere, de explozie totala antidictatoriala. A fost o simpla, intimplatoare suprapunere a unuei stari sociale majore cu un caz particular, nesemnificativ, fara nici o relatie premergatoare, voluntara. Nu, cap patrat nu a fost scinteia revolutiei ci timisorenii au ajuns la o asemenea stare incndescenta anti-dictatoriala incit sareau scrintei din ei !! Cap patrat a refuzat sa se alature manifestatilor adunati spontan in fata casei sale, care de fapt au declansat evenimentele revolutionare si i-au cerut sa li se alature. Citim la pagina 156: “I refused. Partly it was because I wanted to be a pastor and not a political crusader,” Clar ca avem de-a face cu un las ticalos: cind trebuia sa fie pastor, sa-si serveasca religios co-etnicii din rural s-a travestit in political crusader pe asfaltul clujean, iar acum in Decembrie 1989, cind intradevar putea fi cruciat anticomunist alaturi de concitadini sai – romani, unguri, germani – face pe pastorul !! Citind alte surse, retinem ca roiul manifestantilor refuzati de pastor s-a imprastiat in oras pentru a forma si alte grupuri mai mari si in urmatoarele 48 de ore miile au devenit adevarati revolutionari si nici nu-si mai aminteau de Laszlo Tokes.

Dar niste forte straine, vorba tovarasului Ceausescu, pornisera marea rotativa a propagandei prin care il portretizau anticomunist total, opozantul dictatorului, luptator si factorul esential al evenimentelor timisorene, cind in fapt cap patrat nu a depasit, si nu va depasi, starea de antiroman si iredentist, motiv pentru care a fost supraveghiat de securitate. Unde ii este dosarul de la securitate ?? Fiindca daca a disparut inseamna ca a fost si colaborator !! Dar mai ales unde sunt declaratiile date la Securitatea din Zalau, fiindca citim la pagina 178: “During three days I wrote fifty or sixty pages,” Tacere si musamalizare !! Sa I se multumeasca tovarasului ofiter de securitate Virgil Astalozs, care dupa executarea Ceausestilor la Targoviste a alergat in Salaj la taierea porcului …

Dintr-un pastor fara Dumnezeu, dintr-un individ foarte modest echipat intelectual si fara caracter, dintr-un individ fara nici o performanta sociala dar impostor inascut, datorita conjuncturilor din Europa si a situatiei explosive din Romania, la care se aduga si conlucrarea camunflata cu ungurimea iredentista ce-l infatiseaza drept mare luptator pentru drepturile ungurilor ocupati in Transilvania si al unei anumite mass media specializata in torsionarea istoriei, demografiei si realitatatii din Romania, a ajuns, in cinci luni de la evenimentele din Piata Maria, episcop reformat !! Sprijinul capital l-a primit insa de la tovarasul Ion Marcel Ilici Iliescu , care initial a vrut sa se inconjoare, asa de fata lumii, de disidenti si revolutionari, care insa “luati la bani marunti” nu sunt mai mult decit niste impostori ca toti cei ce s-au dat pe sticla televizorului din Bucuresti in Decembrie 1989 si i-au executat pe Ceausesti pentru a pune mina pe putere si avere ….

Adevarul, de cele mai multe ori, nu se scrie in istorie de la inceput. Intii, functioneaza rotativa informationala care trebuie sa ascunda adevaratele caractere si interese a celor ce se bat pentru putere, pentru dominare. Si totusi, scapa de multe ori printre rindurile rotativei propagandistice semnale si parti de adevar. In cazul de fata, daca “incredible story of one pastor’ witness” ar fi fost tradusa imediat in romaneste si raspindita, romanii nu ar fi acceptat trimiterea lui Laszlo Tokes in parlamentul european, fiindca odata ajuns acolo va lupta, in toate modurile, la dezmembrarea Romaniei …

DECEMBRIE 2007, WINNIPEG – CANADA

________________

CRIZA DE CONŞTIINŢĂ

MOTTO:

“Mulţi famam, conscientiam pauci verentur”. (Plinius Iunior, Epistulae)

(Mulţi au în vedere faima lor, prea puţin conştiinţa lor.)

CRIZA DE CONŞTIINŢĂ LA UNII INTELECTUALI ROMANI

De la un timp, tot mai des se aud opinii şi comentarii despre intelectualitatea lumii care a intrat într-o mare criză de idei, de exprimare şi atitudine, de conştiinţă intelectuală necesară timpurilor pe care societatea le traversează. Pe deoparte se observă o stagnare în educaţia şi ideologia pozitivă ce ar trebui să lanseze ideile perceperii reale ale societăţii actuale şi soluţiile îmbunătăţiri ei, pe de altă parte se observă o stare de lâncezeală intelectuală prin acceptarea sloganurilor politice, a egalităţii acolo unde încă societatea nu a reuşit să egalizeze cu adevărat stările de fapt, a rămânerii fără reacţie, fără atitudine în faţa unor idei greşite pe care vor să le impună tot felul de grupuri şi minorităţi ce pretind drepturi şi avantaje superioare majorităţii tradiţionale şi productive. Drepturile unor grupuri şi minorităţi devin povara materială şi morală pentru majoritate în timp ce intelectualitatea se leagănă în hamacul vechi şi zdrenţuit al democraţiei, democraţie care, în zilele noastre, cel mai bine a fost definită de Petre Ţuţea: “Democraţia obligă, prin însăşi ordinea ei ideologică, idiotul să stea alături de geniu şi să-i poată zice: Ce mai faci frate?” (Petre Ţuţea “între Dumnezeu şi Neamul meu”, ediţia 1992, pag. 299 ) Această definiţie a exemplificat-o în acelaşi volum cu: “Asta e ca şi cum Kant ar fi egal cu Iliescu”. (pag. 80)

Şi o bună parte a intelectualităţii române se află în această stare de criză de conştiinţă, de idei ce reflectă inteligent şi liber vremurile actuale, de curajoasă şi demnă atitudine socială. Mă refer în aceste rânduri, numai la intelectualitatea română ce se ocupă de cultură, de mass-medic, de ideologii. Data intrării ei în criză o putem considera în momentul în care Regele Mihai l-a chemat pe Ion Antonescu la palat să-l aresteze (comportament de stăpân feudal sau de bolşevic) şi a depus Armele şi Ţara, necondiţionat, în faţa tancurilor ruseşti care ne-au închis în spatele cortinei de fier. înainte de a continua această stare susţinută de zeci şi zeci de exemple cunoscute, se impun două precizări. întâi, raportat la numărul populaţiei şi mărimea ţării, se poate dovedi că România are un potenţial intelectual superior multor ţări cu suprafaţă şi populaţie asemănătoare. Genetic românii sunt bine dotaţi morfologic şi fiziologic pentru o superioară comprehensiune intelectuală. în al doilea, nu toţi au renunţat la atitudine, la conştiinţa de intelectual, dar, din nefericire, nu pot contrabalansa majoritatea care a renunţat la gândirea liberă, atitudine socială dreaptă şi mai ales conştientă, folosindu-şi inteligenţa doar să parvină mărunt de la o zi la alta, de la un stăpân la altul.

Din primele zile ale intrării tancurilor eliberatoare pe Calea Victoriei, o bună parte a intelectualităţii dâmboviţene şi-a schimbat instantaneu direcţia politică, a început să-şi confecţioneze trecut anti-hitlerist şi pro-sovietic. Astfel a apărut voluntar, absolut voluntar, un detaşament de avangardă care a renunţat la conştiinţă şi atitudine punându-se la dispoziţia comuniştilor interni şi externi, supravieţuind milog şi acceptând să-şi îndoctrineze conaţionalii după cum li s-a dictat. Cei ce nu au renunţat voluntar la educaţie, conştiinţă şi demnitate au fost forţaţi, prin numeroase mijloace şi ani de închisoare comunistă, să se supună. Puţini s-au putut salva prin fugă sau tăcere.

An după an, vechea intelectualitatea s-a autogolit de valorile intelectualele acumulate anterior şi de conştiinţă, a devenit ascultătoare, supusă, moale, fleaşcă şi s-a stins nelăsând nimic valoros şi trainic în urma ei. Noua generaţie, crescută de partid, a fost formată să gândească şi să acţioneze doar pe linia de partid. Din rândul ei, cei mai ordinari au devenit osanaliştii de zi cu zi ai comunismului, ai Odiosului şi ai Sinistrei!

Şi dintr-o dată s-au trezit într-o alta situaţie, cea creată după 23 Decembrie 1989.

Intelectualităţii, mă refer la marea breaslă a mânuitorilor de condei, i-a pierit repede entuziasmul post revoluţionar. De ce i-a pierit ei aşa de repede entuziasmul? Pentru că, după evenimentele din Decembrie 1989, marea majoritate a scrierilor lor deveneau şi oficial, ceea ce a fost de la bun început; maculatură propagandistică, gunoi grafic, dovezi ale lipsei de conştiinţă şi dreaptă atitudine socială din ani trăiţi până atunci. Şi mulţi dintre ei erau cam trecuţi şi fără operă!! Astea toate i-au îngrozit când şi-au dat seama, când şi-au amintit de câte au scris despre “lumina de la răsărit”, “socialismul victorios”, “epoca de aur”, despre conducător şi savanta sa cu renume mondial!! Adio alte ediţii, adio premii literare, adio includerea în manualele şcolare ce a fost visul din totdeauna. Ce pierdere, ce mare nenorocire pe capul lor. Adio Academie!! Adio Bellu!!

Anxietatea celor fără de conştiinţă a început să se risipească repede când au văzut că tot comuniştii au rămas la putere, au reapărut, au început să se mişte, să scrie. în fond ei ştiu să scrie, şi mulţi ştiu să scrie bine, şi asta nu cere conştiinţă!! Au învăţat să scrie la “facultatea de scriitori” sau la redacţia Scânteii, la universitatea Ştefan Gheorghiu sau citindu-l şi ascultându-l pe Conducător, pe Dumitru Dumnezeu şi alţi sfinţi părinţi din Comitetul Central. Acum, din nou, doar trebuia schimbată direcţia la fel cum au procedat şi predecesorii lor de la 23 August 1944, şi nimic nu este mai uşor pe hârtie: răsăritul l-au schimbat cu apusul, comunismul cu democraţia, epoca de aur cu tranziţia. Foarte uşor! Neavând conştiinţă nu aveau ce să-i mustre, iar în marea învălmăşeală de după 23 Decembrie 1989, fiecare era preocupat s-o apuce într-o direcţie înaintea altora.

Fiecare a început să-şi facă o aureolă de disident şi rezistent prin cultură, să şi-o facă din orice dar să fie acolo, să strălucească, să ia ochii, să nu se mai vadă trecutul. Printre altele, au afişat simpatie şi prietenie cu disidenţii – cu şi fără ghilimele – din afara ţării, cu care, acum, nu ştiau cum să se mai îmbrăţişeze şi afişeze mai des cu ei. Au şters că disidenţii din străinătate fuseseră pentru mulţi dintre ei, până în Decembrie 1989, nişte transfugi şi trădători, nişte nulităţi care nu s-au realizat decât la spălatul vaselor sau printr-o broşurică pe care nu o citea nici dracu. Acum erau la toartă; erau fraţi disidenţi!!

Cel mai repede şi tare au demarat pe pista disidenţei scriitorimea bucureşteană. într-un an, doi aproape toţi au declarat că au fost supravegheaţi de securişti, câte trei pe schimb, fiind mereu în pericol pentru că aveau sertarele pline de opere antitotalitare!! Când mai apoi, s-a aflat că nu a fost chiar aşa cu securitatea, ci de fapt mulţi dintre ei chiar au colaborat fructuos cu ea, au dat dracului disidenţa şi pe disidenţii din străinătate şi s-au intitulat pompos elite. Noile elite de Dâmboviţa s-au înfipt în fruntea cameleonilor postdecembrişti, schimbându-şi culoarea; din roşie cu o stea în albastru cu steluţele, mimând cosmopolitismul occidental şi acceptând să-l deservească total pe Soros, fără să ţină cont de daunele pe care le aduc ţării şi naţiunii. Aceste elite amărâte au acceptat, fără murmur, presiunea unor condeieri evrei de-a ne considera vinovaţi de aşa zisul unor holocaust al evreilor în România, pentru care trebuie să plătim cu vârf şi îndesat până la globalizarea noastră; după aceea va fi parte din impozit!!! De-asemenea au consimţit propagarea teoriei “political right first” care de multe ori este în detrimentul adevărului natural şi social, au acceptat să tacă şi sâ-i lămurească şi pe alţii să tacă asupra trecutului nostru comunist adus şi pus pe roate de evrei şi ruşi cu sprijinul aliaţilor lor, a tăcerii asupra realităţii în care se află “democraţia occidentală” o amărâtă oficină a bancarilor lumii, evrei şi ei, săracii. Apoi, elitele dâmboviţene, avangarda intelectualităţii române fără conştiinţă, s-a rupt de intelectualitatea română din ţară şi străinătate care a continuat să-şi exprime liber şi corect conştiinţa naţională şi să contracareze cu argumente juste antiromânismul, care a luat o mare amploare în baza unei ciudate democraţii impuse, înfrăţirea cu românii de pretutindeni pentru ei a durat doar o clipă, cât le-a trebuit să realizeze că nu le iese niciun chilipir din treaba asta, după care au înlocuit-o cu nepăsare, reavoinţa sau cu atacuri maligne catalogându-i legionari, înapoiaţi ideologic, populişti, naţionalişti comunişti şi bineînţeles antisemiţi! Fac excepţie cei care au acceptat să fie la fel ca ei şi să-i laude, lăudându-se unii pe alţii. (Asinus asinum fricat!)

Cei care înainte fuseseră gazetarii de serviciu ai puterii comuniste, dar după 23 Decembrie s-au declarat rezistenţi prin cultură”, şi-au dat seama că trebuie să pună mâna pe “presa liberă” cât de repede, ceea ce a dat naştere la competiţia dură, parşivă, infamă la Bucureşti. Le-a fost de un mare folos lipsa de conştiinţă în a-şi face publicaţii asemănătoare catapultelor medievale ce aruncau cu bolovani! Aşa au declanşat mare gâlceava intelectuală a presei libere dâmboviţene în care nu ştiu altceva decât să se acuze şi bălăcărească între ei, treabă care a fost în favoarea tuturor duşmanilor ROMÂNIEI. Au profitat din plin iredentismul unguresc în Transilvania, imperialismul rusesc în Basarabia, naţionalismul ucrainean în Bucovina de Nord şi, bineînţeles, evreii care le-a dat şi bani numai să se bată între ei ca chiorii, sâ-.şi arunce eu catapulta, unui altuia bogatul lor trecu! plin de funcţii de partid şi de stau osanalele scrise cu litere groase şs de-o şchiopă ia adresa Odiosului şi-a Sinistrei, prieteniile de interes eu Nicu Ceauşescu şi alţi tovarăşi din cc-ul partidului călăuzitor!! Astfel, repet, marea parte a presei libere a scăpat, intenţionat, din vedere realitatea pentru care nu avea conştiinţa să o prezinte şi totul a devenit scena unei ţigănii intelectuale cum nu s-a mai văzut vreodată în “micul Paris”!! Nu au curaj şi atitudine să prezinte adevărata situaţie internaţională şi interesele marilor puteri şi finanţe, în schimb se tânguiesc nătâng că nu mai sunt în Europa – ceea ce ar însemna că nici Dunărea sau Carpaţii nu mai sunt în Europa!! Nu au curajul să se aproprie de adevăr, să-l scoată la lumină şi să spună deschis de ce nu suntem în Europa, cine vrea să ne scoată din Europa!! Nu au ripostat la atacurile nedrepte la adresa naţiunii, la adresa Ţării!! Nu sunt în stare de soluţii autohtone şi se feresc de adevărata critică socială, în schimb au început să se roage, toată ziua bună ziua, lui Dumnezeu. Ei cei ce propovăduiau ateismul, se roagă cerşetoreşte să fie apăraţi şi mântuiţi, în loc să pună, serios, umărul la treabă, pentru că din lipsă de randament şi personalitate nu ne mai putem compara cu europenii occidentali!! Scriitorimea care înainte făcea propagandă comunistă, acum se dă cosmopolită, euro-atlantică mânuind bucureştineşte nişte catapulte libere postdecembriste cu care aruncă praf în ochii cititorilor, aruncă lături unii în alţii, sau afişează poze cu tedeumuri ortodoxe şi femei goale în poziţii de premontă!

Marea majoritate a scriitorimii române îşi pune capacitatea intelectuală în slujba unui cosmopolitism de prost gust şi a unui eutoatianfssm dubios, totul pentru străinătate nimic pentru demnitatea românească! Nu a adus nici un reproş euro-atianticsior care ne-au dat ruşilor ca pe o marfă de troc: “Io-ţi dau o vacă de muls, tu dă-mi pace!”. Nu s-a făcut nici un proces al comunismului, internaţional sau a celui din România, doar se răfuiesc între ei sau le dau în cap celor plecaţi din România care îşi permit să spună ce simt, văd şi înţeleg. De fapt nici nu se putea face un proces al comunismului, majoritatea lor au fost comunişti cu vechi state de plată şi l-au ales în fruntea lor pe paleocomunistul Ion Marcel Ilici Iliescu şi fiii foştilor nomenclaturişti!! L-au părăsit pentru un moment pe Ilici Iliescu şi orbeşte au luat în braţe alt fost comunist, pe inconştientul Emil Constantinescu, dar cutremurându-se de nenorocirile aduse ROMÂNIEI şi românilor de pretutindeni, împreună cu Victor Ciorbea şi Adrian Severin, s-au întors în genunchi, lingând unde au scuipat, la Ilici Iliescu care, la fel ca şi înainte, îi conduce precum orbul din pictura neagră a lui Goi a, direct în prăpastie!! Este rezultatul cel mai evident al lipsei de conştiinţă a multora dintre cei ce se pretind mari elite culturale şi ştiu scrie orişice, sforăitor, la comandă. De data asta, a treia oară, nu tancurile ruseşti au instalat comunismul deghizat la putere ci lipsa de conştiinţă naţională!!

Ajuns aici, doresc să reprecizez că sunt excepţii. Sunt mulţi intelectuali români cu puternică conştiinţă românească, naţională dar nu sunt suficient de mulţi şi de determinaţi să contrabalanseze tot antiromânismul de azi din ţară şi din lume. Şi vorbind despre conştiinţa naţională, la care elitele dâmboviţene vor protesta “în numele democraţiei politice”, celelalte naţiuni mici şi mari îşi manifestă conştiinţa naţională prin intelectualii lor. Nu se pot nega astăzi manifestările pe toate planurile ale conştiinţei naţionale americane sau ruseşti, ale evreilor şi-ale vecinilor noştri unguri!! Elitele dâmboviţene, mimând caraghios după 23 Decembrie că lumina democraţiei le vine numai de la apus şi capitalism, nu au dat importanţă paşilor mărunţi ai conştiinţei ungureşti şi acum probabil privesc cu interes cum să facă şi ele rost de o legitimaţie de ungur!!

Au trecut cinzeci şi şapte de ani de când pe Calea Victoriei tancurile ruseşti ne-au adus dictatura comunistă şi doisprezece ani de când un comunist a împuşcat alt comunist ca să-i ia locul!! A trecut atâta timp de dominare şi exploatare rusească, de tiranie şi violenţă comunistă, de prădare şi corupţie, de umilire naţională şi o bună parte din intelectualitatea românească a rămas nesimţitoare, mutilându-şi conştiinţa ca să supravieţuiască efemeric. Nu a învăţat nimic din suferinţa Neamului românesc iar după 23 Decembrie 1989, unii au devenit de-a dreptul antiromâni, ce vor fi condamnaţi istoric de viitorimea românească, de intelectuali curajoşi şi cu conştiinţă a viitorimii.

Până atunci, din nefericire, va mai trece un timp, care se va termina când viitorimea românească şi intelectualitatea ei clarvăzătoare şi conştientă va opta pentru un preşedinte român şi guvernanţi determinaţi să respecte tradiţia şi legile româneşti, să se ocupe gospodăreşte de treburile ROMÂNIEI, nu doar să taie panglici şi să alerge întruna, bezmetici prin înaltele porţi euro-atlantice şi muzeele holocaustului ca să se închine.

NOEMBRIE 2001, WINNIPEG – CANADA

________________

MARX DESPRE ROMANI

“Istoria se repeta prin ea insasi – intii ca tragedie, a doua oara ca farsa” Karl Marx (1818 – 1883)

In 1964,cind insemnarile inedite ale lui Karl Marx despre romani apareau intr-un volum editat de Academia Republicii Populare Romane, eram medic in Maramures.

In fiecare inceput de luna mergeam la Sectia Sanatatii Raionale din Viseul de Sus, pentru sedinta de analiza muncii si trasarea sarcinilor pentru urmatoarea luna. Dupa sedinta trecem prin magazine si prin unica librarie, raionala, care era ticsita de opere marxist -leniniste, literatura sovietica si cite-o noutate romaneasca sau de peste cortina de fier. Nimeni din citi intrau in librarie in acele luni ale lui 1964, nu a dat vreo atentie volumului maroniu cu o banda aurie lucioasa pe care scria: K. MARX – INSEMNARI DESPRE ROMANI. Atit eram de indopati de marxism incit nu mai vroiam sa auzim nimic de Marx ! Nici macar nu ne-am pus intrebarea; oare ce insemnari putea sa faca Marx despre romani, stiind ca a trait asa de departe de ei si a murit in 1883 !?!

Volumele au stat mult si bine pe raftul librarii raionale pina intr-o zi, cind un strain, ce parea ca venit anume pentru Marx, i-a spus librarului ca vrea toate volumele. Surprins de cerinta si graba strainului cumparator, librarul prins de o anumita curiozitate a zis “afara de doua care deja sunt retinute” Strainul nu a comentat, a platit, le-a luat si a disparut cu o masina.Pentru prima data,librarul a deschis volumul si-a inceput sa citeasca Repede a realizat ca era un Marx de care romanii nu mai auzisera sau citisera pina atunci

Aparitia volumului K. MARX – INSEMNARI DESPRE ROMANI in librarile din Romania a fost inca un semn ca incepuse,de sus,desprinderea“de fratii nostri de la rasarit” de “eliberatorii poporului roman”. Prin tiparirea insemnarilor inedite ale

lui Karl Marx despre romani care se afla in Arhiva Marx – Engels a Institutului International de Istorie Sociala din Amsterdam, romanilor li se oferea, prin dascalul marxismului, o lectie de istorie romaneasca ce le-a fost interzisa din 1944, aceia a cotropirilor si exploatarilor Principatelor Romane de catre rusi, cuprinsa in perioada dintre Ocuparea Crimeii (1787) si pina la Razboiul din Crimeia (1856)

Pentru inceput as fi dorit sa scriu citeva rinduri despe Karl Marx. Despre fiul unor evrei, care s-au convertit la luteranism (ceva mai ciudat nu poate fi) despre studiile sale universitare de drept, istorie, filosofie (teza cu care si-a luat doctoratul a fost despre filosofii greci, nu rusi ! ) despre ostilitatea si critica sa la adresa religiilor care i-au inchis toate portile academice germane, despre suspendarea ziarului editat de el si parasirea Germaniei. Si despre expulzarea din Franta (in 1845, din cauza ideilor sale) urmata de expulzarea din Belgia (in 1848, dupa publicarea Manifestului Comunist) si chiar despre viata lui din Anglia, dar m-am razgindit, las cititorul sa se convinga singur ca; una a fost marxismul cu care au fost indoctrinati romanii de catre dictatura stalinista si altul a fost Karl Marx pe care l-a interesat sincer soarta si viitorul romanilor.

Cititi si apoi, daca vreti, daca aveti motive, sariti-mi in cap !

S-a intimplat ca un profesor universitar din Polonia, Stanislas Schwann sa studieze Arhiva Marx – Engels din Amsterdam si sa dea peste patru manuscrise inedite, autografe ale lui Karl Marx despre romani si plin de bunavointa sa semnaleze existenta lor Academiei Republicii Populare Romane ( a se observa ca republica era romana, nu Romania) Pe linga intimplare si bunavointa profesorului, s-a mai nimerit, din fericire, ca cei ce au citit scrisoarea sa fie roamani si sa se apuce de treaba. O treaba foarte grea.

Toti, dar absolut toti, care au avut in mina manuscrisele lui Karl Marx s-au simtit total dezarmati de iligibilitatea lor. Se spune ca printre putinii care au putut sa le citeasca au fost si cele trei fete ale sale Laura, Eleonor si Jenny care le retranscriau pentru a le trimite editurilor. Pe scurt, Karl Marx in goana neintrerupta a lecturilor si-a ideilor ce le avea nu acorda nicio atentie notitelor si conspectelor sale. In aceiasi fraza puteau fi intilnite, de-a valma, cuvinte germane, frantuzesti si englezesti, care-i trecea primul prin minte !! Mai mult, intr-un cuvint erau si litere latine si gotice. Apoi prescurtarile. Dar trecind, cu multa truda, peste acestea, cele patru manuscrise autografe au fost descifrate corect si folosite ca dovezi impotriva “fratilor nostri de la rasarit” in momentul cind conducerea superioara de partid si de stat a considerat ca rusii doar si-au schimbat blana tarista cu cea marxista, dar relele naravuri de cotropitori si jefuitori nu.

Inaninte de-a intra in lectura propriu zisa a volumului, este de precizat ca manuscrisele autografe sunt urmarea lecturii “Histoire politique et sociale des Principautes Danubiennes” a lui Elias Regnault care a aparut la Paris in 1855 . Autorul istoriei politice si sociale ale Principatelor Dunarene, un valoros publicist si istoric al secolului XIX-lea,a mai scris o istorie despre Napoleon, despre Franta, Anglia si Irlanda. Din 1848 a inceput sa stringa material istoric despre Principatele Romane scrise de diferiti publicisti francezi dar folosind si lucrarile lui Nicolae Balcescu, Ion Eliade Radulescu, Ion Ghica si Aurel Papiu Ilarian, scotind un volum istoric de peste cinci sute de pagini in 1855, pe care l-a pus la dispozitia francezilor dar si a romanilor francofili. Elias Regnault a fost un sustinator ardent al formarii unui stat unitar roman in paginile publicatiei sale pariziene “L’Avenir national” A fost un prieten sincer al poporului roman, tot asa si Karl Marx dupa cum reese din insemnarile sale despre romani.

Iata acum ce a extras si cum a comentat Marx istoria romanilor. Precizare: Toate citatele cu litera groasa, care urmeaza de acum in text, sunt din K.Marx “Insemnari despre romani” (Manuscrise inedite – publicate de Acad. Prof A. Otetea si Prof. S. Schwanin) aparut in Editura Academiei Republicii Populare Romane in anul 1964.

Manuscrisul inregistrat cu B 85 este cel mai amplu si incepe cu uciderea lui Grigore Ghica de catre turci “si-i trimite capul imbalsamat la Constantinopol: acolo e infipt intr-un cui pe zidurile Seraiului (1777) pentru ca a protestat impotriva cedarii Bucovinei in favoarea Austriei“ Daca pina la aceasta data, doar turcii si habsburgii dominau principatele romanesti, odata cu ocuparea Crimeei de catre Ecaterina a Rusilor, in 1787 vecinatatea rusa devine un nou pericol pentru principate. Iar dupa Pacea de la Sistov din 1781 Karl Marx noteaza: “Abia au plecat austriecii din Tara Romaneasca si rusii sub Suvorov au intrat. Tara este data prada focului si jafului de catre acesta”

Dupa zece ani Rusia obtine un hatiserif de la sultan prin care se poate amesteca in treburile principatelor iar amestecul lor vine intotdeauna cu armata multa si jefuitoare.

Cind pe firmamentul istoriei apare Napoleon si se imprieteneste cu Alexandru, tarul Rusiei, acesta se grabeste sa-i ceara anexarea principatelor. “Napoleon isi da consimtamintul la anexarea celor doua principate” consemneaza Karl Marx. Spre norocul romanilor, prietenia celor doi nu a durat mult (“Spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa-ti spun cine esti”) si a inceput razboiul intre ei. Daca incepea cu citeva luni mai devreme Basarabia nu ar mai fi fost cedata rusilor de catre turci. Karl Marx noteaza: “Turcia nu putea ceda ceea ce nu-i apartinea, pentru ca Poarta otomana n-a fost niciodata suverana asupra tarilor romane” Ca sa nu mai vorbim de Rusia care nu avea nici un drept sa ia ce nu-i apartinea, dar o asemnea Rusie nu a existat niciodata si nu va exista vreodata !! Tineti minte cititori !!

Dupa victoria asupra lui Napoleon, Alexandru avea cuvintul hotaritor in Congresul de la Viena la care Karl Marx adauga:”…rusii s-au aratat asa cum sunt: jaful si ocuparea Basarabiei au spulberat toate iluziile” si “Taranul care suferise cel mai mult de pe urma ocupatiei n-avea pentru muscal (moscovit) decit cuvinte de ura”Din tot cuprinsul manuscrisului reiese cit de sensibil a fost Karl Marx la suferintele taranilor romani atit de napastuiti de boierii lor, dar si cit de jefuiti au fost de rusi.

Despre Tudor Vladimirescu are numai cuvinte de lauda: “Vladimirescu era patriot roman” , “Pentru el, Rusul si fanariotii sunt dusmanii” , “Tudor respinge alianta rusa …” Apoi in detaliu scrie despre tradarea si uciderea eroului nostru pe care o califica “Asasinat mirsav” Totusi ceva se schimba dupa 1821 in Principatele Romane, turcii accepta din nou numirea de domni paminteni,care “au pus la locul de cinste limba romaneasca dispretuita de retorii Fanarului”. Si turcii se saturasera de fanariotii lor !!

Karl Marx scrie pe larg despre ocupatia rusa din timpul razboiului ruso-turc din 1828 – 1829, cind 150.000 de rusi au gasit de cuviinta sa invadeze, ca lacustele, Moldo-Valahia “Au avut loc excese groaznice. Contributii de tot felul in produse, furaje, vite, corvezi, hotii, omoruri, etc. Barbati si femei au fost inhamati la care cu vizitii cazaci care nu-si crutau nici bita, nici virful lancii lor. Peste 30.000 de romani fura smulsi de la munca cimpului pentru a servi ca animale de munca” Ocupatia asta de jaf si haous a tinut pina in 1835 , inca sase ani dupa terminarea razboiului si-a Pacii de la Adrianopol in care rusii, ca invingatori, au dispus cum au dorit de Principatele Romane. S-a mers atit de departe incit: “Orloff, in numele tarului, propune sultanului sa cumpere cele doua provincii, oferindu-i 36.000.000 fr.” Din care reiese ca sub dominatia “curtii otomane” si-a “curtii protectoare” principatele ajunsesera marfa de tirg

Intre 1829 si 1834 , Kiselev a fost guvernatorul general al Principatelor Romane care isi pierdusera orice urma de libertate si independenta, pentru ca guvernatorul rus prin forta si dictat a inlaturat, prin alungare, inchisoare sau moarte pe toti romanii care protestau impotriva lui sau al Regulamentului Organic pe care l-a introdus in 1831. Marx exemplifica cum I .Vacarescu a protestat impotriva puterilor nelimitate ale lui Kiselev si a fost dat pe mina judecatorilor militari rusi care l-au surghiunit din Bucuresti si faptul ca alti patru boieri romani care au protestat toti murira “din intimplare” in aceiasi saptamina (vezi pag.119) Kiselev a adus niste modificari Regulamentului Organic care puneau sub control si supunere totala Principatele “curtii protectoare” de la Petersburg

In octombrie 1834, Rusia evacua in sfirsit Principatele. Inainte de plecarea sa Kiselev incredinta toate posturile parte fanariotilor, parte altor levantini … si ca ofiteri subalterni, rusi sau creaturi rusesti !

Aici ar trebui sa ne oprim un moment si sa comparam ocupatia rusa si schimbarile impuse de ea din perioada 1829 – 1834 cu una recenta, cea din 1944 – 1958 pentru ca seamana intre ele ca doua picaturi de apa “Vremea trece,vremea vine. / Toate-s vechi si noua toate” sau in 1829 “curtea protectoare” cica vroia sa ne scape de “semiluna” care ne ameninta crestinismul nostru iar ei, “fratii nostri pravoslavnici s-au jerfit pentru noi” Ce farsa inaltatoare la cerul tuturor religiilor !! In 1944 “glorioasa armata rosie ne-a eliberat” de exploatatorii nostri si de crestinismul noastru” Alta farsa !! Dar vorba lui Marx, intii trebuie sa traim tragedia istorica ca abea apoi sa ne dam seama de farsele ei !! De invatat, oricum nu invatam aproape nimic, pentru ca noi suntem un neam prea destept sa avem nevoie de istorie. In schimb invata ceva “conducatorii nostri”, ei care au fost “liberi cugetatori” inainte, acum practica pravoslavismul supramistic !!

Sa ne intoarcem la Marx care isi noteaza in manuscrisul sau pas cu pas momentele importante ale istoriei principatelor, si iata-l ajuns la alegera de domn conform Regulamentului Organic, dar vointei rusesti: Alegerea are loc la 1 ianuarie 1843. Bibescu este ales. … Ca un veritabil parvenit, el incepe prin jaf si agiotaj. … Bibescu devenea din ce in ce mai slugarnic fata de Rusia. Un rus Trandafirov venise in Tara Romaneasca sub pretextul de a infiinta o mare exploatare minera. Obtinu concesii enorme … opinia publica si Adunarea protesteaza si toata istoria devine asemnatoare cu cea din zilele lui Adrian Nastase … pentru ca Bibescu printr-un fel de “ordonanta de urgenta” a timpului sau, ordona prorogarea Adunarii … Rusia ii veni in ajutor. Daca mai adugam si: Bibescu – un tigan infumurat – era acum stapin absolut (vezi pag.12 Browser-ul nu permite afişarea acestei imagini.avem un exemplu concret cum se repeta istoria noastra in anul 2002.

Sa nu ne indepartam prea mult de Marx, tocmai cind enunta un adevar istoric pe care istoricii romani din 1944 si pina astazi, in 2002 il ascund, iata-l: Ideea politica fundamentala a revolutiei din 1848 de la Bucuresti a fost o miscare impotriva protectoratului rus. (vezi pag.130) Mai cititi odata si pe urma faceti rost de volum sa aflati si argumentele lui Marx. Pentru ca Marx studia mult, nu era gurist ca Dinescu, licheluta ca Liiceianu, pseudomoralist ca Paler si filosofel ca Plesu. Iata un argument: Orice ofiter sau slujitor devotat Rusiei putea fi numit boier. Si sub sovietici a fost la fel si sub paleocomunistii ce conduc Romania astazi e tot asa, numai ca nu le mai zicem boieri. Urmeaza citeva pagini magistrale de analiza sociala si economica a Principatelor din preajma revolutiei de la 1848, pe care “iubitii nostri” istorici de azi si “crema” mass-mediei bucurestene ar trebui sa le ia de exemplu de profesionalitate si sa-l reflecte pe Marx in scrierile lor asa cum merita,sa afle si tinara generatie romana adevarul despre El

Hai baieti, desteptarea, inviorarea, cititi-l pe Marx despre romani si fiti macar un pic ca el. Desteptarea suna si pentru romanii ardeleni, care intre timp s-au bucurestenizat, mai precis s-au fanarizat, pentru ca Marx scrie si despre romanii din Transilvania: Romanii sunt opriti sa poarte haine si pantaloni de postav, cisme, palarie mai scumpa de un florin si camasa de pinza fina. Ei erau numiti “plebea vagabonda” desi formau 2/3 din populatie, in timp ce ungurii, sasii, secuii, grecii, armenii formeaza numai cealalta treime. Principiul fundamental al legii maghiare: Nobilitas Hungarica est … In Dieta din 1847 s-a manifestat cel mai injurios dispret fata de slavi si de romani: a topi toate nationalitatile in nationalitatea maghiara …

Iar despre Kossuth, si Marx stia ca nu era ungur ci slovac, fiul uni plugar sarac … casatorit cu fica unui magnat … datorita acestei protectii a ajuns in Dieta . Ma mir cum de pina acum Adrian Nastase, printr-o ordonanta de urgenta, nu i-a ridicat mai multe statui lui Kossuth prin Transilvania Romaneasca ca doar in Martie 1848 a trimis o delegatie de treisute de magnati, imbracati in tunica nationala la Viena, la imparat cu o constitutie prin care cerea incorporarea Transilvaniei la Ungaria.

Si imparatul le-a dat semnatura … si asa au inceput adunarile de la Blaj a romanilor iar Marx scrie admirativ despre Iancu, Barnutiu, Laurian, Baritu pe care azi romanii ardeleni ii pomenesc din nou in soapta pentru ca daca-i aude Mako-Bella ii va piri la Adrian Nastase, care printr-o ordonanta de urgenta va prevedea: “patru ani de inchisoare pentru toti aceia care ar indrazni sa vorbeasca impotriva perfectei unitati a natiunii maghiare” asa suna si articolul 18-lea al constitutii dietei unguresti din 1848 !

Marx isi noteaza toate amanuntele evenimentelor din Transilvania anilor 1848 – 1849 chiar si evenimentul necinstei unguresti prin care intilnirea de pace este folosita: …ca o cursa, Iancu, Buteanu, Dobra sint surprinsi de catre maiorul Hatvany; primul reusi sa scape; Dobra fu masacrat pe loc. Buteanu in ziua urmatoare fu spinzurat. Tradare lasa, noteaza Marx (paginile 158 – 159) In concluzia manuscrisului sau despre revolutia din Transilvania, afirma: … ca fara romanii din Transilvania, comandati de Iancu, rusii nu ar fi fost in stare sa se masoare cu Bem. Kossuth respinse cu dispret propunerile romanilor. Iancu batu zdravan pe unguri. Asa fura paralizate victoriile lui Bem. Austria n-a rasplatit cu nimic pe romani. Ba da,cu o decoratie, pe care Avram Iancu, cu demnitate a refuzat-o: “Io m-am luptat pentru libertate nu pentru o cruce, de-astea avem destule” Imparatu s-a simtit profund jignit si l-a obligat sa paraseasca Viena Dar era sa uit ca, rusii vreo zece mii, intrasera in Transilvania in februarie 1849.

Nu puteau sa piarda o ocazie de-a invada, de-a lupta lenes si-a jefui virtos ! La fel au intrat si in Moldova si Tara Romaneasca in 1848. Nu mai puteau sa stee in stepele lor de grija romanilor… La 29 sept. 48 , rusii intrara in Tara Romaneasca, ca “liberatori”

Ghilimelele apartin lui Marx, care nu-i fitecine ca Ion Marcel Ilici Iliescu; cind mare comunist educat la Moscova, cind mare democrat cum n-a mai vazut Apusu’ !!

Manuscrisul autograf a lui Marx despre romani inregistrat ca B 85 are in volumul Academiei Romane saizeci de pagini despre care istoricul A.Otetea crede ca, Marx ar fi adunat acest material documentar pentru tezele sale despre politica de expansiune si cotropire a marilor puteri, in special politica externa a tarismului …

Atit a scris istoricul roman despre tarism, si mai putin altii desi stiau totul, comparau in mintea lor expansiunea tarismului si al comunismului rus din 1917, dar nu au avut curajul sa scrie sa informeze corect istoric poporul roman, generatia tinara. Pe vremea aceia ei aratau numai fata marxista a lui Marx Ei o scoteau in relief iar tovarasii cu propaganda ne indoctrinau prin toate mijloacele, tot timpul cu marxism-leninismul si cu “eliberatorii” care ne-au eliberat de tot ce am avut mai bun in Tara si specific ca Natiune. Cele douasprezece “eliberari rusesti” – din 1711 pina in 1944 – sunt mai dezastroase decit toate invaziile care s-au abatut asupra noastra in doua mii de ani !!

Exagerari ? Nicidecum !! Puneti in balanta, tot, tot: tara si averea romaneasca, munca si cultura noastra, plus anihilarea libertatii, credintei, aspiratiilor neamului. Calculati !! Iar acum, la inceputul noului mileniu suntem, inca, o natiune ocupata, traim sub zodia si sfera dominatiei “eliberatorilor rusi” pentru ca ne lasam condusi de niste ordinare slugi rusesti sau de fiii lor !! Prin forta bruta, prin constringere si silire inchizitionala “eliberarilor de la rasarit” ne-au indoctrinat, depersonalizat si transformat intr-o natiune supusa, ingenunchiata cu fata spre Moscova, din care,inca,nu ne revenim …

Karl Marx a citit si studiat cu asiduitate mii de volume pentru cele citeva sute de articole si carti pe care le-a scris. A citit si Histoire politique et sociale des Principautes Danubiennes a lui Elias Regnault, a fost contrariat de invaziile si oprimarea ruseasca in Principatele Romane. A realizat marea tragedie a Poporului Roman,a scris despre ea !! Si acesta este motivul, de azi, pentru care romanilor nu li se mai vorbeste si scrie despre El.

WIINIPEG – CANADA FEBRUARIE 2002

P.S. Multumesc Domnului Dr. Stefan Constantin din Viseul de Sus, pentru bunavointa de a-mi darui valorosul volum: K. Marx Insemnari despre Romani.

________________

MEDICI DE MARAMUREŞ

Doctorul Felix Marian mi-a facut o deosebita surpriza trimitindu-mi aici, in preeria canadiana volumul sau MEDICI SI FARMACISTI DIN MARAMURES . Volumul colegului meu, mai mare, este o lucrare de pionierat in istoria medicinii din Maramures care incepe cu medicul si alchimistul Janos Banfihunyadi in secolul XVI si vine pina in zilele noastre.Este in acelasi timp si un dictionar monografic care cuprinde zeci si zeci de medici si farmacisti care s-au nascut sau au practicat in Maramures. Este absolut laudabila scrierea si aparitia unei istorii a medicinii maramuresene din multe puncte de vedere. Intii, este un document de pastrare, de retinere a inaintasilor, de cunoastere a vremurilor in care s-au educat si profesat, cum au profesat si ce au realizat. Este deasemnea un act de intelegere a evolutiei procesului medico-farmaceutic pe aceste meleaguri nordice romanesti, care iti da in acelasi timp un sentiment de apreciere si de recunostinta fata de stradaniile lor profesionale. Si nu in ultima instanta iti rascolesc vechi amintiri, mai ales, daca la rindul tau ai fost medic sau farmacist in Maramures.

In aceste sensuri am citit cu insufletire aceast dictionar monografic al Doctorului Felix Marian, care in prefata scrie: “Intentia noastra a fost sa-i cuprindem pe toti, sau cit mai multi, absenta unora fiind regretabila” Este merituoasa intentia si de inteles regretul autorului, dar este la fel de inteles si cit de greu de infaptuit este o asemenea enciclopedie pe sute de ani cu mii de medici si farmacisti cind pornesti de fapt din pionierat.

Revin , este absolut o lectura pretioasa, atit cit este acum in prima editie, care mi-a rascolit, la fel ca si altora, amintiri din istoria medicala maramureseana si personaje cu care am fost coleg sau le-am cunoscut doar din istoria orala. Ma bucur ca, acum a venit Doctorul Felix Marian si le-a fixat intr-o scriitura reusita din punct de vedere istoric. Am fost medic in Maramures. Trei ani, atit era obligatoriu stagiul la tara in vremea aceia. Dupa ce am plecat din Maramures, in 1966, am ajuns la niste concluzii personale si m-am simtit indreptatit sa pretind ca eu nu am fost un medic de tara, io am fost medic de Maramures. Mai mult, cu trecerea anilor aducatori de experienta si meditatie consider ca acei trei ani sunt un blazon de pretuit pentru mine . Ce am facut pentru acest blazon ? Am intocmit o harta a comunei si am ascultat glasul si sufletul maramuresenilor, am sadit niste brazi in fata dispensarului si am coborit mortalitatea infantila de la 12% la 2%. Atit. Ce am facut dupa plecare ? Am profesat in Romania, profesez in Canada si in fiecare an , din 1990, ma intorc in Maramures pentru citeva zile, fiindu-mi un pelerinajul de dor si dragoste fata de neamul meu. Acum citesc dictionarul colegului, mai mare, si imi descoper colegii mei maramureseni.

La inceput, am auzit de legendarul Doctor IVAN DAN a carui viata si daruire profesionala este extraordinara fiindca le-a trait ca medic in Austro-Ungaria, Romania Mare, ocupatia horthista si sovietica, in republica populara devenita apoi socialista. A trait 92 de ani si a profesat peste 60 de ani. Recomand tinerilor colegi de astazi sa inceapa lectura cu biografia acestui medic, caruia I s-a oferit, dupa Primul Razboi Mondial, o pozitie de asistent universitar la Facultatea din Viena si el s-a intors pe plaiurile natale, maramuresene, la Visul de Sus. Imi pare rau ca Doctorul Felix Marian care stie asa de multe despre el a scris asa de putin, poate in editia viitoare, poate separat intr-un volum. Merita, face parte dintre medicii legendari ai neamului romanesc.

Din dictionar imi apar acum in fata, medici bine cunoscuti de pe vremea cind eu am fost Medic de Maramures, care era impartit pe raioane atunci. La Viseul de Sus , la sedintele lunare “de analiza muncii”, Doctorul Sergiu Stanescu cu autoritate si competenta conducea problemele de medicina interna. Din volum aflu ca acest argesan viguros a fost sef de promotie atit in liceu cit si in facultate, ca a facut razboiul fiind medic militar, atit in est cit si in vest cu abnegatie profesionala. Dar nu am aflat de ce a renuntat la Bucuresti si a venit la Viseul de Sus, unde a fost seful sectiei de interne, cunoscut si apreciat de tot raionul. La fel , la Sighet si imprejurimile maramuresene erau bine cunoscuti Doctorul Victor Pop si Doctorul Wilhelm Wischegg. Primul , fiu de preot din Oas, de o rara vitalitate si dedicatie isi incepe activitatea ca medic militar in timpul razboiului care il poarta din est in vest, pina in Franta intr-un lagar al armatei americane. Se intoarce la Sighet unde isi facuse liceul si incepe sa lucreze ca pediatru. La inceput, in 1947 avea o mica si modesta sectie de 12 paturi, dar prin devotament si hotarire in 1975 pediatria lui ajunge la 135 de paturi. Pe buna dreptate Doctorul Felix Marian il considera ctitor de spital si nu numai atit. Pe Doctorul Wilhelm Wischegg destinul l-a adus din Moreni Prahova in Sighetul Marmatiei , dupa ce a facut facultatea de medicina in refugiu la Sibiu si apoi s-a refugiat de la Cernauti, in 1944, unde era medic. Este primul medic primar psihiatru al acestor plaiuri maramuresene si a condus cu competenta profesionala activitatea acestei specialitati pina in 1980 fiind absolut o somitate recunoscuta dincolo de fruntarile Maramuresului.

Pe Doctorul Nicu Ghergulescu , autorul volumului il prezinta la adevarata sa dimensiune pe care o poate avea un medic, care impleteste practica medicala cu cercetarea stiintifica , care se ridica de la Medic de Maramures la rangul de profesor universitar, recunoscut in Ortopedia lumii prin lucrarile sale profesionale. Am facut in acelasi timp secundariatul la Cluj, el in Ortopedie eu in Otorhinolaringologie. Am fost colegi si prieteni, faceam parte din acelasi grup de secundari care ne intilneam la “Croco” la o cafea sau mai stiu eu ce, eram tineri, veseli, optimisti. Aveam adevarate sentimente de colegialitate si incredere, vorbeam cam multe. Dar toate au ramas intre noi. La “Croco” el venea cu un alt marmuresan secundar ca el, Doctorul Vasile Rusu si nu de multe ori lipsea Doctorul Mihai Pop , despre care Doctorul Felix Marina scrie atit de frumos, de entuziasmat fara sa exagereze cu nimic. Cred ca avea cel mai mare IQ dintre toti secundarii de la Cluj din acele vremuri. Avea o comprhensiune rapida si era un mare autodidact, un “rozator de carti si reviste pe nerasuflate” ar fi trebuit sa ramina in cadrul invatamintului universitar, iar fi ajuns din urma pe Hateganu si Goia. Nu a fost sa fie, era cu simtul dreptatii in virful limbii, asa ca a ajuns la Spitalul Negresti-Oas unde a lasat niste urme adinci. Toti il iubeam, toti il ascultam. Avea intotdeauna ultimul cuvant.

Ajuns aici cu citirea, ma intorc din nou la Doctorul Felix Marian care a facut o fapta remarcabila, de elogiat prin aceasta scriere. Ma gindesc ca printre medicii romani sunt din toate vremurile unii care scriu, mai mult sau mai putin, mai modest sau elocvent mai descriptiv sau cu talent si ar trebui sa scrie mai mult despre istoria lumii medicale, despre colegii nostri care au iesit cu mult deasupra standardului obisnuit prin diferite idei, actiuni, realizari sau care au avut niste destine impresionante. Este putin si banal sa ne oprim la descrieri de dragoste dintre un medic si o sora sau o fost pacienta. Mare scofala literara sa-i urcam intrun pat si sa-i imbratisam pina la orgasmul total, fara sa ne intereseze celelalte simtiri si trairi spirituale, dramele lor din timpul razboiului, ocupatiei straine, dictaturii comuniste. Trebuie sa trecem tangential peste asemenea banalitati si sa intram cu mult curaj, adinc in interiorul societatii care ne forteaza destinul, care ne nedreptateste. Medicii scriitori nu trebuie sa neglijeze adevarul despre ei si colegii lor, medicii scriitori au aceasta obligatie. Daca ei nu o fac cine sa o faca ?Scriitorii omologati la uniunea scriitorilor, care se fring dupa premii si traduceri pentru banalitatile “de futelnita” pe care le scriu? Ma refer la “De ce iubim femeile” a lui Mircea Cartarescu .

Cind am facut specializarea la Bucuresti, la Spitalul Coltea,am lucrat pe sectia de oncologie condusa de Doctorul Vasile Pop , despre care Doctorul Felix Marian scrie ca a impartasit colaboratorilor sai tot ce a avut mai valoros. Adevarat. Facea un mare contrast fata de ceilalti medici. Calm, senin, graia linistit si mereu de ajutor, pacientilor intii de toate si noua celor ce veniseram sa invatam. Era foarte apropiat si didact cu noi atit pe sectie cit si sala de operatie. In particular era un mare povestitor,invita medicii secundari la el acasa la masa, era o sarbatoare pentru noi. A fost un mare profesionist pe care societatea l-a nedreptatit. Era deja medic primar la clinicile din Cluj, cind reforma invatamintului, din 1948, l-a indepartat din clinica universitara si la trimis la Satu Mare. A pierdut invatamintul universitar clujean si a cistigat Satu Mare un medic valoros. Activitatea sa stiintifica l-a repus din nou in drepturi ajungind sef de sectie la Coltea si apoi conferentiar la Tirgu Mures. Boala si moartea lui prematura ne-a intristat foarte mult pe mine si pe sotia mea care i-a fost pacienta si mai tirziu colega de specialitate.

Ma despart, deocamdata, de volumul cu ilustre fete maramuresene de medici si farmacisti cu bucurie ca am avut aceasta posibilitate de readucere aminte a unora dintre ei , prin care, acum la sfirsit as dori sa-l amintesc pe Doctorul Ioan Bodea , fiu de taran maramuresan care a studiat Teologia, Filosofia si la urma Medicina, mi-a fost asistent la Timisoara si pe Doctorul Nicolae Dogaru, seful sectiei de pediatrie Baia Mare care a incurajat-o si ajutat-o pe sotia mea sa devina studenta la Medicina in 1959.

MAI 2007, WINNIPEG – CANADA

________________

UN DELICVENT BĂLĂCĂREŞTE JUSTIŢIA

RIPOSTA la articolul lui H.R.Patapievici “Voluntarism legislativ” publicat in Evenimentul Zilei din 10 Octombrie 2007

Precizari – delicvent = H. R. Patapievici ( HRP )

– balacari = regionalism = ocara, batjocura, ponegrire, injurie

– justitie = totalitatea organelor de jurisdictie a statului

Din 1990, de cind a inceput sa publice si pina in prezent, HRP necontenit ponegreste si blameaza tot ce este romanesc din trecut si prezent. Exceptie fac Basescu Traian care i-a dat ciolanul cel mare, boierii mintii cu care este inhamat la aceiasi troica a preamaririi strainatatii in antinomie cu subestimarea si defaimarea a tot ce este romanesc plus citiva bursieri Soros.Admiratori lui sunt niste snobi din acelas aluat ca el.In articolul despre care vorbim HRP pleaca de la “Romania este tara unde se poate intimpla orice” ( este o banala si universala afirmatie, de exemplu: “America tara tuturor posibilitatilor ) si ajnge la concluzia “ La noi toate faradelegile sunt sau vor deveni legale si in plus adauga “ legiile sunt in functie de persoane ! Alta banalitate, arhicunoscuta si la romani, pe care ei insa o enunta mult mai concis si spiritual : “legea e o bariera la care se opresc doar boii, cateii trec pe sub ea iar cei mari sar peste ea” In continuarea articolului, HRP demoleaza si defaimeaza justitia romaneasca, pentru ca “Romania este tara unde se poate intimpla orice” motiv pentru care incalca si el regulamente, legi, orice fara sa I se intimple ceva, asa ca de ce sa nu dea un picior si justitiei. Era de asteptat, dupa ce a defaimat poporul roman si istoria lui, dupa ce ne-a spus ca avem o limba care ar trebui sa nu o mai folosim si o cultura second hand, iar plaiul mioritic este doar o fecala, in care el este presedintele unui institut cultural…

Ceea ce intriga pe cetatenii romani onesti, si in acest caz, este obraznicia acestui delicvent de-a judeca impertinent justitia romana, care e drept, il protejeaza la pieptul ei de ani de zile, ignorind toate denunturile penale care i-au fost aduse. Multumirea acestui nou reeducator al poporului roman, cu imunitate mai mult decit a celor 332 de parlamentari luati la un loc plus Basescu , acum isi balacareste justitia care l-a rasfatat.

Sa dovedim ceea ce sustinem:

Intii a fost publicarea scrisorilor sale catre Alexandru Paleologu, in care intr-un mod malign defaimeaza poporul roman despre care scrie ca valoreaz cit o turma , ca sunt tarati si rosi de spirocheta romaneasca ( analogia cu spirocheta sifilisului) Atunci s-a ridicat un val de “proteste de paie” inabusit de boierii mintii si culturnicii comunisti metaformozati in aparatori ai libertatilor de expresie fara limite. In loc sa-si ceara scuze publice si sa-si retraga scrisorile, HRP a continuat sa le reediteze drept dovada a dispretului fata de Romania si Romani. Cind “din senin” a fost numit de Basescu presdintele ICR, un al doilea val de proteste s-au ridicat. De data aceasta, proteste s-au trimis presedentiei si s-au facut denunturi penale catre Parchetului de pe linga Judecatoria numarul unu a Bucurestiului, precizind ca HRP a incalcat Constitutia Romaniei,articolul 30,aliniatul 7:“Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii” Raspunsurile consilierilor prezidentiali de la Cotroceni sunt absurde si penibile, ii dezonoreaza. Iar de la Basescu, care bea si apoi se urca la volan sa conduca, nu avem la ce sa ne asteptam in privinta respectarii Constitutiei si Legilor. Surpriza, vine de la justitia bucuresteana care tace si ingroapa denunturile primite in acest sens. Printre cei ce au trimis proteste si denunturi penale sunt romanii din tara si pretutindenea romaneasca. Cunosc demersurile unui distins si valoros roman, profesor universitar la Buenos Aires, al uni venerabil medic roman din Germania, al unui inginer ofiter fost detinut politic domiciliat in Elvetia si sunt convins ca sunt si altii, pe linga cei care numai vorbesc . Intrebati fiind cei de la Parchet, ce se intimpla cu denunturile facute, raspunsul a venit scurt si raspicat: se lucreaza, se cerceteaza lasind impresia ca treaba asta este colosala, trebuie facuta pe undeva, printr-un colt indepartat al universului si dureaza ani lumina …

HRP nu este numai delicvent constitutional, el fara frica de lege si justitie, fara rusine fata de poporul roman care-l tolereaza si-i plateste peste masura existenta, a incalcat si Legea 187 din 1999 pe cind era membru, bugetat, al Colegiului CNSAS . Este cazul informatorului Sorin Antohi, pe care HRP l-a tainuit din 2002 pina in 2006, cind Sorin Antohi a fost incoltit de altii si-a recunoscut colaborarea cu securitatea !! Iata ce lipsit de caracter este marele carturar si geniu eseistic, mare si tare facator de noua opinie, reeducatorul unei noi ideologii pe malul bucurestean al Dambovitei. In timp ce HRP il tainuia pe Sorin Antohi, si-l proiecta drept un intelectual de mare clasa a GDS-ului si al romanilor fascinati de vorbe goale si baloane de spuma, turnatorul securitatii a prosperat in societatea civila , in invatamintul universitar si mass media aservita

Iata ce spune Legea 187 la Articolul 24: “Nedeconspirarea unui colaborator al Securitatii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani” Precizam ca articolul se refera la cei ce sunt bugetati si lucreaza la CNSAS , ceea ce era de fapt in acel moment infractorul HRP . Astazi, in mass media, fostul bugetat CNSAS poate sa-si permita sa balacareasca justitia fiindca nu si-a facut datoria atunci. Justitia s-a facut ca nu aude, a tacut si-a adormit cu zimbetul pe buze si cu HRP in brate .

In trecut, a fost o rumoare la Bucuresti ca numitul HRP , pentru o perioada de timp, a ridicat salar si de la CNSAS si de la ICR. Apoi rumoarea a incetat, fara cercetarii, fara contestari si proteste din partea lui acuzatului. Acum alta rumoare. Se zice ca HRP a petrecut vara in Germania facindu-si lucrare de doctorat, fiindca el crede ca asta-i lipseste. Ma rog treaba lui, numai ca, desi era in interes personal salariu de la ICR i-a mers inainte ! Rumoare sau adevar, nu se va stii:HRP nu poate fi anchetat, are imunitate.

Exista totusi un lat care se stringe in jurul HRP: opinia publica !! Adevarata opinie publica libera, nu cea care se cerne pe hirtie sau ecrane de la marii formatorii de opinie din capitala si aiurea. Dintre care unii, pentru aducere la cunostiinta fie spus, ne reamintesc de reeducatorii de la Pitesti !! E drept, alti Nicolski, alti Turcani, alte directii si metode. Reeducarea poate veni si prin difuzoare si ecrane, doar nu mai suntem brute, am evoluat suntem “intelectuali”, “carturari”, “boieri ai mintii”,“genii”…

HRP stie ca opinia publica romaneasca, nu-l mai imbratiseaza in 2007 cum o facea in 1995 sau 2000. Nici macar Mona Musca nu mai este sa-l imbratiseze pe scena. Adio glorie de mucava ! El realizeaza realitatea, intra in panica si panica il duce la gresli, indiferent daca are sau nu doctoratul. Greseste si cind ameninta in dreapta si stinga cu procese, incriminind ca I se sifoneaza demintatea si reputatia (?!?) Trezeste-te din somn justitie romana: HRP vrea sa-si deschida un autoproces de lipsa de caracter !!

________________