■ 2000 de petiţii

URMARE CELOR PESTE 10.000 DE SEMNATURI DE PE «PETITIA PENTRU RESPECTAREA TESTAMENTULUI LUI EMANUEL GOJDU»

adresam EXCELENTELOR LOR:

I. D-lui TRAIAN BASESCU,

PRESEDINTELE ROMANIEI,

II. D-lui NICOLAE VACAROIU,

PRESEDINTELE SENATULUI,

III. D-lui BOGDAN OLTEANU,

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,

IV. D-lui CALIN POPESCU-TARICEANU,

PRIMUL MINISTRU AL GUVERNULUI ROMANIEI,

V. D-lui ADRIAN CIOROIANU.

MINISTRU AL AFACERILOR EXTERNE AL ROMANIEI

VI. D-lui RAZVAN UNGUREANU,

FOST MINISTRU AL AFACERILOR EXTERNE AL ROMANIEI,

VII. D-lui MIRCEA GEOANA

FOST MINISTRU DE EXTERNE,

VIII. D-lui ION ILIESCU

FOST PRESEDINTE AL ROMANIEI

IX. D-lui ADRIAN NASTASE

FOST PRIM MINISTRU,

X. INALT PREA FERICITULUI PARINTE,

PATRIARHUL TEOCTIST

următorul protest:

Stimati Domni, actuali si fosti, Inalti Demnitari ai României,

Inalt Prea Fericite Părinte Teoctist,

Peste 2.500 de români au semnat, personal si în numele unor organizatii si comunităti, «Petitia de protest lansată de Comitetul de Initiativă Cetătenească pentru Respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu.» Doleantele lor pot fi consultate si de Dvs. pe site-ul Asociatiei Române pentru Patrimoniu.

Asadar, mai mult de zece mii de români vă cer să actionati, în numele si cu împuternicirea lor, pentru apărarea interesului national, că respectati jurămîntulul depus cînd ati fost investiti în înaltele functii pe care le exercitati în temeiul votului acordat .

Cererile lor vizează interesul national, vizează respectarea dreptului zecilor de mii de tineri lipsiti de posibilităti de a-si continua studiile de a beneficia de dreptul legitim de a primi burse de studii din patrimoniul pe care Marele Mecena al Neamului Românesc, Emanuel Gojdu, l-a lăsat prin testament pentru copiii românilor ortodocsi din Ardeal, Banat, Serbia si Ungaria.

Ascultati doleantele lor si actionati în consens cu vointa testatorului, cu Constitutia, cu normele de drept international. Intreprindeti toate demersurile pe care demintătile ce vi s-au încredintat le incumbă pentru a reînvia acest adevărat izvor de inteligentă românească care a fost ferecat de guvernele Ungariei, începînd din 1918, prin decizii nelegale, nedrepte si ofensatoare, din care s-a născut O INUMANA SI STRIGATOARE LA CER NEDREPTATE LA ADRESA ORTODOCSILOR ROMANI DIN TRANSILVANIA SI BANAT care se află sub păstorirea DVS.

Parcurgînd lista de nume si doleante, de profesii si stări sociale veti găsi răspunsul la întrebarea:

Ce ateaptă românii de la Presedinte, de la Parlament, de la Guvernul României, de la Inaltii Prelati ai BOR, în anul de gratie 2007, anul intrării tării în Uniuntea Europeană ?

Românii cer să le fie respectate drepturile, în primul rînd de Institutiile si de Inaltii Demnitari pe care i-au investit prin vot să gestioneze si să răspundă cerintele comunitătilor, oraselor, judetelor, ale tuturor cetătenilor.

Ei cer Institutiilor Statului Român să le apere interesele în diferendul cu Guvernul Ungariei în chestiunea Patrimoniului Fundatiei Gojdu.

In acest veritabil suvoi de petitii care a fost declansat de «Petitia de protest lansată de Comitetul de Initiativă Cetătenească pentru Respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu», veti găsi dezaprobarea si revolta ce izvorăsc din sufletele zecilor de mii de «DEZMOSTENITI“ împotriva alesilor care slujesc interesele unor cercuri de profitori din tară si de dincolo de frontiere.

Cititi jalbele acestor peste 10.000 de români !

Vă veti regăsi, fiecare dintre Dumneavoastră, cu locul si rolul pe care l-ati avut sau îl aveti , cu responsabilitătile pe care nu le-ati respectat, le-ati uitat sau le-ati încălcat, si cu obligatiile care vă revin în acest moment pentru îndreptarea nedreptătii.

Judecata societătii civile este deschisă, directă, concretă, fără fast si fără tropete.

Ea este, deocamdată, tăcută, dar devine din ce în ce mai constientă, mai hotărîtă, mai puternică si mai decisă să-si apere depturile.

URMARITI-LE……

* * *

1732. Pr Sorin Iustinian Deac «Va scriu in numele celor peste 2500 de familii de romani ce vietuiesc in regiunea Friuli, in nordul Italiei care doresc si ei sa se respecte vointa testamentara a unui adevarat Om.“

1725. Lauran Timotei «Din pacate suntem guvernati de niste oameni care urmaresc interesele lor nu cele ale romanilor. Pentru dreptate!“

1724. Constantin Vintila 1723. Craciun Florina Maria (1168) «O statistica din 1851 referitoare la numarul studentilor din Imperiul Austro-Ungar, pe nationalitati, arata asa: din 74613 studenti, 16385 erau Germani, 20054 Slavi, 11052 Maghiari, 21732 Italieni, 3196 Evrei, 1108 Romani si 85 de alte nationalitati. Nu e de mirare ca acest Om (Gojdu) a vrut sa ajute la emanciparea poporului roman; sa-i respectam dorinta.»

1719. Manciu Simona: «Studentii romani valorosi merita sa beneficieze macar de citeva burse in strainatate pentru perfectionare obtinute cinstit. Banii acestei fundatii trebuie folositi exact asa cum au fost lasati prin testament si nu pentru alte scopuri!»

1699. ing. Voicu Mager: «Tatal meu,dr.aurel mager,copil sarac din apuseni a reusit sa urmeze si absolve medicina a Budapesta si Graz, pe vremea impriului austro-maghiar,datoria obtinerii unei burse Gojdu.»

1778. Marius Berescu: «Viitorul sta in copiii nostri, in educatia lor si grija fata de ei!!!»

1777. Andrada Samsudean: «Va rugam respectati viitorul tarii, ca si acestia sa va respecte!»

1809. Dan Camen: «Iata o sansa prin care studentii ortodocsi, pot beneficia de ea de pe urma acestui mare mecena. Precum Barnaba acesta si-a dat averea sa la picioarele aposolilor, considerandu-i pe toti ortodocsii ,,de un Sange cu El (Mantuitorul)”, facandu-i prin iubire, mostenitori ai aceleiasi averi: iubirea frateasca si impartasirea aceleiasi credinte, iubire pe care si-a aratat-o si prin aceasta donatie (acest testament) si credinta pe care a avut-o si trait-o pana la moarte. Dumnezeu sa-i primeasca jertfa oferita, si sa-i binecuvinteze pe cei ce doresc a-si primi partea de mostenire ce li se cuvine si lupta pana la sfarsit pentru ea, ca cei au responsabilitatea inmultirii talantilor cu ajutorul acestor burse.»

1798. Dragos-Aurelian MOIS: «In conditiile in care in orasele transilvane cladirile centrale sunt revendicate de maghiari si uneori de cercuri de interese indreptate impotriva poporului roman,consideram ca un drept firesc sa ne revendicam ceea ce este al nostru oriunde s-ar afla in lume.In concordanta cu conventiile semnate si de tara noastra in ceea ce priveste drepturile si libertatile fundamentale ale omului sustinem aceasta initiativa si in masura in care este necesar chiar apelarea la instantele internationale in momentul in care nici o alta cale nu mai ramane viabila.Semnez in numele unui grup de studenti din Spania.»

2300. Laurentia Stelea: «Domnule Basescu, cand eram acreditata la Ministerul Transporturilor si sedeam alaturi la masa aceea lunga, martea, am crezut ca sunteti un om corect. De ce ati permis infiintarea unei fundatii paralele din partea statului care sa deturneze fondurile lasate testamentar cu o destinatie clara? De ce pretindeti ca nu vedeti atitudinea vicleana a Ministerului de Externe vizavi de Fundatia Gojdu. Domnule Basescu, azi sunteti presedinte, dar in curand veti da seama in fata Judecatorului care toate vicleniile si toate dedesubturile le vadeste si atunci veti da seama pentru responsabilitatea avuta si pentru ceea ce ati sau n-ati facut.»

2298. Adrian Hulea: «Dumnezeu nu se lasa batjocorit de stapanitorii intunecati ai acestui veac. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu roaga-te pentru crestinii ortodocsi!»

2297. Mihail-Elian ULSAMER: «Domnule Presedinte Basescu, va rog sa respectati Testamentul Marelui Emanuil Gojdu.»

2126. Tanaseanu Mihaela D-le Basesc: «Dati dovada ca sunteti bun crestin! Luati exemplul marilor conducatori pe care i-am avut: Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Batran! Va rog, nu ma faceti sa regret ca v-am votat.»

2124. Mihai: «Nu raspundeti la provocarile maghiarilor de pe lista. Penibil ca exista maghiari care vor Ardealul. E ca si cand un englez ar plange dupa Canada si India, un italian ar fi trist ca din Imperiul Roman a ramas doar Italia… Ce are Ardealul unguresc in el in afara de ce au colonizat maghiarii? Astia n-au minte?!“

2123. Mihai Frumuselu: «Pentru adevar si pentru dreptate.»

2051. Calin Ghetu: «Tradarea Testamentului lui Gojdu ar însemna încă o trădare a fiintei românesti.»

1221. Merticariu Corina: «Suntem tineri si dorim sa ne continuam studiile. DE CE NU NE AJUTATI? DE CE?“

1220. Ficu Florentina: «Se pare ca D Ungureanu nu are copii. Nu doreste un viitor mai bun pt tinerii.»

1219. Sacudeanu Tamina: «De ce trebuie să cedăm?»

2032. Ciulinaru Costel: «E foarte bună ideea semnării online a petitiei.»

1213. Mitila Georgiana: «De ce D. Ungureanu se încăpătînează să se facă de rusine?»

1206. Costache Cătălin: «Se pare ca guvernul României nu are nici un pic de rusine.“

1205. MOCIOI FLORIN: «Fiti cinstiti, drepti si patrioti adevărati pînă la capăt si Dumnezeu o să vă ajute!»

1218. Glavan Silvia: «Ar trebui sa fim mult mai uniti!»

1192. Cristian VISOVAN: «Conform normelor de drept intern si international, acordul recent semnat între guvernul român si cel maghiar este nul deoarece contravine flagrant dispozitiilor testamentului lui Vasile Gojdu. Sper ca această petitie să remedieze sau măcar să favorizeze îndreptarea acestui abuz.»

1189. Sebastian Dumitru: «Ungurii nu ne-ar face astfel de cadouri.»

1188. Baias Vasile: «Nu ne trădati! Nu vă bateti joc de România! Rusine! De ce nu respectati legea.? Nu luati si nu dati nimănui ceea ce nu vă apartine.“

1187. Irimia Mihail Gabriel: «Trist dar adevărat … o mînă de incapabilii resusesc să ne vîndă tara …“

1186. Moscovici: «Să respectăm testamentul lui Gojdu.»

1232. Caracostea George: «Gojdu a lăsat această avere tineriilor românii ortodocsii, nu guvernului, nu ungurilor.»

1263. Stefan Anghel: «Respectarea testamentului înseamnă cu adevărat încurajarea întelegerii între cele două popoare, roman si maghiar. Infiintarea unei noi asociatii nu-si are sens si nu slujeste decît la cresterea suspiciunii. Justificarea unui asemenea act prin „bunele relatii cu tara vecină Ungaria este o găselnită care nu interesează decît pe unii politicieni abili. Un testament nu se discută, nici nu se negociază, ci se respectă.»

1260. Groza Horatiu: «Este o rusine pentru poporul român să renunte la ceea ce înaintasi nostii au trudit.»

1258. Vanghele Vincentiu Fabian: «Este o tentativă mizerabilă a celor fără scrupule din conducere de a obtine o bucătică din ceea ce nu li se cuvine, în complicitate cu cei de aceeasi teapă din partea maghiară. Testamentul trebuie respectat, nu „adaptat”!»

1251. Merca Melania: «Rusine! Trădătorilor!»

1243. Trasca Camelia: «Guvernul României ar trebui să ne sprijine nu invers, nu?»

1332. Nicolau Dorina: «De acord cu această petitie.»

1331. Deoanca Cornelia Mirella: «Trebuie respectat Testamentul lui Emanuil Gojdu care si-a dedicat averea educării tinerilor români.“

1328. Ilona Urs: «Redati demnitatea poporului român!»

1320. Mager Sorin: Nu se poate renunta la continutul testamentului lui Gojdu. Autoritătile au obligatia legală si morală de a anula conventia semnată anul trecut de Guvernul României.»

1299. Iosif Iuhas: «Fiind vorba de o mostenire, aceasta apartine de drept si de fapt tuturor mostenitorilor. Atîta vreme cît unul din mostenitori nu este de acord cu înstrăinarea unei mosteniri , ceilalti (99) nu pot să o înstrăineze. Cu atît mai mult nu sînt în drept toate haimanalele si lichelele liberale sau de orice altă culoare politică să facă cuiva un cadou sau să negocieze asupra unui obiect care nu-i apartine.( A se vedea conditiile în care alte haimanale, la vremea lor, au făcut altora cadou Ardealul, Basarabia si Bucovina ) Ca fii ai Bisericii si implicit mostenitori de drept si de fapt ai Testamentului, eu si urmasii mei ne vom opune cît vom trăi. Instrăinarea nu poate să aibă loc. Dumnezeu să ne ajute si să ne izbăvească de toti vrăjmasii.»

1298. Prof. Smaranda Livescu, Presedinte, Romanian American Cultural Center „Athenaeum“ of Atlanta, USA, Liga Internationala a Femeilor Romane (LIFERO): „Da, petitiei.“

1380. Covaci Bogdan Sergiu: «Semnez pentru România.»

1379. Andrei Cristian Grigorcea: «Injositoarea cumpărare a bunăvointei unei natiuni a fost totdeauna contraproductivă ambelor.»

1375. Caprar Adrian: «Terminati cu aberatiile «vecinilor» ce e al nostru de drept, trebuie să ne revină.“

1374. R.C.: «Sunt pentru respectarea testamentului. Dacă asa a fost lăsat, atunci asa trebuie respectat si nu altfel!!!“

1372. Palan Cosmin Octavian: «Românii se trădează singuri.»

1351. Bogdan Toropoc: «Este o mare greseală care ne va costa mai tîrziu.“

1350. Pr. Mihai Driga: «Come al solito è una trufa vergognosa.“

1349. Cristina Ionescu: «Respectarea poporului român, a BOR.»

1346. Ana Basca: «Si totusi, „parlamentarii“ au votat pentru această rusinoasă cedare!»

1335. Topac Vasile: «Fiti drepti!“

1334. Antonescu: «Norocul de a avea puterea cade mai ales asupra persoanelor care nu o merită. De aici ni se trag toate nenorocirile. Falsi politicieni lipsiti de bunul simt patriotic.»

1333. Mircea SERBAN COMUNICATOR: «Textul semnat de catre premierii Gyurcsany, Tariceanu nu poate „scuza“ indolenta guvernării „iliesciene“ fată de problematica mostenirii Gojdu, iar reactia opiniei publice din România, dar si Ungaria, împotriva „spălării“ stării de drept este salutară. Solicit din partea Guvernului României, Presedintiei României, efortul de a salva ceea ce se mai poate din proprietatea privată a cetăteanului defunct Emanuil GOJDU.

1332. Nicolau Dorina: «De acord cu această petitie.»

1407. Cristian: «Bravo pentru initiatorul acestei petitii George Damian care tocmai a primit si un premiu international de la Delegatia Comisiei Europene, din partea dl. Scheellle. Avem nevoie de competentă patriotică. Să dea domnul să reusim!“

1405. Catalina: «Mă pronunt pentru respectarea românilor!»

1403. Scuturoiu florin: Cînd dovezile sunt de necontestat nu înteleg de ce trebuie să mai aibă loc discutii, negocieri etc. Să nu uităm acel cuvant „adevărul vă va face liberi”.»

1395. Florin: «Nu cunosc continutul testamentului, dar probabil dacă în acesta scrie clar cui rămîne mostenirea, nu stiu de ce trebuie să se bage guvernul si presedintia României să dea o ordonantă de urgentă care să încalce ceea ce este scris în acest testament.»

1393. Mmihalov V: «Se renuntă prea usor la niste drepturi, si nu e prima oară…»

1385. Pop: «Vrem ce este al nostru la fel cum si maghiarii au obtinut aici îin tara noastră mai mult decît li se cuvenea si au revendicat si obtinut mult mai multe.»

1384. Adrian Alexandru: «Doresc respectarea testamentului Gojdu.»

1492. Toma M: «Nu degeaba este poreclit Ungureanu, călcătorul de cadavre. I s-a urcat puterea la cap si nu mai are nici un simt al realitătii istorice. Eei, băiete, puterea nu tine prea mult, trezeste-te si măcar respectă semenii si pe cei care îi conduci.»

1491. Grigore Bobina: «Eu si familia mea din Luxembourg suntem cu tot sufletul alături de cei care luptă pt respectarea testamentului lui E. Gojdu. De aici de departe privim cu dezgust cum autoritătile românesti, guvernul României din care face parte si organizatia iredentista UDMR continuă să sfideze drepturile românilor la ei acasă. Ultimul episod s-a desfăsurat la Odorheiul Secuiesc într-o zonă unde românii sunt minoritari si nu se bucură nici măcar de legea minoritatilor asa cum este ea lansată pe toate diapazoanele de UDMR.»

1576. Suciu Ioan: «Altă afacere „profitabilă“ făcută de alesii nostri!“

1575. Cutus Tudor: «Ne-au furat cu acordul nostru !! De ce ?“

1573. Amariei marius: «Luptăm, luptăm… patrimoniu gojdu apărăm.“
1571. Constantin NASTA: «Să sperăm că va fi bine ! Tare îmi este teamă că este MULT prea tîrziu, că jocurile AU FOST FACUTE.»

1628. Antonio FAUR: «Ar trebui să începem să respectăm testamentul lui Gojdu! Putin respect, domnilor guvernanti!»

1626. Gheorghe Sisestean: «Bunurile Fundatie Gojdu trebuie să revină celor carora le-au fost lăsate prin testament si orice imixtiune a guvernelor român si maghiar este contrara prevederilor testamentare si, pe deasupra, nelegală.“

1625. Andreea: «Ca sa ne fie si noua reetrocedat ceea ce ne apartine.»

1601. Carmen Cranta: «Conducătorii Romaniei trebuie sa ii respecte pe romani!»

1583. Oana Iegher: «Refuz sa cred ca nu suntem in stare sa respectam un testament ! E ca si cum dorintele exprimate de Emanuil Gojdu in testamentul sau sunt irelevante, inutile si lipsite de valoare juridica !»

1641. Mihail Brinzea: «Cred ca toata societatea civila din Romania, Europa si din lume ar trebui sa se uneasca in jurul respectarii tastamentului Gojdu. In caz contrar se va crea un precedent periculos in care peste drepturile Fundatiilor, Asociatiilor, si altor forme de asociere, legal recunoscute, s-ar suprapune decizia politicului care in numele guvernelor ar putea confisca ori deturna patrimoniul non-guvernamentalelor oricand.»

1640. Cucuietu calin: «Aceasta nerespectare a testamentului vorbeste de venalitatea politicienilor romani si a nesimtirii ipocrite si profund asiatice a politicienilor unguri.“

1639. Hogea Sebastian: «Vreau respectarea Testamentului Gojdu.»

1638. Marioara Cirlan: «Salvadeo Available to Petition Author.”

1715. Cristian Pascu: «Restitutio in integrum romanilor si stoparea arogantei si obrazniciei unguresti.»

1683. Stefan Cobzaru: «Pentru Hristos, pentru Biserica, pentru noi!»

1880. Emanoil Gojdu: «Camera Deputatilor a respins Ordonanta de Uzurpare a Fundatiei Gojdu. O victorie a societatii civile responsabile, a factorilor politici necumparati si a reprezentantilor Bisericii, reuniti pentru prima oara in acelasi duh. Doamne ajuta! si tot asa si la Senat!»

1839. Gherman Viorel: «Oare cand vom invata ca stimularea varfurilor si nu nivelarea lor duce la progres. Daca noi nu suntem capabili sa ajutam tineretul sa progreseze, sa apreciem cel putin ce au facut generatiile trecute pentru viitorul tarii.»

1836. Vlad Gheorghe: «ungureanu, tariceanu, niste complexati care fac matanii oricui vorbeste greceste, ungureste sau orice altceva decit romaneste, astfel de oameni nu ar trebui sa conduca statul ROMAN.»

1834 Dr. Atanasie Popescu: «Prea multe aranjamente au fost facute in spatele usilor inchise pe spinarea poporului roman, chiar de catre cei ce ar fi trebuit sa ne reprezinte. Un exemplu concludent este Austro-Ungureanul ce inca conduce Ministerul Roman de Externe.»

1922. Ioan: «Nu vrem sa fim cu ungurii, nu aprobati legea, noi studentii din Transilvania trebuie sa luptam pt aceste drepturi, alaturati va toti ceilalti studenti din tara acestei petitii.»

1919. Iacob Cristina: «Este incredibil cum incet – incet tarisoara asta e vanduta de cei cu interese atat de meschine! Dumnezeu sa ajute romanii si sa vegheze asupra Romaniei.»

1914. Radu Fogas: «Se mai gandeste vreun conducator al statului roman la demintatea cetatenilor acestui stat? De fapt, ce inseamna demintatea unui stat, sau a unui om trecut in Imparatia Cerurilor, fata de interesele unor distinsi domni!?…»

1900. Dragan Mihai: «Am ajuns rau de tot de vreme ce trebuie sa facem petitii pentru respectarea unui testament in favoarea poporului roman.»

1888. Cristi: «Nerespectarea testamentului lui emanuil gojdu este dovada de o mare insulta adusa la adresa lui emanuil gojdu si ortodocsilor romani care trebuie sa beneficieze de aceasta mostenire.»

1982. Ana Basca: «Oare cand vom stii sa ne strangem randurile si sa fim capabili sa ne sustinem cauzele cele cu adevarat folositoare?»

2031. Alina Mustea: «nadejde in Domnul !“

2029. Petrescu Victor-Razvan: «Am raspuns mesajului prioral.»

2028. Popescu Valentin: «ar fi cazul sa fie adevarati patrioti politicienii Romani, toate popoarele isi apara istoria si respecta legile. Romania este o tara civilizata isi apara nevoile si neamul sau basescu este cu berea si tariceanu cu vanzare si minciuna. testamentul gojdu trebuie respectat ad literam.»

2027. Emanuela Butnaru: «Romanii nu vor sta cu mainile in san daca le furati tara , domnilor politicieni!»

2008. Tomescu Sergiu ; «nu sunt de acord pentru ca guvernul a instrainat biserica de fondurile care i se cuvenea.»

2006. Theodor Ban, Olanda, RWW Group: «Asa sa ne ajute Dumnezeu!“

2005. Dan Vasiliu: «Marele Priorat al Romaniei al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim (www.osmth.ro) se alatura Bisericii Ortodoxe Romane si initiatorilor Petitiei.“

2004. Corneliu TARBA: «Rusine celor care cedeaza strainilor ceea ce poporul roman a adunat cu multa truda si jertfe. Sa nu uite ca, mai devreme sau mai tarziu, istoria ii va judeca.“

2003. Florin Gheorghe Butiu: «Doamne ajuta..“

2002. Radu Malanca: «SA CEDEZE CE E AL LOR SI NU BUNURILE ALTORA!!»

2001. ALEXANDRU DEMOSTENE DELEGEANU: «Sunt de acord cu acest text al petitiei.Cer sa fie respectat testamentul Gojdu! Sa fie trasi la raspundere si pedepsiti conform legilor, cei care au negociat si semnat un asemenea act de tradare nationala!»

2000. Ionel Stanica 1999. Ilie Ion: «Ce poti sa astepti de la Ungureanu supranumit calcator de cadavre si care pe deasupra este si istoric de profesie?»

2120. Constantin Rosu Pucu: «Guvernanti romani, faceti ceva pentru neintinarea memoriei marelui patriot Gojdu. Generatiile viitoare va vor judeca!“

2119. Antonia Iliescu: «Sunt pentru respectarea cu strictete a Drepturilor Omului. Sunt pentru respectarea cu strictete si cu sfintenie a dreptului lãsat prin testament. Nerespectarea unui asemenea dreapt antreneazã vãtãmarea moralã si materialã a unor persoane sau a unei comunitati, cum este cazul nerespectãrii deciziilor legatare ale testamentului lui Emanoil Gojdu.»

2115. Petru Bejan: «E timpul ca aceasta nedreptate cu lunga istorie sa fie reparata. Un dram de constiinta, atit le trebuie politicienilor, ca sa faca ce e drept.»

2110. Mihaela (Olanda ): «ma rog fierbinte ptr Romania !»

2083. iuga sofia: «orice testament trebuie respectat, proprietarul lasa cui doreste averea sa indiferent ca e mare sau mica. Daca nici testamentele nu se respecta atunci ce se mai respecta in lumea asta.»

2180. ALOIS: «ar trebui sa ne impunem mai mult in ceea ce priveste apararea identitatii poporului roman si sa avem grija de valorile nationale care ne apartin indiferent unde s-ar afla pe acest pamant, sa nu vindem tara altor neamuri care nu ne vor binele, pentru ca a-ti vinde tara inseamna sa-ti vinzi sufletul, sa-ti vinzi mama, tata, fratii si tot neamul si Eminescu intr-una din poeziile sale spunea ((cel ce se da cu strainii, mancai-ar inima cainii)). se pare ca se cam intampla sa ne vindem tara fara se mai cugetam la ceea ce inaintasii nostri de buna credinta au aparat chiar cu propria lor viata pentru ca noi sa ne putem bucura de libertate, de GRAI ROMANESC si de o tara PUR ROMANEASCA. de aceea este extrem de esential sa gandim romaneste nu numai cu mintea ci si cu sufletul….»

2179. ALEXANDRU ALOIS-ADRIAN: «ca preot crestin ortodox subscriu pentru respectarea cu sfintenie a testamnetului lui Emanuil Gojdu.»

2166. Costel Curt: «dupa Tezaur catre rusi, dupa drepturile Basgan neplatite de catre americani, dupa multe altele, … iata si Gojdu catre unguri!“

2165. olga: «Jos Ungureanu. Acest personaj care sufera de autism politic care nu are nici cea mai mica vocatie politica si s-a trezit acolo unde nu ii este locul.»

2230. George Muresan: «Va rugam, respectuos, domnilor parlamentari, sa nu va insusiti ceea ce nu va apartine.“

2226. negrea romeo: «Romanii din Transilvania au fost mereu vitregiti de soarta atunci cand si-au pus sperantele in compasiunea si intelegerea vecinilor maghiari. speram sa nu fim nevoiti sa asteptam mila alora, macar atunci cand dreptatea este de partea noastra.»

2224. Lupse,Florian: «Respectati Testamentul acestui mare patriot pentru ca altfel va bate D-zeu. Macar acum in ceasul al 12-lea desteptati-va!»

2279. Liviu Brata: «Interesul national si dreptatea trebuie sa primeze in fata oricaror interese politice sau economice.»

2259. pepikul: «Pai daca de incalca pana si cuvantul mortilor in tara asta, cand Gojdu a lasat cu limba de moarte acel testament! La luptă! Numai asa mai putem scapa de toti strainii, care ne jefuiesc cu sprijinul unora din tara.»

2238. Oprea Florin: «pentru dreptate, pentru o societate civila mai puternica !»

2234. Dimitriu Catalin Alexandru: «Un testament este sfint. Respectati-l !»

2291. Constantin Barbu: «Doamne, fá Tu dreptate acestui suflet de OM -Gojdu, caci conducatorii nostri lumesti sunt neputinciosi.»

16. George Damian: «De ce sa cedam asa de usor?!?!?“

15. Budau Emil: «clasa politica actuala sunt practic tradatorii neamului.“

13. Alexandra Craciun: «Pentru mostenirea tuturor romanilor crestin-ortodocsi !“

12. Melania Jirlaianu: «Pentru neamul nostru care nu a invatat sa piara!»

11. Razvan HUZUNEANU: „Multumesc lui Dumnezeu ca m-a facut roman”

82. talmacian florin: «ar trebui trasi la raspundere oficialii nostri pentru incompetenta !»

47. POPESCU, Alexander-Peter: «Testamentul lui Emanuil Gojdu face parte din tezaurul national si patrimoniu cultural al Romanilor si a Aromanilor. Sa fim uniti: Aromani, Romani, Vlahi, Megleno-Romani, Istro-Romani!»

44. anghel cristiana irina: «Semnez petitia cu speranta ca „Romania, stat de drept“ va fi nu numai un deziderat, ci si o realitate.»

43. Nicolae Carabas: «Gojdu si Andrei Saguna, doi mari patrioti romani(aromani)! Cer DEMISIA lui Razvan Ungureanu !“

42. Cosoiu Constantin Mugur Dan: «Sa le fie rusine celor care au negociat si semnat un asemenea act de tradare nationala.»

41. Mircea SERBAN: «In calitatea mea de corespondent de presa la Budapesta am atentionat autoritatile romane, prin intermediul misiunii diplomatice din capitala ungara, ca Romania va pierde aceasta mostenire daca nu se vor lua masuri cu caracter urgent dat fiind faptul ca guvernul si legislativul maghiar au adoptat o lege prin care vor fi despagubite bisericile in urma deposedarii lor de catre regimul kadarist. Nici ambasadorul Ion DONCA, nici oficialitatile de la Bucuresti, laice si bisericesti, NU AU REACTIONAT la acel APEL al postului de radio EUROPA LIBERA. Acum este tardiv chiar si acest demers, dar semnez cu toata convingerea pentru consecventa efortului meu. Cu stima ex corespondentul Europei Libere la Budapesta.»

37. Georgescu Alexandru Cristian: «Semnez petitia doar asa sa va fac pe plac ca oricum nu vom primi ceva … in Ungaria nu se retrocedeaza ca la noi tot felul de castele, munti si paduri.»

128. ghiura silviu: «cum este posibil sa se negocieze retrocedarea bunurilor detinute in proprietate de o fundatie romana, cu Ungaria, iar Ungaria sa sprijine co-nationalii proprii din Ardeal in obtinerea retrocedarii bunurilor bisericilor straine neamului romanesc, si culmea! sa le si obtina! suntem noi mai democrati si mai europeni decit altii si noi nu stim? sau altii ne iau de fraieri pe noi? cum este posibil ca ministrii ce s-au implicat sa mai detina, inca, posturile, si sa nu dea nici o explicatie, chiar daca aceasta ne-ar convinge de demersurile lor. cum ar fi daca si statul roman ar spune ca nu mai retrocedeaza nimic, nimanui? chiar ce ar fi daca…?»

98. Virgil Ciuca: «Guvernul Romaniei trebuie sa demisioneze caci nu apara nici drepturile si nici interesele Romaniei.»

92. Marius Parciu: «Pe cine reprezinta politicienii romani?“

91. Iliescu Victor: «Cu ce-a gresit acest popor de are acesti conducatori ?»

174. Mocanu Nicolae: «DEMISIA CELOR CARE AU INCHEIAT UN ACORD RUSINOS !»
171. Dragos Arnautu: «S-ar rasuci in mormant Emanoil Gojdu daca ar vedea ce se intampla. Uimitor cum o avere a produs beneficii dupa un plan de investitii bine realizat si apare acum un ministru retardat si semneaza un asemenea tratat ;»

167. Alexandru Bogdan Duca: «Trebuie respectata vointa lui Gojdu….Si…demisia lui Ungureanu si a lui Leustean…“

166. Viorel Dolha: «Principiile respectarii proprietatii si dreptului succesoral trebuie respectate chiar si cand sunt in favoarea romanilor! Pe pagina Asociatiei Invatatorilor“

144. Nicolae D. Rusu: «Este o rusine si o batjocura adresata regretatului Gojdu, de catre actualul guvern roman, care calca’n strachini de „destept“ ce este, neaparand interesele vitale ale Romaniei.»

199. Neculai Popa Consiliu Mondial Roman

235. Enache Ion: «Sa ne comportam si noi precum unguri si sa nu mai uitam de romani de peste granite, iar ce-i al poporului roman sa fie numai al lui. Vezi si tezaurul romanesc de la rusi!»

317. BALAN ION: «Sa nu cedam asa de usor ce ni se cuvine. Este pacat, Domnule Presedinte.»

313. Anda Pilder: «Respectarea testamentului unei persoane este o problema crestineasca si de bun simt si nu are nimic de-a face cu politica si interesele meschine. Din aceasta confruntare pierde o terta parte nevinovata si anume copii care ar avea posibilitatea sa fie ajutati in drumul lor spre performanta!»

312. Vasile Popescu: «sa fie respectat Testamentul.»

349. Tausean Elena: «Biserica Ortodoxa Romana trebuie sa-si apere dreptul pe care i-la oferit Emanuil Gojdu. Nimeni nu ar trebui sa ii ia acest drept.»

334. Ana Aftenie: «Fundatia romano-maghiara Godju, a carei infiintare rusioasa a fost semnata de Tariceanu si Ungureanu in oct..2005 nu poate suplinii Fundatia Godju si scopurile ei, mai ales ca maghiarii sunt bucurosi ca nu se mai revendica patrimoniul acesteia, care astazi este evaluat la cateva miliarde de euro. Rusine celor care ne arunca praf in ochii cu Fundatia culturala Gojdu, finantatata de cele 2 state semnatare si care nu are nimic comun cu ceea ce a dorit marele ROMAN, E. GOJDU !»

425. Sposib Cristina Liliana: «Biserica trebuie sa termine ce a inceput in 1869 nu guvernul actual.»

422. Dima Madalina: «Trebuie sa respectam ultima dorinta a unui mare om Emanuil Gojdu.»

401. Chivu Stefan Octavian: «Este dreptul nostru, suntem tinerii si avem nevoie de aceste burse.»

400. Sipos Bogdan George: «ROMANII UNITI-VA !»

386. Sofron Laura: «Trebuie sa respectam testamentul lui Emanuil Gojdu»

* * *

Se poate spune că doleantele exprimate de miile de români care au semnat petitia reprezintă oglinda perceptiei modului cum Dumneavoastră v-ati respectat promisiunile pe care le-ati făcut în timpul campaniilor electorale, a măsurii în care ati răspuns sau nu asteptărilor mult prea multilor cetăteni ai României care sunt neglijati, uitati, batjocoriti, nedreptătiti, este fotografia unei societăti nemultumită si revoltată de derapajele de la interesele tării, de încălcarea de Guvern si de Parlament a Constitutiei si a Legilor Tării.

In acelasi timp, ea poate fi considerată un sondaj mai exact si mai riguros decît cele pe care le comandă partidele politice si «centrele de interese» din spatele lor pentru a-si cunoaste «pozitia» pe piata electorală.

Este nefiresc dar, din păcate, adevărat, că atît de multi români întreabă: Pe cine reprezintă politicienii, senatorii, deputatii, primarii, consilierii, guvernul si administratia centrală si locală ? Cu ce a gresit electoratul de are si astfel de conducatori?

Ce asteaptă miile de petitionari ? Ei asteaptă, încă, un răspuns, dar unul românesc, legal si crestinesc, la cererea de a se solutiona în spiritul legilor internationale, al Constitutiei si Legilor României, dreptul crestinilor ortodocsi din Transilvania si Banat de a intra în posesia bunurilor care alcătuiesc Patrimoniului Fundatiei Gojdu.

Stimati parlamentari, Inalti demnitari si prelati,

Puteti să recîstigati încrederea si respectul poporului român luptînd pentru repunerea românilor ortodocsi din Ardeal si Banat în drepturile pe care Marele Mecena al Culturii Române le-a lăsat, lor si numai lor, prin Testamentul care a pus bazele Fundatiei Emanuil Gojdu.

Ei speră să nu mai fie obligati să astepte alti nouăzeci de ani pentru ca acest Atentat la Fiinta Neamului Românesc să fie condamnat de Instantele Europene.

Crestinii ortodocsi din Transilvania, Banat, Serbia si Ungaria vor burse pentru zecile de mii de olimpici care au dreptul legal să-si continue studiile în tară si în străinătate, ducînd mai departe visul Marelui Emanuil Gojdu, acum, în 2007, nu peste alti 90 de ani.

Ei cred, încă, în Dumneavoastră si speră în izbînda Dreptătii, a Legii !

Dumnezeu să vă dea gîndul cel bun !

In numele:

«Grupului de Initiativă Cetătenească al Intelectualilor din Craiova»,

Dr. Luchian DEACONU, istoric, diplomat Petre GIGEA, prof.univ.dr. Ion TOLEA, economist Barbu BOHOREANU, om de afaceri Teodor PETROVICI, inginer Florin DIACONU

Club «ATLANTIS“ CRAIOVA

Mai 2007