~dr . Ervino Curtis (Italia) : ” Solutia romana ? Cunoasterea propriilor radacini ”

Mi-am dedicat mulţi ani din viaţa mea României, ţară pe care o iubesc şi pe care o consider a doua mea patrie şi sînt de acord cu cei care spun că această ţară trece prin mari riscuri în acest moment. Cel mai mare dintre ele ar fi pierderea identităţii culturale. Capitalismul, democraţia, însăşi Noua Europă pot să fie importante ocazii de creştere dacă, în acelaşi timp, se afirmă şi se dezvoltă în poporul român o puternică atitudine culturală, autonomă şi bazată pe cunoaşterea propriilor rădăcini, ca şi înţelegerea dimensiunii lui internaţionale, de legătură între Vest şi Est, pe care România a ilustrat o întotdeauna, în lungul ei parcurs istoric.

Tot ceea ce a adus valoare ajunsă în cîmpul social intern, conduce la o imagine a României şi a poporului ei, prin intermediul culturii şi istoriei, care aşează ţara în primul plan al Europei.Totuşi, chiar dacă multiple iniţiative pozitive de nivel public sau privat arată că România excelează în diverse domenii, este evident că imaginea ei în exterior este mai degrabă compromisă de numeroase fapte de „cronici criminale” unde apar drept protagonişti diverşi români. Prin ideea de „Columnă a lui Traian”, ce constituie un simbol al poporului român în străinătate, s ar putea ajuta – indiferent dacă şi ar propune un target intern – această afirmare şi reconstrucţie a imaginii României, pe care noi o ştim bine că nu este aceea care apare în cotidiene internaţionale.

Orice construcţie trebuie să aibă baze solide pentru a fi durabilă. Orice reconstrucţie solicită încă mai multă atenţie şi grijă. Ea trebuie făcută, chiar dacă adesea instituţiile româneşti nu au avut sensibilitatea şi stăruinţa de a construi în raport cu atîţia oameni de bună voinţă, de peste tot, care, români sau nu, iubesc România în lume. S au pierdut astfel atîtea bune ocazii şi poate se vor mai pierde.

Dr. ERVINO CURTIS (Trieste, Italia)