~Alexandru Petrescu: „Poşta Română în Spania, în sfârşit“

In localitatea spaniola Castellon de la Plana are loc maine inaugurarea oficiala a noilor oficii postale romane ,si pentru prima data o firma a statului trece granitele pentru a se implementa in strainatate si a se adresa direct romanilor emigrante Cei peste 800.000 romani rezidenti de o forma sau alta in peninsula Iberica si intr.-un viitor apropiat si cei din Italiavor putea folosii serviciile postale si achitarea facturilor din tara de rezidenta in Romania.

Artificierul acestei idei este deputatul William Branza care a declarat ca un are niciun carácter electoral:”Dupa cum vedeti ideea mea si eforturile mele pentru a implementa aceasta pentru a ajuta romanii din Diaspora si statul roman se desfasoara impreuna cu ministrul Borbeli.Dar important este ca asa evitam ca romanii sa fie inselati de catre firmele asa numite „pirat” de curierat Si in sfarsit statul roman poate sa se implice direct in lupta cu alte firme straine care intermediaza transferul banilor spre tara.Romanii din strainatate trimit anual peste 7,8 miliarde euro Cei din Spania au contribuit cu „doar”3 miliarde euro…Preturile Postei Romane sunt cele mai scazute Cu specificatia ca serviciile sunt si cele mai promte si sigure.”

Delegatia romana la Castellon este formata dintr-o echipa a consilierilor din ministerul de resort al Comunicatiilor ,directori de departamentePresedintele Postei Romane –Mihai Toader. Primele sase oficii din Spania vor fi in :

1. CASTELLÓN – CALLE ONDA ESQUINA CALLE CANTO DE CASTALIA

2. VALENCIA – CALLE RUAYA, Nº 33

3. BARCELONA – CALLE SANTS OLIVER, N1 2

4. MADRID – CALLE COSTA RICA, Nº16

5. COSLADA – CALLE AMPARO BARRIOS, Nº7

6. MÁLAGA – CALLE LA UNIÓN , Nº 70A

Dar deputatul William Branza dezvaluie faptul ca in final vor fi pe tot teritoriul pana la 20 birouri.

Poşta Română pune la dispoziţia clienţilor mai multe tipuri de curierat care se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice. Poşta efectuează atât servicii de curierat intern cât şi extern.

Serviciile specializate de trimitere a coletelor în străinătate ale Poştei Române sunt EMS – Express Mail Service şi SkyPak.

EMS – Express Mail Service – este serviciul de curierat rapid extern care asigură expedierea de documente şi colete în intrega lume.

Trimiteri EMS sunt de mai multe categorii:

1. De tip „Document” (Din această categorie fac parte mesaje scrise, informaţii sau date înregistrate pe diverse suporturi ce sunt sau au fost destinate schimbului informaţional de mesaje şi nu sunt importante în cadrul unei cumpărări sau al unui contract, fiind astfel fără valoare comercială şi nepasibile de taxe şi drepturi vamale.)

2. De tip „Marfă” (Serviciul specializat în expediţia de mărfuri.)Avantajele serviciului EMS sunt tarifele foarte accesibile diferenţiate pe clase de greutate, din 500 în 500 de grame, şi pe şase zone de tarifare, dar şi acoperirea la nivel mondial. Serviciul EMS oferă posibilitatea expedierii de documente şi colete către 90 de ţări din orice zonă a lumii.

Pentru expedierea mărfurilor, va puteţi prezenta la oficiile poştale specializate în derularea de operaţiuni vamale din întreaga ţară. În Bucureşti există şase oficii poştale cu vamă: 3, 6, 27, 41, 48 şi 67. Greutatea maximă admisă a coletelor expediate prin EMS este de 31,5 kg .

SkyPak oferă cel mai avantajos raport calitate/preţ de pe piaţă

Cel de-al doilea serviciu de curierat extern al Poştei este SkyPak. Acesta este un produs de curierat rapid internaţional, deschis în relaţie cu 220 de ţări şi teritorii, creat printr-un parteneriat între Poşta Română şi TNT România (cel mai mare furnizor mondial de servicii de curierat rapid şi soluţii logistice).

Serviciul este oferit în toate oficiile poştale cu asistenţă vamală, precum şi în punctele/centrele de prelucrare pentru curieratul rapid (92 de oficii la nivel naţional).

Pe bază de apel telefonic, se asigură preluarea de la domiciliul sau sediul clienţilor a trimiterilor SkyPak, atât a celor care conţin documente, cât şi a celor care conţin mărfuri.

Greutatea maximă admisă pentru o trimitere SkyPak este de 30 de kilograme, iar pentru o serie de trimiteri ale aceluiaşi expeditor către o anumită destinaţie, este de 500 de kilograme, în condiţiile în care expeditorul trebuie să completeze un singur formular (scrisoare) de transport pentru întreaga serie de trimiteri.

Dimensiunile maxime pentru o trimitere SkyPak sunt de: 1000/700/600 mm (L/h/l). Taxarea trimiterilor SkyPak se face în funcţie de treapta de greutate şi zona în care se află ţara de destinaţie.

SkyPak oferă cel mai avantajos raport calitate/preţ de pe piaţa de curierat rapid din România. Pentru zona 1, adică Germania, Franţa, Austria sau Spania, costul pentru o trimitere cu greutate de până la 500 de gr. este de 130 de lei, iar pentru zona 3, adică Israel şi Canada, preţul este de 160 de lei pentru trimiterile cu greutate de până la 500 de gr.

ALEXANDRU PETRESCU