~Tudor Bompa (Canada):”Scandalul ţiganilor“

Reactia Prof. Tudor O. Bompa, Ph.D. Profesor Emeritus, Universitatea York, Toronto, ON. Canada la articolul „Romania in plin razboi axiologic:cum au devenit romanii romani/romi/tigani”, Asociatia Civic Media (Anexa, articolul lui Dan Oprescu)

Regret unele confuziile si inadvertente strecurate in articolul D-lui Dan Oprescu, articol in care incearca sa se refere la termenii :romani, romi/tigani.
„Noi de la Ram ne tragem !”
Termenul „roman” nu a fost …inventat de latinistii romani ce au format Scoala Ardeleana, manipuland cateva litere ca sa formeze un termen artificial: roman. Aceasta teorie a d-lui Dan Oprescu este periculoasa.
Termenul de roman deriva de la Roman/Romania. Strabunii nostri Romani aveau obiceiul de a numi Romania o zona/tara care facea parte din imperiul Roman dar pe care romanii au trebuit s-o paraseasca. Astfel ca dupa retragerea romanilor din Dacia ei au denumit aceasta zona geografica: Romania. Nu intamplator in constiinta poporului nostru s-a pastrat de secole notiunea ca „Noi de la Ram ne tragem”! Ca suntem daco-romani, urmasii Daciei si a Romei. Se pare ca si realizatorii Unirii Moldovei cu Tara Romaneasca aveau constiinta mult mai ridicata decat romanii de astazi privind cine suntem si de unde ne tragem. De aceea ei au numit noua tara: Romania!
Acelasi termen (Romania) a fost utilizat de romani pentru a se referi la Anglia dupa parasirea de catre romani a zonei din Sudul zidului lui Hadrian. Diferenta este ca noi am pastrat pe intreg parcursul istoriei noastre, in constiinta taranilor romani, notiunea de roman/ruman, pe cand celtii, sub presiunea invadarii saxone si apoi (dupa 1066) a normanzilor nu au mai pastrat in lexiconul lor denumiri romane.
O situatie similara exista si in cazul zonei din Sud-Estul Traciei (Sud-Estul Bulgariei si Nord-Vestul Turciei de azi), care tot Romania s-a numit (vezi harta atasata:Nova Europae. Descriptio 1637). Sub influenta navalirilor slave si turcesti termenul initial de Romania a fost transformat in… Rumelia! Il veti gasi in hartile Bulgare.

Nota bene! D-le Oprescu
Cine sunt tiganii?

O alta mare aberatie strecurata in articolul specificat supra se refera la tigani, insinuand ca tiganii au existat tot timpul alaturi de noi, romanii.O foarte scurta incursiune in istoria lor ne arata ca originea tiganilor este zona Punjab, Nord-Vestul Indiei/Sud Estul Pakistanului. Este bine sa cunoastem ca tiganii au ajuns in Europa in doua valuri:
1.Cand tatarii au invadat Europa de Est (1252-54) au luat cu ei din Punjab multi tigani pe care ii intrebuintau la lucru de fierarie (varfuri de sageti, oale de gatit). Dupa desmembrarea imperiului tatar tiganii au ramas in Rusia, Ucraina, Polonia, Slovacia Ungaria si Romania. Este de notat ca tiganii din Rusia si Ucraina au disparut in mod subit (!) din conglomeratul national al Rusiei imperiale/sovietice. Acelasi fenomen s-a intamplat si cu tiganii din Polonia, disparuti in perioada ocuparii naziste.
2. Turcii, dupa cucerirea Constantinopolului (1453, au adus in Europa al doilea val de tigani,intrebuintati la aceleasi meserii. Tiganii se gasesc in toate tarile care au facut parte din imperiul Otoman: Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Sudul Romaniei, si Serbia. In drumul lor expansionist turcii au ocupat si Nordul Africii ducand cu ei si un grup mare de tigani.Dupa desmembrarea imperiului Otoman tiganii din Nordul Africii au migrat spre Spania si Sudul Frantei. Acestia insa, au fost mult mai bine integrati in societatea tarilor respective decat in Estul Europei.
Stiati ca muzica si dansul flamenco, considerate de foarte multi entuziasti ca fiind o expresie specifica de arta spaniola, nu sunt altceva decat dans si muzica…tiganeasca?
Noi ,romanii, cu proverbiala noastra toleranta, am ajuns sa platim pentru greselile facute, ca nu am gasit solutii de integrare a tiganilor in societetea romaneasca. Astfel ca la inceputul mileniului al treilea imaginea noastra in Europa este detestabila: multi Europeni ne cred tigani!!.

Ce am gresit?

ca am acceptat ca notiunea de rom sa inlocuiasca traditionalul nume dat acestei etnii:tigani! Sa nu uitam ca germanii, rusii, ungurii numesc aceasta etnie tot tigani. Deci nu este vorba de o insulta ci de o denumire prin care aceasta etnie este cunoscuta in Europa.


Daca D-l Petre Roman, fostul Prim Ministru al Romaniei, si Ion Iliescu, eternul nostru presedinte, au dorit sa insulte natiunea romana, ei a reusit din plin prin intezicerea utilizarii termenului de tigan !

nu am gasit metode eficiente de integrare a tiganilor in societatea noastra. Desi sunt multe grupuri tiganest care au o ocupatie profitabila, sunt integrati economic in societate, tiganii nomazi creeaza probleme deosebite in toata Europa.

tiganii au corupt administratia romana in asa fel incat ei au fost primii care au primit pasapoarte romanesti si au agresat Europa. De la ospatul facut cu lebedele dintr-un parc Vienez si pana la crime si hotiile cele mai teribile, tiganii ne-au creat o imagine foarte greu de sters. Cine credeti ca sunt blamati pentru aceste atrocitati? Noi, romanii!!

In interiorul Romaniei tiganii sunt numiti romi si reprezinta o minoritate care abuzeaza programele sociale oferite de statul roman. In acelasi timp insa, in exteriorul Romaniei, ei se prezinta cu un pasaport roman, si deci sunt… romani! Astfel ca presa si oficialitatile tarilor Europene nu fac distinctia ncesara intre tigani si romani si ne blameaza pe noi, romanii, pentru execrabilele si primitivele lor comportari

am acceptat conceptul de „corectitudine politica” (political correctness) creat si promovat de gruparile politice socialist-liberale, partidele socialiste Europene si Nord Americane, grupul anti-crestin al finantistului George Soros, etc. Astfel ca suntem obligati sa fim corecti politic si sa numim pe tigani cu numele de romi.Dar, in acelasi timp,conceptul de corectitudine politica nu se aplica in cazul romanilor. Nimeni nu reactioneaza la faptul ca poporul roman este insultat atunci cand tiganii sunt numiti in strainatate drept romani. Niciodata in istoria noastra nu am avut o asemenea criza de imagine nationala ca in acesti ani de inceput al mileniului III. Sincerele mele multumiri iresponsabilei noastre clase politice si unui segment al mass-medii romanesti subserviente unor interese straine noua!

Ce trebue sa facem?

1.trebue ca in modul cel mai urgent ca Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe, sa decida in conditii de urgenta ca romii sa fie re-denumiti

tigani

2.aceleasi organisme nationale sa emita o proclamatie urgenta pe care s-o trimita tuturor guvernelor nationale din Europa, Parlamentului Europei si marilor companii de medie prin care sa solicite utilizarea termenului de tigan in loc de rom! Sau in cel mai rau caz sa fie denumiti cetateni romani de etnie tiganeasca. In acest fel cetatenii Europei vor putea face o clara distinctie intre romani si tigani

3.guvernul Romaniei sa apeleze la fonduri Europene specifice pentru integrarea economica a tiganilor. Sunt mutiple activitati economice pe care tiganii le pot face cu succes

4. sa nu se dea ajutor social decat persoanelor care sunt activ implicati in activitati benefice comunitatii in care locuesc

5. sa se impuna planificare familiara in cadrul etniei tiganesti. Crestera iresponsabil a populatiei tiganesti, nu este o activitate benefica tarii noastre fiindca: schimba demografia specifica Romaniei, altereaza cultura noastra stramoseasca (manele vs. traditionala noastra muzica populara) si schimba ereditatea noastra nationala. Un stat care nu lupta pentru a-si pastra etnicitatea specifica, traditiile nationale si cultura proprie, isi dezice existenta, nu merita sa fie inclus in familia statelor europene.

TUDOR BOMPA