~Dumitru Mnerie: „Demnitatea noastră“

De câte ori se-ntâmplă să auzim pe cineva spunând: „NOI suntem mai buni …” şi/sau mai înţelegători, mai harnici, mai săritori, mai generoşi, mai modeşti, mai DEMNI? Dar, cum este cu adevărat interlocutorul nostru, … membru al lui NOI ? Este el însuşi chiar aşa de DEMN? De prea multe ori, însă constatăm că nu este demn de a face parte din colectivitatea pe care o numeşte NOI. Şi de câte ori în faţa lumii se dovedeşte contrariul demnităţii din partea şi multora dintre NOI?

NOI poate reprezenta: familia noastră, sau grupul de vecini de pe strada, sau satul, comuna oraşul nostru, naţiunea noastră, umanitatea însăşi.

DEMNITATEA NOASTRĂ nu poate fi totală, absolută, unanimă, dar poate fi dovedită mereu în creştere, semnificativă, marcată de momente de mare forţă dovedite de unii dintre „ai noştri”, nu neapărat direct de noi, dar recunoscuţi de fiecare dintre noi.

Totuşi, ce frumos este a spune că avem o DEMNITATE a NOASTRĂ, poate umană, europeană, naţională sau familială.

DEMNITATEA este un concept abstract, dar reprezintă şi o virtute care înnobilează pe cel ce o apără şi o preţuieşte, chiar dacă viaţa nu i-a dat încă, prilejul, să o dovedească prin mari sacrificii, sau punându-şi chiar viaţa în pericol pentru binele celorlalţi.

Demnitatea noastră umană am dobândit-o toţi, odată cu creaţia divină, când am primit chipul şi asemănarea lui Dumnezeu în noi, asemănare prin care ne deosebim de animale, iar mai apoi, la botez chipul şi asemănarea lui Cristos cel blând şi smerit; reflectând demnitatea noastră creştină.

Demnitatea noastră naţională s-a marcat cu fiecare atitudine benefică, fie cu jertfă sau sacrificii supreme, în numele naţiunii române, fără a o face de ruşine în confruntare cu reprezentanţi ai altor naţiuni. Dar, cei care mai scot câteodată la vânzare DEMNITATEA NOASTRĂ, mai sunt demni de NOI? Categoric, nu !

Nu trebuie uitat faptul că fiecare persoană umană individuală are o demnitate inviolabilă, bazată pe criterii morale, cu capacitate de a contribui la creşterea, dezvoltarea DEMNITĂŢII NOASTRE, noi, cei uniţi în cuget şi simţiri.

Demn de meditaţie pentru NOI este şi ultima ediţie a Campionatului European de fotbal când s-a evidenţiat o paradă de marcare şi apărare a demnităţilor naţionale a fiecărora. Noi am fost cu ai noştri, ei cu ai lor. Fiecare dintre jucători luptând cu demnitate pentru apărarea DEMNITĂŢII fiecărei naţiuni. Şi ai noştri pentru a NOASTRĂ! … (?).

Fundaţia pentru Cultură şi Învăţământ IOAN SLAVICI din Timişoara doreşte să contribuie la apărarea DEMNITĂŢII NOASTRE, atât umane, naţionale, bănăţene, timişorene, dar în mod mai direct să apere demnitatea celor care vor să înveţe, a celor  deschişi la educaţie, dornici de perfecţionare a propriei pregătiri profesionale.

Consemnează unul dintre NOI, Prof.univ.dr. DUMITRU MNERIE,

Rector al Universităţii IOAN SLAVICI din Timişoara