■ Scandalul timocenilor

SCRISOARE DE DEZNADEJDE

Am primit, nu demult, un apel de la “romanii timoceni” care, lipsiti de biserica si de drepturi in locurile unde i-a lasat Dumnezeu, sunt acum parasiti si de “Statul Roman” care, fiind “muma” pentru cele mai diverse grupuri “elitiste” de pierde-vara parazitari , se dovedeste a fi “ciuma” pentru romanii in suferinta si in nevoie. Apelul este impresionant desi ,din perspectiva cheltuielilor desantate ce se fac fara nici un rost de catre Stapanirea de la Bucuresti, nici nu ar fi trebuit sa existe motivul ce l-a ocazionat : o suma de numai 15.000 E pe care Ministerul Afacerilor Externe trebuia sa o plateasca pentru un program de presa romaneasca ,realizat ,cu fonduri proprii si cu sacrificii,de romanii din aceasta parte a lumii.Acum venise scadenta si plata dar Statul ,care prin ministrul iresponsabil-autor al ”Afacerii Gojdu”, se face ca a uitat, ezita sa plateasca. Si aceasta – in vreme ce nu ezita sa constituie un buget de 3 milioane de Euro pentru doua cladiri de consulate in Basarabia, adica o suma de cateva ori mai mare decat spune piata imobiliara .

Publicam aici cateva opinii transante care vor avea cu siguranta ecou, macar moral. In orice caz, aceasta tema deschide o dezbatere, ce va trebui urmata de initiative concrete, privind obiectivele stapanirii si legitimitatea ei:

Opinii pe aceasta tema puteti trimite la adresa de e-mail: arp.contact@gmail.com

_______________

ALEXANDRU NEMOIANU: RUSINE!

OPINII DESPRE ATITUDINEA SCANDALOASA A STAPANIRII DE LA BUCURESTI:

_____
Vestea despre modul rusinos, de fapt criminal, in care “ocupatia” de la Bucuresti trateaza pe Romanii din Timoc si imprejurimi, m-a durut peste masura. Acei Romani, descendenti de luptatori anti-otomani, un grup cultural nespus de interesant, “Olteni” peste Dunare, au suferit poate mai mult decat toti Romanii din afara hotarelor politice ale Romaniei. Lor le-a fost interzis sa isi foloseasca pana si numele. Dupa cate stiu in vremea lui Tito si mai apoi li se spunea “gornice” adica “munteni”. Nu aveau voie sa aiba macar carte romaneasca. Dar si aici “mana cu gheara” se vede lucrand. Ocupatia de la Bucuresti are bani sa tipareasca neghiobiile lui Mircea Mihaies despre Leonard Cohen si alte asemenea dar nu si sa ajute pe Timoceni. Dar sa nu ne tulburam, nu este departe ceasul cand iarasi se va vedea, “dupa fapta si rasplata”.

ALEXANDRU NEMOIANU, SUA

_______________

ARTUR SILVESTRI: “STATUL IRESPONSABIL” SE DEZLANTUIE

Am primit din Timoc un comunicat dramatic, ce ne intareste in banuiala ca atitudinea stapanirii de la Bucuresti fata de soarta “romanitatii” nu este consecinta unor erori intamplatoare ci parte dintr-un proiect clar de “abandon istoric” a tuturor romanilor ce sunt asezati in afara Romaniei; randul “romanilor din Romania” va veni ceva mai tarziu.Am rugat pe toti cei ce au dorit sa citeasca apelul si comunicatul anexat. El ne arata o situatie ce trebuie facuta cunoscuta prin toate mijloacele, putine, de care dispunem dar, in acelasi timp, ne da si temei sa nu mai nadajduim nimic de la aceste instrumente ale Marelui Inselator. In acelasi timp, socotesc ca devine obligatoriu ca indata ce vom pasi in noul an sa ne mobilizam pentru a lamuri detaliile, foarte bine ascunse, privitoare la felul cum se cheltuieste “banul smuls de la Romania saraca” impotriva intereselor ei. In aceasta materie, orice punct de vedere realist poate fi de folos.

ARTUR SILVESTRI

_______________

DAN BRUDASCU: NICI UN STAT DIN LUME NU PROCEDEAZA ATAT DE IRESPONSABIL

Alaturat, punctul de vedere al dlui prof. univ. dr. Dan Brudascu, fost parlamentar:

_____________________

Pot sa declar ca pentru mine o asemenea atitudine a autoritatilor romane nu reprezinta o noutate sau o surpriza. Ca secretar al Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, in legislatura precedenta, am putut constata ca, in general, guvernantii romani, datorita unei optici curioase, dar si a unei lasitati criminale, raman indiferenti ffata de procesele de deznationalizare a romanilor din afara granitelor. Invocand, inexact si grobian, lipsa banilor, saracia tarii, ei aloca, in schimb, anual, zeci si sute de miliarde de lei pentru organizatii iredentiste si revizioniste gen UDMR, poate pentru a submina institutiile statului si a realiza si in interiorul tarii acest proces de

deznationalizare pentru romanii din teritoriile judetelor Mures, Covasna si Harghita. Niciodata, nici un guvern de dupa 1990 nu a considerat util acordarea de facilitati organizatiilor minoritare pe baza de reciprocitate cu cele obtinute de minoritatea romanilor din Ucraina, Ungaria, fosta Jugoslavie, Bulgaria, Grecia etc. La noi acei minoritari se bucura nu de drepturi, ci de privilegii, iar romanii din tarile respective sunt lasati sa moara ca entitate nationala. Nici un stat din lume nu procedeaza atat de iresponsabil. Marturie stau programele substantiale inclusiv ale unor state ca Germania, Franta sau Italia, in ideea sustinerii si promovarii limbii si culturii, a patrimoniului cultural al acestora in Romania. Ungaria, o tara cu resurse mult mai sarace ca Romania , cheltuieste circa 10% din buget pentru ungurii din tarile vecine. E drept ca, in acest caz, banii sunt folositi inclusiv pentru actiuni de spionaj sau de subminare, economica si social/politica, a tarilor in cauza. Noi nu suntem, in schimb, capabili de astfel de gesturi. Poate pentru ca din acei bani nu se poate fura. Asa cum se intampla cu banii alocati in tara pentru diverse programe. E trist, dar e si criminal un asemenea comportament. Am promovat, ca deputat, cateva propuneri legislative proprii in sprijinul romanilor din afara tarii. Nici unul, din pacate, nu a fost acceptat de guvernul PSD/UDMR. Cred ca in locul guvernantilor, ar trebui initiate actiuni in sprijinul romanilor de catre organimele neguvernamentale, de asociatii, ligi si fundatii. Altfel, curand, vom constata pierderea ireparabila pe care o va constitui disparitia romanilor din statele din jurul tarii.

_______________

ION MARIN ALMAJAN: CEI CARE CONDUC ROMANIA SE SPALA PE MAINI

Mesajul Federatiei rumanilor din Serbia este un strigat care se alatura celorlalte strigate venite in ultimii 16 ani de la rumanii din Timoc, lasati de izbeliste de toti guvernantii care s-au perindat la conducerea tarii. Organizatii de tot felul, personaje chemate si mai adesea nechemate organizeaza anual congrese ale romanilor de pretutindeni, in fond, cel mai adesea, niste subterfugii de a cheltui pentru uzul propriu niste sume azvarlite cu lehamite din partea guvernului. Si in felul acesta cei ce conduc Romania se spala pe maini zicand ca au rezolvat spinoasa problema a fratilor nostri traitori in tarilor din jurul nostru: Serbia, Bulgaria, Ucraina , Republica Moldova.Timocenii sunt probabil, alaturi de bucovinenii din Ucraina cei mai oropsiti. Nu sunt recunoscuti de statul in interiorul caruia coexista, nu au scoli, biserici, etc. Daca noi nu mai stim cate genoflexiuni sa facem in fata Patriarhiei sarbesti, de ani buni acesta nu recunoaste episcopia romana de la Varset si implicit dreptul vlahilor, al rumanilor din Timoc de a avea bisericilor lor dupa pravila stramoseasca, de a invata in limba romana. Vizite ale presedintilor Romaniei in Serbia, Bulgaria, Ucraina au fost destule, ca si ale altor oficialitati. Nu inteleg de ce nu s-a pus transat problema reglementandu-se aceste lucruri elementare intre state vecine existente in Europa, nu in alte parti ale lumii?! Este la fel de adevarat ca guvernele romansti din 90 incoace nu s-au preocuat de nevoile romanilor din afara granitelor tarii. Dar, ma intreb, de ce s-au preocupat aceste guverne? In afara acumularii de avere, ce-I mana pe ei in lupta?, vorba lui Eminescu.Oricat de catastrofic as parea unora, am sentimentul ca in cei 16 ani Romania a fost devalizata sistematic, cu buna stiinta, de tagma jefuitorilor interni dar si de a celor din afara tarii. Intram in Comunitatea Europeana cu imaginea taranului lui Bancila, zdrentarosi, umili, gata sa executam orice ni s-ar cere. Ma rog de Dumnezul stramosilor nostri sa ne trezeasca din somnul cel de moarte in care ne-am cufundat de buna voie si in care ne complacem sa nu fim.

ION MARIN ALMAJAN

_______________

PR. BOJAN ALEKSANDROVIC: CINE SUNT “TIMOCENII?”

Despre romanii timoceni, vlahi din Serbia, iata cateva detalii dintr-o recapitulare facuta de Pr. Boian Aleksandrovic, preotul din Malainita, unde singura biserica unde se slujeste in romaneste, este amenintata de autoritati:

“Noi suntem aici cu mult inainte-de imparatul Traian si facem parte din populatia romanizata a anticei provincii Tribalia. Marele invatat Petre Tutea ne-a numit „proto-romani”. Din vremea Bizantului si apoi a turcilor, pana la jumatatea secolului al XIX-lea, inflorirea vietii culturale si bisericesti a romanilor din Timoc s-a facut cu sprijinul si daniile domnilor, romani, care au construit aici biserici si manastiri. Incepand cu 1833, Imperiul Otoman a lasat administrarea teritoriilor in care locuiau romanii timoceni in seama sarbilor. De indata, li s-au luat toate drepturile. Sub presiunea Bisericii Ortodoxe Sarbe, romanii s-au prefacut in sarbi. Limba romana a fost interzisa, scolile au fost desfiintate, preotii romani au fost alungati si inlocuiti cu sarbi. In 1918, in timpul Conferintei de la Paris, profesorul si filosoful nostru, Atanasie Popovici, a condus o delegatie din Timoc si a cerut marilor puteri unirea timocenilor cu Romania Mare. Nu au fost ascultati, iar deznationalizarea a continuat in forta, pe tot parcursul secolului al XX-lea. Nici in ziua de azi, situata nu s-a schimbat prea mult. Daca Federatia noastra gaseste la Belgrad o oarecare intelegere si dialog, la Bor nu ne asculta nimeni. Sparg geamurile asociatiilor romanesti si scriu pe pereti „Mars din Serbia!” sau „Moarte, romanilor”. Bineinteles, politia nu-i gaseste niciodata pe faptuitori. Dar noi suntem aici dintotdeauna, iar: Serbia este patria noastra. Intoleranta unor cercuri nationaliste este inspaimantatoarei dar autoritatile locale inchid. Suntem fara scoli, iar unica biserica de la Malainita, construita in 2004, vor s-o darame. Imediat dupa tragicul an 1833, cand episcopul sarb Melentie Vuici a impus o decizie conform careia copiilor romani li s-au putut da numai numele sarbesti care existau pe o hartie atarnata pe usa bisericii. Astazi, avem, in sat situatia in care o femeie se numeste Gherghina, dar in acte personale si in biserica este Gorgia. Om care e cunoscut in sat ca Milos Traila, in documente se cheama Milos Crstici; Dumitru este Dimitrie, Craciun este Craciunovic, Blaga este Blagoievic si asa mai departe.

Prima diferenta dintre timoceni si banateni este ca timocenii sunt mult mai multi la numar, si asta stie toata lumea, chiar daca oficial nu se recunoaste, acest lucrul. Pe de alta parte, banatenii se bucura de multe drepturi in fapt, pe cand noi, doar pe hartie. Dintr-o experienta dramatica de 172 de ani, noi am inteles ca in Serbia, un bun roman, apreciat de autoritati, este doar acela care zice ca e sarb si nu cata drepturile pe care le are dupa lege. Dupa ultimul recensamant din 2001, ar mai fi 45.000. In realitate, sunt mult mai multi, dar lumea e fricoasa, nu-ndrazneste sa-si declare adevarata nationalitate, in cele 134 de comune cu populatie compact romaneasca si cele 20 de orase cu populatie mixta, este imposibil sa fie atat de putini etnici romani. Sunt batrane care nu stiu, sarbeste, dar; se declara sarboaice cand le intreaba cineva in mod „oficial”. Ele nu fac deosebirea dintre nationalitate si cetatenie.”

_______________

~ VIOREL ROMAN : ” IARASI DESPRE ROMANII TIMOCENI “

Episcopul ortodox român Daniil din Varseţ nu e recunoscut de biserica, statul sârb, in schimb ei au episcop la Timişoara, recunoscut de biserica, statul român. Tot aşa cum Moscova nu acceptă mitopolit român la Chişinău, tot aşa Belgradul nu acceptă un episcop român la v(a)lahii, urmaşii Imperiului Roman, care după grecizarea Bizanţului ajung în robie la greci şi slavi. Şi azi, dacă se roagă în limba lor le tăia popa (slav) limba. Valahii erau până în sec. 14 dăruiţi mănăstirilor sârbeşti, cărora erau siliţi să facă robotă. Latinitatea reapare sub Asăneştii, dar decade sub Sultan, care transformă Vidinul în Paşalâc. Turcii însă nu se opuneau ca domnitorii valahi de la nord să-i ajute pe fraţii lor de la sud de Dunăre. Viena în luptă cu turcii in Balcani se bazau pe sârbi. Aşa ajung sârbi la Pacea de la Adrianopol 1829, cu ajutor austriac, să supună Craina şi Timocul, apoi preoţii sunt înlocuiţi cu sârbi, copii primesc prenume sârbeşti. 1876 Eminescu scrie despre Timoc: lor nu le e permis a avea şcoli, ba nici în biserică nu este permis liturghia în româneşte. 1919 la Conferinţa de Pace de la Paris, Liga pentru eliberarea românilor din Timoc, cu toate că era formată din ortodocşi, cer sprijin de la creştinilor apuseni: autorităţile sârbeşti au pornit o acţiune de sârbizare. Limba română a fost alungată din biserică şi cărţi româneşti au fost arse; în şcoli s-a oprit limba română pentru copii români. Ortodoxo-comuniştii sârbi impun o singură naţionalitate şi valahii dispar din scripte. E un miracol cum au rezistat ei la sud de Dunăre, persecutaţi de greco-bizantini, bulgari, turci, austrieci, sârbi, mai bine de un mileniu. Arestarea lui Miloşevici redeschide însă porţile Europei, perspectiva respectării drepturilor fundamentale ale omului în Balcani. Totuşi episcopul ortodox şi român din Serbia e în catacombe, rugăciunea în limba română e intolerabilă, iar Ambasada României se spală pe mâini ca Pontius Pilat. La valahii din Timoc, chiar şi sfinţirea de către Daniil – fără acordul sârbilor, IPS nu există pentru ei – a unui clopot la un valah la Malajnic, e o problemă. Românii din Voivodina dispar într-o generaţie, două. Cu toate că se încălcă drepturile românilor şi Preşedintele Traian Băsescu are o altă orientare ca cea ortodoxo-comunistă a predecesorului sau, Lucian Ristea, însărcinatul cu afaceri al României, pledează pentru menţinerea obedienţei greco-slave: Acel grup (episcopul si valahii lui, n.a.) nu acţionează în direcţia trezirii şi întăririi spiritului ortodox (slav, n.a.) în rândul populaţiei, ci tinde să întărească ideea naţională românească. De ce să spargem unitatea ortodoxă în numele unor idei naţionale depăşite? Noi nu putem interveni… (Libertatea din Zrenianin, 15 ianuarie 2005, p.3) Valahi sunt persecutaţi chiar de fraţii lor. Aşa zisa prietenie sârbo-moldo-valahă, ca şi drumul lor comun spre Europa creştinilor occidentali, spre libertate, sunt puse la încercare.

_______________

PR. BOJAN ALEKSANDROVIC: VIATA MEA ESTE IN MAINILE LUI DUMNEZEU

Un gand de la preotul romanilor timoceni persecutati de stapanirea din locul unde se afla

________________________

“De la fratii de la nord de Dunare asteptam numai atat: barem sa ne auda, si apoi, de le-o fi cu voie, sa ne sustina. Guvernul roman ar trebui mai mult sa ne bage in seama. E infiintata Federatia Romanilor din Serbia, si credem ca ar trebui sa fie mai des contactata; ca in ea s-au unit mai toate asociatiile romanesti din zona noastra. Patriarhia, la randul ei, ar trebui sa ne sprijine si sa ne sustina mai mult. Noi suntem credinciosii BOR, cu voia noastra, si nu ar fi corect sa fim parasiti si lasati la aceia care ne-au facut din romani sarbi-(BOS). Episcopia ortodoxa romana din Varset este episcopia romanilor din Serbia, si noi suntem sub jurisdictia ei. Eu sunt si hirotonit de catre episcopul nostru Preasfintitul Dr. Daniil. Sarbii din Romania au episcopia lor la Timisoara, noi avem la Varset. Unde este problema? Pentru ce sunt sarbii acestei eparhii recunoscuti de stat in Romania, dar noi, in Serbia; nu suntem recunoscuti de statul sarb?

Viata singurului preot roman care slujeste in romaneste in Serbia de rasarit este foarte, foarte grea. Numai atat pot spune pe scurt: eu am predat viata mea in manile lui Dumnezeu. Cred ca nu ma va lasa. Iesit in oras, toti se uita la mine ca la vreun tradator, se aud comentarii impotriva mea. Ministrul Cultelor de la Belgrad ii tine parte episcopului sarb Iustin, spune ca toata problema este in mine. Doamne noi numai asta vrem: sa avem drepturile noastre in tara noastra, Serbia, si nimic decat asta… Am spus ca viata mea este in manile lui Dumnezeu, cum e voia Lui, asa o sa fie. Un crestin n-ar trebui sa se teama.

_______________