~Claudia Maru Hanghiuc: „În curând România va fi ţara cu cei mai blegi copii din lume“

Sportivii români care au avut curajul să participe la Olimpiadă au fost primiţi şi la Primul(Ministru) dar şi la Primul(Preşedinte) din România care a avut „neobrăzarea” să-i tragă de atenţie pe domnii din Parlament (very nasty!!!) pentru că nu mai există un Minister al Tineretului şi Turismului care să reprezinte în Guvern interesele SĂNĂTĂŢII NAŢIONALE. Pentru că vrei nu vrei, are dreptate, şi până la urmă despre asta e vorba: Sănătate!

Dar pentru ce să facem un astfel de minister domnule Preşedinte? Cine are nevoie de bătăi de cap? Credeţi dumneavoastră că cei care au desfiinţat acest minister, şi implicit şi vigoarea tinerelor generaţii din România, au ieşit la pensie din acel minunat loc unde se pot primii bani grei pentru că dormi în papuci? Chiar vreţi să le daţi dureri de cap punându-i să gândească? De ce să-i obosim când ei parcă ar vrea să se răzbune pe lume pentru că sunt tâmpiţi din naştere!

Dar să lăsăm gluma! Scuzaţi vă rog, dar cred că aceşti „iresponsabili” ai destinelor noastre sunt nişte imbecili. Distrug tot ceea ce le stă în drumul spre câştigarea averilor personale. Aşa au făcut cu multe. Vezi „Coloana Infinitului” făcută de Brâncuşi. Auch! Nu mai aveţi cum s-o vedeţi că nu mai e. Pardon! Şi totul porneşte de la ce ar trebui să însemne Ministerul Educaţiei! Şi Ministerul Culturii! Şi Ministerul Tineretului şi Sportului!

În curând România va fi ţara cu cei mai blegi copii din lume. Şi asta se va întâmpla pentru simplul fapt că părinţii care au mai apucat să facă ceva sport pe la Cluburile de pe lângă şcoli sau instituţii sunt prea slăbiţi de un sistem politic cretinizat şi nu mai au putere şi bani să bată oraşele în lung şi-n lat doar pentru a mai găsi pe undeva o pistă plină de bălării (spre exemplu) pe care să mai alerge aşa… de plăcere… în familie.

Vă sugerez un exerciţiu de… civism (nu ştiu cum să-l denumesc altfel!): întrebaţi-i pe părinţii de treabă, angajaţi cu carte de muncă şi fonduri de înmormântare la C.A.R., câte datorii au pentru ca alţii să-şi bată joc de munca lor (a se citi: pentru ca odraslele lor să facă sport de performanţă pe cont propriu şi apoi să plece la Olimpiade şi Internaţionale de unde să se întoarcă cu medalii câştigate cu sânge pentru ca politicienii noştri să se burice şi să poată rosti câte un nume de campion în faţa omologilor din străinătate)? Vă spun tot eu: au datorii multe şi pe viaţă! Aşa am păţit şi noi cu Andrei. Este un copil extrem de talentat. Dar ştiţi care e greşeala lui? E talentat la muzică (a avut şi videoclipuri), la desen (a avut expoziţie personală unde a şi vândut 6 lucrări) dar şi la sport! A fost sportiv de performanţă. Acum este profesor de sport şi antrenor. Putea să fie campion, dar lipsa banilor ne-a făcut pe noi ca părinţi să-l împingem la a renunţa la performanţă. Iar el şi-a ascuns talentul şi s-a făcut antrenor pentru a-i învăţa pe alţii cum să-şi înghită lacrimile dacă familiile lor nu-i pot susţine financiar (dar să facă asta cu luciditate şi putere). Să-şi înghită lacrimile şi să-şi ascundă talentul atunci când vor trebui să dea piept cu performanţa adevărată. În România nu e bine să ai talent la nimic, iar sportul e apanajul celor cu bani. Să luăm spre exemplu tenisul de câmp. Oare nu se întreabă nimeni de ce avem tenismeni doar până la categoria 15-16 ani şi pe urmă Dumnezeu cu mila? Mahării au luat de la Bazele Sportive toate terenurile făcute pe vremea comuniştilor şi acum le închiriază la ăia cu bani, pentru 15 euro pe oră, sau le „dezafectează” şi construiesc clădiri de birouri, restaurante şi locuinţe de un milion de euro. Pun lacăte pe porţile care nu le aparţin ca să ţină prostimea la distanţă. Şi reuşesc!!!!

Eh, vedea-v-aş eu pe voi să aveţi un copil talentat şi foarte dotat pentru tenis de câmp, şi la un salariu de 400 de euro pe lună (ca absolvent de învăţământ superior), să plăteşti la un Club Privat (că de STAT… !!!) paişpe astfel de ore pe săptămână (cel puţin!) doar pentru închiriat terenul. Şi apoi vin profesorii. Scumpi! Pentru un părinte asta înseamnă aproximativ 1700 de euro pe lună doar să se menţină copilul în interiorul Sistemului. Şi apoi echipament, şi… şi… şi… De unde??? Statul nu mai vrea să aibă programe naţionale pentru menţinerea unei naţiuni sănătoase. Chiar! De ce să avem un popor sănătos prin sport, când putem (fără ajutorul statului) să ne găsim altă preocupare „mişto”. Să ne drogăm, spre exemplu! Nu costă nimic statul. Adică nu se ştie! Dacă-i trage de urechi UE pe ăia din fruntea statului? Aveam şi noi un Minister al Tineretului şi Sportului. Eh…, nu mai avem! E bine? Poate înfiinţăm în locul lui un alt MTS: Ministerul Tinerilor Sclerozaţi. Nu suntem departe de această măreaţă realizare.

Aceeaşi situaţie e şi în muzică. Vrei un instrumentist  profesionist în familie, scoate banu’ dacă ai de unde. Vrei un cântăreţ bun care să facă o carieră în România şi nu numai, scoate banu’! Vrei un balerin? Vrei sportiv de performanţă…? Dar parcă mai are cineva nevoie de cultură şi sport în România! Ăstea e cheştii depăşite, bre! Mai bine o dai dracului de şcoală că ce rost mai are, creşti oi şi candidezi la Prezidenţiale. De ce să faci sport şi să fi sănătos? Vedeţi că nici nu îndrăznesc să mai zic ceva de performanţă. Ăsta e un vis din tărâmul paranormalului. Vă rog să mă credeţi că Bazele Sportive vor fi în curând de domeniul trecutului foarte îndepărtat. Cred că ştiu de ce distrug cei cu bani muuulţi toate Bazele Sportive: au fost făcute pe vremea comuniştilor iar ei ca buni români nu pot să sufere acest regim „şi tot ceea ce s-a realizat în acele vremuri!” E? Ce ziceţi? Tot suntem o ţară de „căcart” vorba lui George Stanca în „Astenie XXL”: „conduşi de pluri-derbedei, sculaţi voi oropsiţi de zei, haită de proşti, hai, şo pe ei!”. Ăă!? Mda!!

CLAUDIA MARU HANGHIUC